Haberler

YGS Puan Türleri Ve Tercih Edilebilecek Gözde Meslekler

YGS Puan Türleri Ve Tercih Edilebilecek Gözde Meslekler

YGS puan türleri Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık bölümleri olmak üzere her alanda 2 adet olmak üzere toplamda 6 farklı puan türünden oluşmaktadır. Bu puan türlerinde her dersin etki yüzdesi farklı olurken, bu puan türlerinden tercih alan bölümlerde farklılık göstermektedir. Bu konumuzda sizlere bu alan dallarını etkiyen ders yüzdelerini ve tercih edilebilecek meslekleri tanıtacağız.

YGS-1 Puan Türü: Sayısal alan türü olup Matematik %40, Fen %30, Türkçe %20, Sosyal %10 oranında etkiler. Bu alan türünden tercih edilebilecek bölümler ise;

Bilgisayar Programcılığı: Günümüzde oldukça popüler hale gelen ve iş alanı çok geniş olan bu bölüm, iki yıllık yükseköğretim bölümüdür. Bilgisayar programlama, bilgisayar dilleri ve bu gibi eğitimler alınır. Maaşları genellikle 1200 ila 2500 arasında başlamaktadır. Fakat özel şirketlere ve devlet kurumlarına göre bu miktarlar değişiklik gösterebilmektedir.

Harita Ve Kadastro: İki yıllık bölümler arasında en ideal bölüm olarak görülen ve özel şirketlerde kolaylıkla iş bulabilme imkanı olan bu bölümün, devlettede çalışabilmek olanağı bulunmaktadır. 1500 TL gibi bir maaşla başlanabileceği ön görülen bu alanda yurtdışında çalışabilme imkanıda bulunuyor.

YGS-2 Puan Türü: Sayısal ağırlık bir alan türü olup genellikle sağlık alanında bölümleri kapsamaktadır. Matematik %30, Fen %40, Türkçe %20, Sosyal %10 etki göstermektedir.

Hemşirelik: Yeni yapılan değişikliklerle 2 yıldan 4 yıla çıkartılan bu bölüm hem LYS hem de YGS’den tercih edilebilmektedir. Devlette düşük puanla atama alan ve dolgun maaş seçeneği olan bu bölüm en çok tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır.

Fizyoterapi: 2 yıldan 4 yıla çıkartılan diğer bir bölümdür. LYS ve YGS puanı en yüksek olan bölümlerden bir tanesidir. Fizik tedavi alanında uygulamalı olarak çalışan birimin eğitimidir. Tespit yapan Fizik Tedavi uzmanlarıyla karıştırılmamalıdır.

Anestezi: 2 yıllık, devlet garantili bir bölümdür. Mezunu az sayıda olduğu için yoğun bir ihtiyaç bulunmaktadır. Maaşlarıda günümüz şartlarına oranla oldukça dolgundur.

YGS-3 Puan Türü: Sözel ağırlıklık bir puan türüdür. Matematik %20, Fen %10, Türkçe %40 ve Sosyal %30’luk bir etki payına sahiptir.

Adalet: Dikey geçiş sınavı ile hukuk okuma imkanı sağlayan, hukuk bürolarında ve adalet saraylarında rahatlıkla iş bulunabilen bir bölümdür. YGS’nin en popüler bölümlerinden bir tanesidir. Maaşlarıda 1500 – 2000 TL arasında başlamaktadır.

YGS-4 Puan Türü: Sözel puan türüdür. Bu alanda ise Matematik %20, Fen %10, Türkiye %30, Sosyal %40 etki yapmaktadır.

Çocuk Gelişimi: Özellikle bayanların büyük bir ilgi gösterdiği ve YGS’nin yüksek puanlı bölümleri arasında yer alan bir bölümdür. Sözel alandaki öğrencilerden büyük bir ilgi görmektedir. İş imkanları geniş ve kendi iş yerini açma imkanıda bulunmaktadır.

Aşçılık: En gözde ve en sevilen meslek dallarından bir tanesidir. Kazanç imkanı oldukça fazla olup maaşları ciddi manada yükselebilen bir meslektir. Maaşlarının 2000+ olduğu bilinmektedir.

YGS-5 Puan Türü: Eşit Ağırlık alanına ait bir puan türüdür. Matematik %33, Fen%10, Türkçe %37 ve Sosyal %20 oranında etkilemektedir.

 Basın-Yayın: DGS imkanı olan ve gazetecilik türevleri gibi birçok meslek dalını genel olarak kapsayan bir bölümdür. İş imkanları geniş olup her basın-yayın alanının her mevkisinde görev alabilmektedir.

YGS-6 Puan Türü: Eşit Ağırlık puan türü olsada Sayısal ağırlıklı derslerin hakim olduğu bir bölümdür. %Matematik %37, Fen %20, Türkçe %33, Sosyal %10 etkilemektedir.

Lojistik: Son zamanların gözde mesleklerinden bir tanesi olan ve YGS’de ciddi manada talep gören meslekler arasında yer almaktadır. Maaşları 1500+ olarak bilinen bu meslek için özel sektörde yükselme imkanının çok yüksek olması maaşlarında buna oranla artacağını düşündürmektedir.

Bankacılık: İki yıllık bir bölüm olup bankalarda kolaylıkla iş imkanı bulabilen bir bölümdür. Maaş şartları başlangıç için çok yüksek olmasada prim bazlı bir çalışma sektörü olduğu için iyi kazançlar sağlayabilmek ve yükselebilmek mümkündür.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu