Haberler

YKS Maratonuna Kendinizi Hazırlama Teknikleri

2017-2018 Eğitim yılı ile birlikte yeni bir sınav maratonuna hazırlığa girişiyoruz. Birçok kişi nasıl çalışacağı, ne çalışacağı ve nasıl başarıya ulaşacağı konusunda araştırmalar yaparken, en önemli unsuru, yani kendini sınav maratonuna hazırlamayı unutuyor. Bu konumuzda sizlere derslere nasıl çalışması gerektiği yerine, sınav maratonuna kendinizi nasıl adapte edebileceğinize ve başarıya giden adımda kendinizi nasıl motive edebileceğinize değineceğiz;

‘’Her şeyin başı niyet…’’

İslam’da dahi ameller niyetlere göre verilirken, sınava başarı kriteri de niyetiniz yani seçtiğiniz hedefinizdir. Bir kişi sınava çalışmadan önce mutlaka hedef yada hedefler belirlemelidir. Hedefler dediysek te bunların sayısı 2 ya da 3’ü geçmesin. 1’den fazla hedefi olan kişilerin hedefleri arasında da uçurum farkı olmasın.

‘’Hayal et ki olsun…’’

Seçilen hedefe odaklanmak sizi daima motive edecektir. Bunun içinde sizi o hedefe odaklayacak ve çalışma zamanınızın dışında sizleri hayallere daldıracak bazı motifler gerekecektir. Örneğin istediğiniz üniversitenin kampüsünü gösteren bir poster, hayaliniz olan bölüme dair bir resim yada yazı yada sizi motive edebilecek herhangi bir resim eşya yada motif bulunmalıdır. En zor anlarınızda bu motiflere bakıp hedefinizi hatırlamalı ve çalışma sisteminizi asla bozmamalısınız.

‘’Sistemli hareket edin.’’

Çalışırken başarıya ulaşmanın temel adımı sistemli hareket etmektir. Ders çalışırken sistemli olmak, hem derslere adapte olmanıza hem de daha verimli bir şekilde gelişim göstermenize olanak sağlayacaktır. Haftalık programlar dahilinde çalışma sistemi düzenleyip günlük aktivitelerinizi de bu programa göre ayarlayın. Programınız hedefiniz gibi olmalıdır. Her nasıl hedefinizi hiç kaybetmek istemiyorsanız, programınıza da o bağlılıkla uymaya çalışınız.

‘’Tek mutlak sınavınız olmasın.’’

Günümüzde özellikle büyüklerin öğrencilere enforme etmeye çalıştığı bu sene kendini kapat ve çalış sistemi tamamıyla yanlıştır. Bu sistem sizi çalışmaktan soğutabilir ve ilk süreçte yararlı görünse dahi, son ana kadar çalışma temponuzu korumanız mümkün olmayabilir. Son sürece kadar düzenli bir tempo tutturmak, sınavda başarıyı mutlak kılacaktır. Bu yüzden de günün tamamını çalışmaya ayırmak yerine, kafanızı dağıtabileceğiniz ve sizi normal hayattan soyutlamayacak aktivitelerinize de gün içerisine yer vermeye çalışın. Fakat unutmayın ki sorumluluklarınız ve hedefiniz olduğu için bu soyutlamalara kapılmayın ve yeri geldiğinde ders çalışmaya da odaklanmayı bilin.

‘’Heyecan kontrolü için araştırmalar yapın.’’

Kimi zaman bu maraton için yapılan fedakarlıklar endişeye ve sınav sırasında da heyecana sebep olabilir. Bu yüzden de heyecan kontrolü her birey için olası bir gereksinimdir. Bu konuda çeşitli taktikler ve tavsiyeler bulunmaktadır. Ancak heyecan kontrolünün temelinde hedefiniz ve çalışma miktarınız yer alacaktır. Yeterli çalıştığınız takdirde soruları yanıtlamanız kolay olacaktır ve heyecanlanmak için herhangi bir etmen çıkma olasılığı azalacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu