Haberler

ALES Sınavında Başarıya Ulaşmanın İpuçları

Lisans eğitimi sonrasında yüksek öğrenimine devam etmek isteyen öğrenciler için ALES sınav puanı şart koşulmuştur. Günümüzde üniversiteler için minimum tezli veya tezsiz yüksek lisans programı için taban puan 55 iken, iyi bir üniversitede yüksek öğrenimini tamamlamak isteyen kişiler için ALES sınavında başarılı bir derece yapmak başvurular arasından seçim aşamasında hocalar tarafından daha çok dikkat çekmektedir.

Günümüzde Tubitak, MEB ve daha birçok kuruluş ALES puanlarına bağlı olarak yüksek öğrenim için çeşitli burs programları da yapmaktadır. Bu yüzden de ALES sınavında başarılı olmak hem iyi bir akademik kariyer oluşturmak hem de çeşitli burs programlarından yararlanabilmek adına oldukça önemlidir. Bu konumuzda sizlere ALES sınavında yüksek puanlar alabilmek adına yapabileceğiniz bazı tavsiyelerde bulunacağız;

‘’ Alan dersinize yönelik çalışın. ‘’

ALES sınavının en önemli noktası SAY puanı için Matematik sorularının kat sayısının, Türkçe sorularına oranla minimum 3, maksimum 4 kat daha fazla puan getirisi vardır. TM puanı için bu iki ders arasındaki oran eşit, sözel bölümde ise tam tersine Türkçe sorularının, Matematik sorularına oranla 3 ila 4 kat daha fazla puan getirisi vardır. Bu kapsamda düşünüldüğünde SAY puanında başarıya ulaşmayı hedefleyen bir kişinin çözeceği 1 Matematik sorusu, 4 Türkçe sorusuna bedeldir. Bu yüzden de öğrencilerin ilgili alanda başarıya ulaşabilmesi için kendi alan derslerine ve konularına göre bir çalışma prensibi izlemesi gerekmektedir.

‘’ Konu çalışması ile iyi bir altyapı oluşturmaya çalışın. ‘’

ALES sınavı aslında yapısı itibariyle lisans programına yerleştirilirken girdiğimiz sınavlar ile aynı konuları içermektedir. Fakat bu sınavda 100 soruya verilen 150 dakika birçok öğrenciye yeterli gelmemekte ve Türkiye’de sınava girenlerin neredeyse %80’i sınavı yetiştirememekten yakınmaktadır. Bunun temelinde sağlam bir altyapının olmaması ve konulara tam hakim olmamak yatmaktadır. Bu yüzden de konu çalışmalarınızı öncelik alan içi, akabinde alan dışı olmak üzere öğrenmeye çalışın. Altyapınızı güçlendirmek adına ise bolca soru tipi görmeye ve farklı yayınlardan sorular çözerek yorumlama yeteneğinizi geliştirmeye odaklanın.

‘’ Bazen sadece denemek çözmek bile yetebilir.’’

ALES sınavının ÖSYM’nin YGS, TYT, YKS ve daha bu gibi birçok formattaki sınavlar ile aynı konuları içerdiği ancak diğer sınavlara oranla sistemi ve soru tiplerinin çok az değiştiğini söyleyebiliriz. Bu yönüyle sınav öncesinde çözdüğünüz ALES denemeleri sizleri soru tiplerine alıştırmada ve soruyu çözme hızınızı geliştirmede büyük katkı sağlayacaktır. Günümüzde 85 üstünde alan birçok kişinin bu sınava iyi bir altyapı ile girdiğini ancak sınava çalışırken sadece deneme çözmekle yetindiğini ve soru tiplerine ısındıktan sonra 85 üstü bir puan almanın çokta zor olmadığını belirtmiştir.

‘’ Sınav sırasında önceliğinizi kaybetmeyin ve mantığınızla hareket edin. ‘’

Sınav sırasında birçok öğrenci sınavı yetiştirememe durumuyla karşı karşıya kalabilmektedir. Son 15 yada 20 dakika kaldığında öğrenciler bir tercih aşamasında kalabilir. Bu tercih aşamasında alan dışı dersten soru çözmek veya kendi alan içi alanında soru çözmek mi daha avantajlı şüphesine düşebilir. Bu konuda öncelikle terazinizi 1 alan içi sorunun, 4 alan dışı soruya denk olduğunu bilerek ve kalan zamanınızda hangisinin mümkün olabileceğini düşünerek karar vermelisiniz. Bazen 1 soruyu doğru yapmak, hedefinize giden bu yolda belirleyici olabilir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu