Haberler

Üniversitede Kredili Ders Sistemi Nedir?

 

Ders kredisi, üniversite öğrencilerinin öğrenim süresinde aldıkları ders başına verilen orandır. Derslerinizi başarılı bir şekilde bitirdikten sonra okulun şartı olan mezuniyet kredisine ulaşabilirseniz mezuniyet kapıda.  Alt sınıfta tamamlamış olduğunuz kredi yüksek olursa üst sınıftan da ders alarak mezuniyete bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Krediler mezun olma koşulları arasında ilk sırada yer alır. Kredi ve AKTS sayısına ulaşan öğrenciler mezun olabilir veya yılsonunda bir üst sınıfa geçebilir. Gelecek seneye ders bırakıp normal dönemi uzatmamak için dönem içerisinde beklenen krediyi tamamlamak gerekir.

Başarılı olmak için sadece dönem içerisinde değil, tek tek bütün derslerden geçmiş olmanız gerekiyor. Başarısız olduğunuz tek bir ders dönem tekrar gerektirmez. Sadece aynı dersi tekrar almak durumunda kalırsınız.

Peki Kredili Ders Sistemi Nasıl İşliyor?

  • Ders kredisi, derslerin haftalık saatine ve yoğunluğuna göre belirlenmektedir. Her üniversitede ve bölümde derslere verilen krediler farklılık gösterir.
  • Bu kriterlere göre derslerin kredi değerleri, ön koşulları ve yıllara göre dağılımı Fakülte Kurulu kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.
  • Bir alt sınıftan başarısız dersiniz varsa, bulunduğunuz sınıfın üstündeki sınıflardan ders alamazsınız. Bulunduğunuz sınıftaki derslerin en çok ikisinden başarısız olduysanız, bir üst sınıfın derslerine kaydedilir.
  • Her ders için en az bir ara sınav, bir yıl sonu ve bir bütünleme sınavı yapılır.
  • Başarı notunuz; yıl içi notlarınız, yıl sonu veya bütünleme sınav notlarınız ile hesaplanır.
  • Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli nedenler dahil her ne sebeple olursa olsun, sınavlara katılmazsanız telafi sınavı açılmaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu