Haberler

Üniversite Tercihi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Unsur

TYT ve YKS sınavlarının açıklanmasına kalan bu kısa süreçte birçok öğrenci için tercih yapma sendromu başladı. Yeni bir sınav sisteminin ilk sonuçlarıyla tercih verecek olan öğrencilerde yoğun bir kafa karışıklığı yaşanırken, birçok kişi değişen sistem nedeniyle hangi verilere göre tercih yapacağı konusunda kararsız kaldı. Bu konumuzda sizleri tercih yaparken aydınlatacak ve doğru tercihlere götürecek 7 önemli unsurdan bahsedeceğiz;

‘’Sistem değişse de, referans noktası değişmez.’’

YGS ve LYS sisteminin kaldırılması her ne kadar sınav ve soru sistemlerinde değişikliklere sebep olsa da, tercih alanında yine bizlerin referans noktası olacak gibi gözüküyor. Yenilenen sistemle birlikte bölümler ve üniversiteler için yerleştirme puanlarının değişeceği açıkça belirtiliyor. Bu yüzden de geçmiş sistemlerdeki puanları kafanızdan silmeniz gerekiyor. Ancak uzmanlarda açıkça belirtiyor ki sıralamalar değişiklik oranı en az olan referans noktalarıdır. Bu yüzden de tercih yaparken geçmiş yılların ‘’BAŞARI SIRALAMALARI’’ kısımlarını odak noktası haline getirmelisiniz.

‘’Tercih diziliminde esas faktör sizsiniz…’’

Günümüzde birçok öğrenci tercih yaparken genellikle puanı en yüksek olan bölüm ya da üniversiteleri yukarılara koyma eğilimi göstermekte ya da puanlama faktörüne dikkat etmeden rastgele diziliş yapmaktadır. Tercih dizilimi yapılırken bu iki sisteme uymak tamamıyla yanlıştır. Bir kişi tercih yaparken mutlaka bunu istek ve hedeflerine göre düzenlemelidir. Örneğin Trakya Üniversitesindeki bir bölümün puanı, Atatürk Üniversitesindeki bir bölümden daha yüksek olabilir. Fakat siz Atatürk Üniversitesinde okumaktan daha hoşnut olacaksanız, Atatürk Üniversitesi, Trakyanın üzerinde olmak zorundadır. Yani genel olarak sıralama isteğiniz doğrultusunda sıralanmalıdır.

UYARI: Sıralamanızın çok üstünde olan bir bölüm dahi olsa, okumak istemediğiniz bir bölümü ya da üniversiteyi asla tercihlerinize koymayın. Aksi takdirde sene kaybı yaşayabilir, puanınızı kaybedebilir ve yeniden hazırlanmak zorunda kalabilirsiniz.

‘’3-15-6 sistemiyle ideal bir tercih dizilimi yapabilirsiniz…’’

Kesinlikle üniversiteye yerleşmeliyim diyen arkadaşlar ve yerleşme ihtimalini arttırmak isteyen arkadaşlar için bu dizilim en ideal tercih dizilimi olacaktır. Peki nedir bu dizilim?

  • İlk adımda 3 adet hayali tercih yapın. Yani sıralamanız çok üstünde, hayallerinizi süsleyen ve kendini görmek istediğiniz, fakat mümkün olamayabilecek 3 yeri tercih sıralamanızın ilk üç hanesine yazın. Bunlar gelmez demeyin, hayali tercihler sizler için bir nevi umut ışığıdır. Günümüzde çok az da olsa bu sistemi uygulayan kişiler hayallerindeki yere gidebilmeyi başarabilmiştir.
  • İkinci adımda 15 adet ideal tercih yapacağız. Yani bu kısımda tercih vereceğimiz yerler sıralamamıza yakın olan yerler olacak. Sıralamasını ise yine pişmanlık duymayacağınız şekilde, şehir ve bölüm isteklerinize göre sıralayın. Bu kısımda düşünce analizini ise şu şekilde gerçekleştirmeniz gerekecek;
  1. İlk 15 Bindeyseniz (+1000 kişi ve –1000 kişi olacak şekilde sıralamaları baz alarak tercih verin.)
  2. 15-50 Bindeyseniz (+5000 kişi -3000 kişi olacak şekilde sıralamaları baz alarak tercih verin.)
  3. 50-100 Bindeyseniz (+10000 kişi -10000 kişi olacak şekilde sıralamaları baz alarak tercih verin.)
  4. 100+ Bindeyseniz (+30000 kişi -20000 kişi olacak şekilde sıralamaları baz alarak tercih verin
  • Son adımda ise artık riske gerek yok. Kesin yerleşmek için başarı sıranızın rahatlıkla yeteceği, burayı kazandığınız takdirde pişmanlık duymayacağınız 6 adet tercih yapmanız gerekiyor. Bu kısımda elinizden geldiğince sıralamanızdan çok alçak yerleri bulundurmayı tercih etmeniz, boşta kalmamanız açısında büyük önem taşıyor.

‘’Geleceğinizi belirlerken aceleci olmayın, araştırın.’’

Üniversiteler sizin geleceğe dair attığınız ilk adımlarınızdır. Bu yüzden de tercih aşamasında  yüzeysel olmayan ve acele etmemeye özen gösterin. İlk olarak istediğiniz bölümleri ve kazanabileceğiniz yerleri listeleyin. Akabinde tek tek bu bölümleri web portaları üzerinden araştırın ve öğrencileriyle konuşun. Akabinde ufkunuz genişleyecek ve bilinçli bir şekilde tercih vermenin ayrıcalığını yaşayabileceksiniz.

‘’Bölüme yatkınlığınızı sorgulayın.’’

Üniversite tercihlerinde bölüm seçimi yaparken daima kendinizi sorgulayın. Her bölüm için ders içeriklerini mutlaka kontrol edin. Yatkınlıklarınızın o bölümde sizi başarıya taşıyabileceği konusunda mutlaka bilenlere danışın. İstediğiniz bölümler için detaylı bir araştırma yapmadan tercih yapmamaya özen gösterin. Örneğin veterinerlik bir kedi, köpek, kuş doktorluğu değildir. Yeri geldiğinde inek doğurtmanız, yeri geldiğinde fareyi tedavi etmeniz gerekebilir. Her işin zorluğunu bilmeyi ve bunları kaldırıp kaldıramayacağınızı test etmeniz, sene kaybetmemenize ve gelecekte daha mutlu bir hayat sürmenize olanak sağlayacaktır.

‘’Fikir isteyin, ancak yönlendirilmeyin.’’

Tabi ki çevrenizin fikirleri, size sunduğu fırsatlar ve verdiği bilgiler tercih aşamasında büyük önem taşır. Ancak çevrenizi ısrarlı tavırlarından kaçınmalı ve bu fikirleri kendinizce araştırıp, kendinizce tatmin olmadan hedef haline getirmemelisiniz. Sonuç olarak bu mesleği yapacak kişileri tabi ki sizlersiniz, bunu unutmamalı ve pişmanlık duymayacak şekilde her fikri değerlendirerek tercihlerinizi tamamlamasınız.

‘’Kendinizi ifade edin ve çevrenizdeki baskıları kırın.’’

Çevreniz kulakta doğma bilgiler ise şu bölüm çok iyi, şu üniversite çok iyi diyerek sizleri yönlendirmeye çalışabilir. Böyle durumlarda bilgi sizler için harika bir savunma mekanizması olacaktır. Örneğin iyi bır sıralamanız var ve çevreniz size TIP okumanız konusunda yoğun bir baskı yapıyor. Siz ise İTÜ’de Uçak Mühendisliği okumak istiyorsunuz. Bu konuda sizin yapacağınız detaylı bir araştırma ve kendinizi bu konuda ifade edişiniz, çevrenize verilerle karşılık vermeniz hem iç rahatlığına hem de çevrenizin katı tutumunun yok olmasına olanak sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu