Haberler

Üniversite Tercih Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler

YGS ve LYS; çok uzun bir maraton. Bu koşunun 1 milyondan fazla kazananı var. 81 İL, 200’e yakın ÜNİVERSİTE, yüzlerce BÖLÜM… Esasen asıl maraton şimdi başlıyor. Seçeceğiniz üniversite, yaşayacağınız şehir, okuyacağınız bölüm gelecekte yapacağınız işi belirleyecektir. Bu yüzden tercih yaparken ilk önce okumak istediğiniz programa odaklanın. Ardından üniversite seçimi çok önemli. Okumak istediğiniz üniversitenin bulunduğu şehrin size uygun olup olmadığını iyi araştırın zira en az 4 yıl orada okuyacaksınız.

Bölüm tercihi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
3 örnek üzerinden gideceğim. Eğitim Fakültesi öğrencileri mezun olduktan sonra Genel Kültür-Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri ve alan olmak üzere toplamda 3 sınava girmektedir. Atanmak için 1 yıl boyunca günde 5-6 saat çalışmanız gerek. Bu çalışmaya bile atanamama ihtimaliniz var. Ancak bu durumda özel okullarda da öğretmenlik yapabilirsiniz.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi; Türkiye’nin her yıl onbinlerce mezun veren fakültesi… Kaymakam, müfettiş, uzman, denetmen olma hayaliyle çıkılan yolda 4.senenin sonunda hiçbir şey olmayabiliyor. Bu yüzden İİBF okuyan öğrenciler kesinlikle kaliteli eğitim veren, kişisel olarak kendinizi iyi geliştirebileceğiniz bir şehirde okumalısınız. Anadolu’nun küçük bir ilinde bulunan üniversitede İİBF okumak kız öğrenciler için bir diploma; erkek öğrenciler için kısa dönem askerlikten başka bir artı getirmeyecektir. Bu yüzden 4 yıl hayata geç atılacaksınız. Evlilik, iş, hayaller sürekli ertelenecek. Çevrenizdekilerin ne diyeceğine aldırmayın. Lise mezunu ancak çok zengin ve mutlu bir hayatınız olabilir. Ve bu olasılık artık üniversite mezunlarından çok daha fazla.

Mühendislik Fakültesi; kimine göre bir hedef kimine göre zorunluluk. Açıkta kalmadım, ben de kazandım diyebilmek. Her ile bir üniversite projesi, her önüne gelenin vakıf üniversitesi açması hep bu aile baskısı ile akraba ne der zihniyetinin ürünüdür. ODTÜ, Boğaziçi, Yıldız Teknik, İstanbul, Ankara, Gazi, Hacettepe, Ege, DEÜ, KTÜ gibi üniversiteler elbet bir hedef ancak eğitim kalitesi çok düşük üniversitelerde bile mühendislik fakültesi var. Hiçbir şey öğrenmeyeceksin, 2 yılda bir yapılan KPSS’den atanmak için 90 üstü puan alman gerekecek ki düzgün bir işin olsun. Yoksa özel sektörde asgari ücretin biraz üstünde iş bulabilirsin. Elbette çevrenizde istisnalar olacaktır ancak Vestel, Turkcell, Sony, Apple gibi markalar köklü, kaliteli eğitim veren üniversitelerden mezun adayları tercih edecektir.

ÜNİVERSİTE TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 5 ŞEY
1- Öncelikle okumak istediğiniz bölüm hakkında bilginiz olsun. Hangi dersler görülüyor ve ben bu bölümü kazanırsam başarılı olabilir miyim? sorusunu kendinize sorun.

2- İngilizce eğitim var mı? Varsa avantajlı yoksa avantajlı değil yorumu çıkarmayın. Maalesef yabancı dil eğitimimiz berbat. Bu yüzden İngilizce hazırlık, %30 – %70 -%100 İngilizce eğitim veren bölümlerde okumak istiyorsanız öncelikle dil eğitiminizi sorgulayın. Eğer yapabilirseniz o programı seçin ancak çevremde çok iyi bir bölümü kazanan ancak eğitimi İngilizce olduğu için 4 yıllık bir programı 8-9 senede bitiren çok fazla örnek var.

3- Üniversitenin ADI. Gerçekten iş yapıyor. Öncelikle şahsınıza özgüven katıyor. ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent, İstanbul, İTÜ, YTÜ, Gazi, Hacettepe, Ankara, Ege, Marmara, Uludağ, DEÜ, Kocaeli, Sakarya vb. gibi köklü üniversitelerde okumak “Ben başarabilirim“i getirmektedir. Özellikle özel sektörde kariyer planlaması yapanlar için bu madde çok önemlidir.

4- Hangi bölümde okumam gerek? Sayısal, TM, sözel, yabancı dil fark etmez. Gerçekten okumak istediğiniz bölümleri tercih edin. Puanınız ne olursa olsun istediğiniz bölüm seçimi başarı getirecektir. Devlet veya özel sektör farketmez.

5- Mezuniyet sonrasını düşünün! Ekmek aslanın ağzında derler ya aynen öyle. Çok fazla genç nüfusa sahip bir ülkeyiz. Genç nüfusta işsizlik oranı 2017 itibariyle yaklaşık %25. Yani her 4 gençten biri işsiz. Bu işsizler ordusunun büyük bölümünü de üniversite öğrencileri oluşturuyor. Üniversitede son sınıfa yaklaşırken ciddi anlamda geleceğinizi planlamada geç kaldığınızı veya hata yaptığınızı fark etmeniz yıkım olabilir. İş bulamazsanız evlilik, kariyer planı, zengin olma gibi hayallerinizi ertelemek zorunda kalabilirsiniz.

Toparlarsak iyi bir üniversite, imkanları geniş olan bir şehir, iş imkanı kısıtlı olmayan istediğiniz bir bölüm tercih yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli kriterdir. Bir kağıt parçasından ibaret olan diplomayı almak için üniversiteye giderseniz 4 yılın sonunda elinizde yalnızca kocaman bir pişmanlık olur. Yaşama geç atılmayın, hayallerinizi ertelemeyin ve de kendinizi kandırmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu