Haberler

Üniversiteden mezun olduktan sonra neler yapılmalıdır?

Dünyanın her ülkesinde mezun olduktan sonra iş bulma gibi bir kaygı vardır. Özellikle dünyada ve ülkemizde artan nüfusla beraber rekabet oldukça fazladır. Mezun olan öğrencilerin sayısının arttığı gibi iş bulamayanların sayısı da giderek arttığı için bir yığılma söz konusu oluyor. Bu rekabetten sıyrılmanız için sizlere bazı ipuçları vermeye çalışacağız.

Üniversite hayatı boyunca hatta üniversiteden sonra bile sizi iş hayatına hazırlayan oldukça yararlı olan ve şirketler için sizi deneme amaçlı olan staj programlarına katılabilirsiniz. Stajınız bittikten sonra her şirket yeni gelen bir başvuru yerine şirkete uyum sağlamış bir stajyerle çalışmak daha çok ister.

Erasmus programlarına katılın. Üniversite hayatınız boyunca Erasmus yapamamışsanız yurt dışında bulunan dil kurslarına katılmanız hem sizin gelişiminiz açısından iyi olduğu gibi hem de kısa bir süre de olsa farklı kültürlerde yaşadığınız için ufkunuzun gelişmesine katkı sağlayacaktır. Artık günümüzde şirketler İngilizcenin yanında ikinci bir yabancı dil aramaktadır. Yabancı dilinizi geliştirmeyi ihmal etmeyin. Çünkü iyi şirketlerde çalışmak istiyorsunuz. Bu şirketlerde genelde yurtdışı bağlantılı çalışmaktadır. Bu sebeplerden dolayı İngilizce şart olmakla birlikte ikinci yabancı dil ise rakipleriniz arasından sıçramanıza yardımcı olacaktır.

Becerilerinizi geliştirmeyi ihmal etmeyin. Yeteneklerinizin farkına vararak onlardan faydalanmaya çalışın. Üniversiteden sonra yeteneklerinizi geliştirecek kurslara gitmeye çalışın. Çalışacağınız bölüme göre bu çok önem arz etmektedir. Çünkü genelde kurumsal şirketlerde İnsan Kaynakları mülakatlarından sonra çalışacağınız bölüm ile ilgili mülakatlar olmaktadır. Burada ise çalıştığınız işle ilgili ne kadar yetkin olduğunuzun tespiti yapılır. Bu mülakatları geçmek için çeşitli kurslarla eğitimlerle kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir.

Sosyal sorumluluk ve gönüllü projelerde yer almaya çalışın. Öğrencilik sırasında ve sonrasında bu projelerde yer almak kişilik anlamında size büyük katkı sağlayacaktır. Başvuracağınız şirketlerde bu konulara yüksek önem vermektedir. Siz de bir patron olsanız gönüllü bir şeyler yapmış bir çalışanı diğerlerine göre işe almayı daha çok istersiniz.

Curriculum Vitae. Kısaca CV. İşverenlerin merak ettiği tüm sorulara cevap verdiğiniz bu sunumu çok güzel hazırlamanız gerekmekte. Sunum diyoruz çünkü gerçekten bazı CV’ler o kadar kötü hazırlanmış ki insan bakınca işe almak değil o CV ‘yi çöpe atası geliyor. Bu sunumu biz çok güzel şekilde hazırlamamız gerekiyor. Lisans hayatımızda, öncesinde ne yaptıysak önemli noktaları alıp bu dosyanın içine koymalıyız. Bu sunumun şekli içinde çalışma yapmanız gerekmekte. İnternetten araştırarak bazı örnekler indirebilir ve onun üzerine çalışabilirsiniz. Unutmayın şirkete sizden önce CV ’niz gider ve buna göre mülakata çağırılır ya da çağırılmazsınız. Eğer CV’nize gereken önemi vermiyorsanız bilin ki o mülakata çağırılmayacaksınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu