Haberler

Yaz Tatili İçin Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanmadır?

Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte yeni 12. sınıf öğrencileri, erkenden sınava hazır olmak isteyen 11. sınıf öğrencileri ve bu seneden umudu kesen mezun öğrencileri için TYT ve YKS maratonu başladı. Eğer ki bu konuyu okuyorsanız ve hayatınızda bir şeyleri başarmaya kararlıysanız, emin olun ki bu yaz tatili sizleri çok ileri seviyelere taşıyacaktır. Yapılan araştırmalara göre sınavlarda üst seviyelerde yer alan birçok öğrenci yaz aylarını çalışarak değerlendirmeyi başarmış ve azmetmiş kişilerdir. Yani anlayacağınız üzere yaz tatilini iyi bir şekilde değerlendirmek, bu sınavlarda başarıya ulaşmanın en iyi yöntemidir.

Yaz aylarında ders çalışmak oldukça zordur. Özellikle çevrenin olumsuz etkisi, sıcaklığın ve boşlukta olmanın verdiği rehavet ve genellikle de evde yeterli çalışma ortamının bulunmaması ders çalışmaya olan isteği köreltmektedir. Fakat başarı bir hazine sandığı gibi düşünülür ise burada göstereceğiniz her türlü fedakarlık bu sandığın anahtarını hak etmenizi sağlayacaktır. Peki yaz tatilini nasıl değerlendirebilir, nasıl bir ders çalışma programı hazırlamalıyız?

‘‘Isınmadan koşmayın, sakatlık çıkabilir.’’

Her zaman ufaktan başlamak kararlı bir şekilde hedefe ulaştırır. Sporda da böyledir, sporcular önce ısınır akabinde maça çıkar. Bu yüzden de ilk önceliğiniz belirli ders çalışma periyotları düzenlemektir. Örneğin başlangıç olarak günde 1 konu ve o konundan 50 soru çözmek gibi bir hedef ile çalışmaya başlayın. Aşırı yüklenmemeye özen gösterin, aksi takdirde kısa vadede bunaltı hissedebilir ve derslerden uzaklaşabilirsiniz. İstikrarı sağlamak için günlük çalışın ve yaklaşık birkaç hafta bu düzende devam etmeye özen gösterin. Emin olun ki bir süre sonra bu sizdeki boşluğu yok edecek ve çalışma isteğiniz artacaktır.

‘‘Sıkıntılı derslerden, başarılı olunan derslere veto!’’

Birçok öğrencinin yaptığı en büyük hatalardan birisi sürekli başarı sağlayabildiği yada öğrenebildiği dersi çalışmaktır. Öğrencilerin büyük bir kısmı bunu ders çalışıyor hissiyatını yakalamak için tercih etmektedir. Örneğin bir kişi ders çalışmaya karar verdiğinde ilk olarak sıkıntılı bir dersi ele alır ancak bunu anlayamadığı takdirde bu dersten soğur. Akabinde sürekli başarılı olduğu derse çalışma isteği oluşur. Bu durum çok ama çok yanlıştır. Unutmayın bir derste başarıya ulaşmak diğerinden zor olabilir ancak asla imkansız değildir. Bu yüzden de çalışma programı yaparken ders ayrıcalığını yapmamalı, sevmediğiniz derslerin üzerine gitmeli ve çeşitli yöntemlerle bu dersleri anlamaya çaba göstermelisiniz. Sevmediğiniz derste konuları bitirdikçe ve testlerini çözdükçe emin olun ki elde edeceğiniz her başarı sizi motive edecek ve hedeflerinize bir adım daha yaklaştıracaktır.

‘‘Çalışma programının ağırlığı çok önemli’’

Çalışma programının ilk süreçte hafif olması ve uzun süreli olmaması çok önemlidir. Zamanla bu programının ağırlığı artmalı ve yaz ayları boyunca sizi sıkmayacak düzeyde olması gerekir. Başlangıç için çalışma programınızın temelinize göre hazırlanmış olması gerekir. Eğer ki sizin çok fazla konu eksiğiniz varsa ve birçok derste başarısızsanız ilk olarak konu anlatımlarına bağlı bir program izlemeli ve genellikle konu kavrama testleri çözmelisiniz. Eğer temeliniz iyi ise konu anlatımına ekstra olarak konu kavrama testleri ve soru bankalarına yönelmelisiniz.

‘‘Süreç ilerledikçe zevk almaya başlayacaksınız.’’

Çalışma programınızı sizi bunaltmayacak şekilde hazırladığınızı varsayarsak ve düzenli uyguladığınızda aldığınız verimi göz önünde bulundurursak bu sizlerde bazı duyguları uyandırmaya başlayacaktır. Bu duyguların başında özgüven ve zevk duyguları vardır. Artık bir şeyleri başarmaya başladığınız için daha hevesli olacak ve daha çok çalışma azmi göstereceksiniz. Bu süreçte program ağırlığınız ideal seviyelerde arttırdığınızdan emin olan ve asla fazla yüklenmeyin. Çalışma sürenizi bir tık daha arttırın ve konu bitirmeye devam edin.

‘‘TYT’ye öncelik verilebilir.’’

Eğer ki TYT temeliniz çok sağlam değilse veya mezun değilseniz başlangıç çalışmalarınızı TYT’ye yönelik yapın. YKS konuları ile birlikte götürmek yerine, yaz ayınızın 1.5 ila 2 ayı boyunca TYT’ye ağırlıklı çalışma programları ile çalışın. Fakat mezun ve TYT temeli oldukça iyi olan öğrenciler için bu sürecin 1 aylık bir periyodu yeterli olacaktır. Akabinde YKS ve TYT’yi beraber götürebilirler.

‘‘Alanım değil diye çalışmayayım deme.’’

Bir sayısal öğrencisi için alan çok önemli değildir, genellikle tüm soruları cevaplama eğilimi gösterir. Buda onun her alanda rakiplerinin önüne geçebilme imkanı tanır. Bu yüzden de sayısalda olsanız, eşit ağırlıkta olsanız, sözelde olsanız TYT için tüm konuları halletmeyi hedefleyin. Tabi ki ilk süreç için ana konuları bitirmeyi hedefleyin. Ancak yaz tatili sürecinde doğru çalışma programı ile emin olun ki büyük bir yol kat edecek ve konularınızın büyük bir kısmını bitireceksiniz. Kalan süreçlerde alanınızın dışında olan ve yapabileceğiniz konuları tespit edip bu konulara da çalışmalısınız.

‘‘İnterneti doğru kullanmaya özen gösterin.’’

Eğer ki dershanelere gitmiyorsanız yada kitaptan çalışıyorken anlamakta güçlük çekiyorsanız internet üzerinden konu anlatımlarını mutlaka dinleyin. Fakat sadece video anlatımlarla sabit kalmayın ve bir konu anlatımlı kaynaktan konunuzu tekrar edin. Bu şekilde konuları daha oturaklı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Tabi ki konuları test çözerek pekiştirmeyi ve soru çözme işlemini günlere yaymayı da unutmayın.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu