Haberler

YÖK, Üniversitelerde Sınavların Nasıl Yapılacağını Açıkladı!

YÖK, üniversitelerde uygulanacak final sınavları için güvenlik, teknik destek gibi ilkeleri belirleyerek tüm üniversitelere gönderdi.

Covid-19 salgını nedeniyle, 2019-2020 eğitim yılı bahar dönemi sınavlarının yüz yüze gerçekleştirilmeyeceğini söz konusu sınavların online sınav, ödev ve proje gibi alternatif yöntemlerle yapılması gerektiğine ilişkin YÖK kararını, Prof. Dr. Yekta Saraç 11 Mayıs’ta tüm üniversitelere göndermişti.

Anadolu Ajansı muhabirinin Yüksek Öğretim Kurulu yetkililerinden aldığı bilgiye göre, YÖK bünyesinde çeşitli dallarda uzmanlaşmış akademisyenlerin oluşturduğu komisyon dijital ortamda yapılacak sınavlara ilişkin ilkeleri genel hatlarıyla belirledi.

Açıklamalarda dikkat çeken en önemli detay kararların salgın dönemiyle sınırlı olması. Yani YÖK, salgının gidişatına göre alacağı kararla her an farklı bir uygulamaya geçebilir. Üniversitelere gönderilen ilkelerde de “dijital ortamda yapılacak sınavlara ilişkin süreçlerin küresel salgın dönemiyle sınırlı olmak kaydıyla” notu düşüldü.

Dijital Ortamda Yapılacak Sınavların İlkeleri

  • 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar dönemi harf notlarının hesaplanmasında online sınavların yanı sıra mümkün olduğunca ödev, proje, tartışma ve ÖYS aktivitelerine katılım gibi değerlendirmelerin teşvik edilmesi sağlanacak.
  • Dijital ortamlarda yapılacak sınavlarda şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkeleri esas alınacak ve bu ilkelere göre gerekli güvenlik tedbirleri uygulanacak.
  • Tedbirler arasında yapılacak online sınavların rastgele seçilmesi, tam ekran ve tarayıcı kilidinin işlevselleştirilmesi bulunuyor. Kararlarda dikkat çeken en önemli ilke bu olarak görünüyor. Anadolu Üniversitesi şu an bu önlemleri uygulamakta.
  • Değerli arkadaşlar AÖF online sınavları şu şekilde oldu. Örneğin 20 soruluk Anayasa Hukuku sınavına 30 dakika süre verildi. 30 dakika içinde sınavı bitirmeniz gerekmekte. Bununla birlikte çözdüğünüz veya boş bıraktığınız soruya geri dönemiyorsunuz. Herkese aynı sorular çıkmıyor. Örneğin 250 adet soru farklı şekillerde ve şıkların yerleri değişik olacak şekilde öğrencilere 20’lik soru olarak sorulmakta. Şu an için yapılacak en başarılı yöntemin bu olacağı kanaatindeyiz.
  • Çevrimiçi sınavlar hakkında hem akademisyenler hem de öğrenciler için gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacak.
  • Online sınavlar başlamadan önce sınavın işleyişi, süresi, puanlaması, sınav itirazlarına ilgili bilgiler ve etik kuralları açık şekilde öğrencilere sunulacak.
  • İmkan bulunursa öğrencilerin e-Devlet üzerinden sisteme girişlerine öncelik verilecek.
  • Öğrencilere internet alternatifi için çözümleri üretilecek. Bazı üniversiteler daha önce bunu başarsa da tüm üniversiteleri kapsayacak şekilde bir internet seferberliğinin yapılması gerekiyor!
  • İnterneti veya sınava giriş yapabilecek ekipmanı olmayan öğrenciler yaşadığı şehirlerdeki üniversiteler öncelikli olmak üzere gerektiğinde Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarının bilgisayar ile internet imkanlarından faydalanabilecek.
  • Geçerli mazereti olup da sınavlara giremeyen öğrencilerin mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla telafi sınavları yapılacak. Teknik problemler yaşayan öğrencilerin de sınavı tamamlamaları için gerekli prosedürler belirlenecek.
  • Ödev ve projelerin değerlendirilmesinde intihal tespit programları kullanılabilecek. Bu sebeple yapacağınız ödevlerde özgün olmanız gerekmekte.
  • Sınavların uygulanmasında engelli öğrencilere yeterli süre verilecek ve söz konusu öğrencilerin sınavlarını sağlıklı şekilde tamamlamaları için gerekli önlemler alınacak.
  • Mezuniyet durumundaki öğrencilerin staj uygulamalarının değerlendirilmesinde Covid-19 salgın dönemi şartları göz önünde bulundurularak ilgili üniversite tarafından gerekli düzenlemeler yapılacak.
  • Kurumsal sistem üzerinden yapılmayan sınavların denetlenebilirliği için ilgili öğretim elemanı tarafından kayıt altına alınacak ve arşivlenecek.
  • Öğrencilere verilen ödev ve proje çalışmalarında dersin kredisi ve Avrupa Kredi Transferi ve Biriktirme Sistemi (AKTS) iş yükü göz önünde bulundurulacak.
  • Üniversitelerde dijital ortamda sınav sürecinin aksamaması için öğrencilerin teknik destek alabileceği yapılanmalar oluşturulacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu