Haberler

Üniversiteye Hazırlık Sürecinde Yapılması Gerekenler

Hedef Belirleme
Üniversite sınavına hazırlanma sürecinde olan bir öğrenci kendi kendine “hayattaki hedefim nedir?” sorusunu yöneltmelidir. Dünyada ve toplumumuzda başarı göstermiş, insanların imrendiği kişilikler hepsi hedefini bilen daha önceden bu hedefle ilgili plan yapan kimselerdir. Bu kişilerin hayatlarında mutlu olma sebebi umutsuzluğa, yılgınlığa kapılmamalarının sebebi hayatlarını bir amaca bir hedefe oturtmuş olmalıdır. Onlar için hayatlarında yapılması gereken bir iş onları arzuladıkları hedefe ulaştıracakları için sürekli bu yolda mücadele eder ve bundan sıkılmazlar. Bunun tersi halinde bulunan insanlar genelde yaptıkları işten zevk almaz onlar için bu uğraşlar gereksiz ve sıkıcı gelmektedir. Bu yüzdendir ki hep yerlerinde sayarak çevrelerinde olan başarıları kıskanırlar.

Öğrenciler olarak sizler bulunduğunuz toplumu ve kendinizi geliştirecek çalışmalar içinde bulunup başarılı olmayı her zaman arzulamalısınız. Ülkemizde en çok ihtiyaç olan insan tipi bir hedef belirleyerek o hedeften önüne nasıl bir engel çıkarsa çıksın vazgeçmeyenlerdir. Bunun için öncelikle kendi kendinize “hedefim nedir?” ve “ilerde yaşadığım topluma ve kendime nasıl yararlı olabilirim?” gibi sorulara cevap vermeniz gerekmektedir.

Hedef Belirledikten Sonraki Aşama
Hedefinizi, ilerleyen yıllarda neler yapmak istediğinizi belirledikten sonra tek yapmanız gereken içinizde oluşan heyecanla harekete geçmektir. İçinizde birşeyleri başarma aruzusu oluşmamışsa hedefinizi tekrardan kontrol edin. Çalışırken sizi son derece motive eden bir hedefiniz yoksa çalışmaktan sıkılabilirsiniz. Ayrıca hedefinizi belirlerken ilerde çalışmak istediğiniz mesleği de belirlemelisiniz. Bu size önünüzü daha berrak bakmanızı sağlayacaktır. Bu hedefleri belirlemek zor olsa da şu yöntemi izleyebilirsiniz. Kendinize şu soruyu sorun : Kendimi 10-15 yıl sonar nerede görüyorum?

PLAN ve PROGRAMLAMA
Kendinizi olabildiğince planlayın. Fakat bu planınızı çok ayrıntılı yapmanıza gerek yoktur. Saat 10.00’da başlayıp 10.45’te ara vereceğim gibi planlar size yorar ve hedefinizden uzaklaştırır. Bunun yerine bu konuları bu hafta bitireceğim gibi planlar daha sağlıklıdır.

PLANLARINIZIN AKSAMAMASI İÇİN NE YAPMALISINIZ?
Planlarınızı yaparken tabiki de boş vakitleriniz olacaktır. Kafanızı dağıtmak istediğiniz, ders çalışmaktan başka bir iş yapmak istediğiniz zamanlar olacaktır. Bu zamanlarda hem kendinize değer katacak aktiviteler yapmanız hemde bütün gün masa başında topladığınız enerjiyi atmanız yararlı olacaktır. Günlük çalışmalarınıza engel olacak etmenleri ortadan kaldırmak sizin için iyi olacaktır. Spor yapın ama bağımlı olmayın.

Televizyon, yabancı dizileri izleyin ama bağımlısı olmayın. Arkadaşlarınıza hayır demeyi öğrenin. Onlar kırılır üzülür diye siz de üzülmeyin. Çünkü gerçekten yakın arkadaşlarınız ise bu süreçte size anlayış göstereceklerdir. Ders çalışmaya oturamamak da üniversiteye hazırlanan öğrenciler için büyük bir derttir. Böyle durumlarda hedefleriniz düşünün ve o masaya bir kere oturun. Oturduğunuz takdirde devam edecektir. Aileniz bazen sizinle vakit geçirmek isteyebilir. Bu süreçte size en iyi anlayacaklar onlardır. Aileniz ile boş zamanlarınızda bolca vakit geçirin. Çünkü nerdeyse içinize kapandığınız farklı bir dünyaya girdiğiniz bu süreçte aileniz sizi çok özleyecek. Son olarak şunu unutmayın. Hayaller ile hedefler arasındaki fark eylemdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu