Haberler

En İyi & Kolay Ataması Olan Üniversite Bölümleri

TÜİK’e göre işsizlerin %25’i üniversite mezunu. Üstelik üniversite mezunlarının çoğu da kendi işini yapmıyor. Bu yüzden sadece diploma için üniversite okumak çok anlamsız. Ataması az olan, geleceği olmayan bir bölümü seçmek geleceğinizi çöpe atmak demektir.

Üniversiteye hazırlanan adayların en fazla arama yaptığı konuların başında şunlar gelmektedir; “ataması en kolay bölümler, en iyi ataması olan bölümler, en çok atama yapılan bölümler…

Hal böyle olunca unibilgi.net editörleri olarak bizler de kollarımızı sıvadık ve son yıllarda en fazla ataması olan bölümlere göz attık. Şunu belirtmek gerekir ki dönemsel olarak bazı bölümler çok fazla alım yaparken daha sonra alımları durma noktasına geliyor. Bu sebeple atamadan ziyade üniversitede başarılı olmanız, dilinizi geliştirmeniz daha önemli. Kendinize yatırım yaptığınızda yüksek maaşlı bir işte çok daha kolay atanabilme şansınız var.

1- Hukuk Fakültesi

Türkiye’de hemen her üniversitede hukuk fakültesi bulunmakta. Teknik üniversitelerde bile hukuk fakültesi açılıyor. Bunun yanında yeni açılan vakıf üniversitelerinde ilk kurulan fakülte hukuk oluyor. Buna rağmen isim yapmış üniversitelerden mezun olursanız, üniversite döneminde kendinizi geliştirdiyseniz, yabancı diliniz varsa, konuşma kabiliyetiniz de iyiyse garanti meslek olarak eşit ağırlık öğrencileri için Hukuk Fakültesini tavsiye edebiliriz. Mezun olduktan sonra KPSS ile devlet kurumlarında avukat olarak atanabilir veya hakimlik sınavını kazanarak hakim&savcı olabilirsiniz. 2019 ve önceki üç-dört yılı değerlendirdiğimizde her yıl ortalama 2000 hakim&savcı alımı yapılmaktadır. Bu sayının oldukça yeterli olduğunu düşünmekteyiz. Kamu kurumlarında işe girememeniz durumunda zaten avukat olarak mesleğinizi icra edebiliyorsunuz.

2- Sağlık Bölümleri

Üniversiteye hazırlanan öğrencilere sağlık ve yan sağlık bölümlerini tavsiye etmekteyiz. Ciddi anlamda alım mevcut. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Odyoloji bölümü yüksek puan alan adaylar için tavsiye ettiğimiz bölümler arasında yer alıyor.

Bunun haricinde hemşirelik, ebelik, acil yardım ve afet yönetimi, beslenme ve diyetetik, biyomedikal, ergoterapi, çocuk gelişimi, ilk ve acil yardım, sağlık yönetimi, veterinerlik bölümleri de KPSS’de alımı iyi olan ve diğer bölümlere nispeten daha kolay atanılabilecek bölümler arasında yer alıyor.

3- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi / Siyasal Bilgiler Fakültesi

Türkiye’de en fazla mezunu bulunan fakültenin başını çekmektedir. Kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkiler, işletme, iktisat, maliye gibi bölümleri olan İİBF/SBF’de çok güzel kariyer meslekler olmasına rağmen atanmak ciddi anlamda güç.

Müfettiş, denetmen, denetçi, uzman yardımcısı, kaymakamlık, idari hakimlik gibi a kadro kariyer mesleklere her yıl çok az alım yapılmakta. Üstelik a grubu sınavı çok zor ve KPSS puanı, kurum sınavı, mülakat gibi yaklaşık 2 yıl süren bir süreci bulunmakta. İİBF’liler b kadrodan da atanabilmekte. Tabii bunun için KPSS’den en az 85 almanız gerek. Çok fazla adayla yarıştığınız için puanlar da çok yükseldi.

Bir İİBF mezunu olarak Ankara Üniversitesi, ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ege, Dokuz Eylül, Bilkent, Boğaziçi ve ismini sayamadığımız kaliteli üniversiteler haricinde eğer idealist değilseniz İİBF okumanızı tavsiye etmiyoruz.

4- Mühendislik

“Eşit Ağırlık öğrencileri için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi neyse sayısal öğrenciler için mühendislik fakültesi oldur.” Üniversitelerin tamamına yakınında mühendislik fakültesi bulunuyor. İsim yapmış kaliteli üniversiteler ve yabancı dil eğitimi bulunan üniversiteler haricindeki üniversitelerde okumanızı tavsiye etmiyoruz. Bu şekilde mezun olanların büyük çoğunluğu asgari ücretin çok az üstünde özel bir şirkette çalışmakta. Kamuda da alımlar sınırlı olduğu için mühendislik mezunlarının çoğu KPSS’ye hazırlanmıyor. Çünkü atanabilmek için en az 85 puan almak gerek.

5- Öğretmenlik Bölümleri

Öğretmenlikte atamaların yetersiz olduğunu söylemek mümkün. Yine de sınıf öğretmenliği, İngilizce öğretmenliği, ilköğretim matematik öğretmenliği, din kültürü öğretmenliği gibi branşların ataması iyi yapılıyor. Yazımızın girişinde söylediğimiz gibi bazı branşların sistemsel değişiklik ve yıl itibariyle ihtiyaca göre alım sayıları değişebiliyor. Örneğin bundan 5-6 yıl öncesine kadar Rehber öğretmen atamaları çok fazlayken bu branştakiler KPSS’den 60 puanla atanırken 2019 yılı itibariyle 81 puanla atanabilmektedir.

Bu sebeple öğretmen olmak isteyenler branşlarını iyi seçmelidir. Ataması az olan bölüm seçerseniz çok pişman olursunuz. KPSS ile atanamazsanız ücretli öğretmen olabilirsiniz ancak maaşları çok düşük. Ayrıca kurs, özel okullarda da öğretmen olarak çalışsanız da her an işten ayrılma stresiyle yaşamak zorunda kalabilirsiniz.

2019 Öğretmenlik Atama Sayıları

6- Bölüm Bazlı İnceleme

Kütüphanecilik & Arşiv Memurluğu

Kütüphanecilik, Bilgi ve Belge Yönetimi gibi bölümlerde mezun sayısı az olduğu için KPSS ile atanmak için 75+ puan almanız yeterli. Sayı arttıkça atanmak için 80+ puan almanız gerekebilir.

Sosyal Hizmetler

Son 3-4 yıldır revaçta olan bir bölüm. İsim yapmış üniversitelerde Sosyal Hizmetler bölümünün taban puanları hukuk fakültesi taban puanlarına yaklaşmış durumda. KPSS ile diğer bölümlere nazaran daha fazla ataması yapılmakta.

Fizyoterapist

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü mezunları sağlık kurumlarında çalışabilecek önemli bir meslektir. KPSS ile 80+ puanla atanabilirsiniz. Ayrıca özelde de iş imkanı çok geniş.

Hemşirelik & Ebelik

Şehir hastanelerinin yapılmasıyla birlikte sağlık sektöründe büyük boşluk oluştu. Bu boşlukta hemşirelik ve ebelik gibi mesleklere çok fazla ihtiyaç bulunmakta. Bu yüzden 65-70 puanla kolayca atanabilirsiniz.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi

AFAD’ın her ilde istihdam yaratmasıyla bu bölümden de KPSS ile güzel alım olmakta. Bu bölümün KPSS taban puanları 75 civarındadır.

Veteriner

Veterinerlik Fakültesi 5 yıldır. Bölüm dersleri ciddi anlamda zor. Atanabilmek için çift senelerin puanı geçerli. İlk alımda 80 civarıyla atama yapılırken ikinci alımda puanlar 72’ye kadar düşmektedir.

Odyolog

İşitme bozukluğuyla ilgili bir meslek dalı olan odyoloji son 5 yılın en revaçta sağlık bölümlerinden biridir. Kamu haricinde özelde de istihdamı yüksektir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. sağlık yönetimi bölümünün ataması yok ne saçmaladınız anlayamadım, bir de en çok ve kolay ataması olanlardan demişsiniz. komik.

  2. sosyal hizmet mezunuyum atanamadım ya tıp okuyacaksın atama ile uğraşmamak için ya da dayın olacak

  3. Fizyoterapist ataması yok.Her fizyoterapist artık ikinci üniversitesini de okudu.Kaldırın şu saçma yazıyı.

  4. acil durum ve afet yönetimi seçmeyin ben zaten atanamadım sizin de başınız yanmasın

  5. Neden moral bozmak için bu yazıyı yazdınız. İllaha sağlık mı okuyalım ya fenimiz kötü ise birde sağlık yönetimi EA bölümü iibf de alınıyor kısaca sevdiğimiz bölümü okuyalım rızık Allah’tandır. Ne yazık ki sistem böyle Allah okuyan herkese kolaylık versin inşallah hepimiz meslek sahibi oluruz

  6. Bilgi ve belge yönetimi ataması kolay diyorsunuz ama artık değil Üniversite sayısı arttı bu da artan mezun sayısı demek . Ayrıca atama sayısı çok düştü 2020/1 (20) 2020/2 (5) kişi merkezi atama siz düşünün 80 puanla bile atanmak çok zorlaştı

  7. Peygamberimiz : “Rızkın onda dokuzu ticarettedir.”
    “Dünya tarım ziraat zanaat yoluyla kazanılır.”
    Demiştir. Türkiyede 24 25 yaşina gelen bir delikanlının evlenip cocukları olması lazım lakin elinde mesleği zanaatı yok ki para kazansın yuva kursun. Böylece insanların gençlik yılları heba olup gitmektedir. Fatih sultan mehmet 20 yaşında istanbulu fethetti. Yani bu 20li yaşlar insanların en enerjik olduğu yaşlardır. Ama siyonist düzen bu yaşları üniversitede geçirin ses çıkartmayın diye böyle bir düzen kurmuş. Türkiye artık okumuş insanlara doymuştur. İsşizler ordusuna dahil opmak isteyen üniversite okusun…

  8. Lütfen bu kadar yalan paylaşım yapmayın yazık günah. Beslenme ve diyetetik bölümünü ataması kolay bölümler arasına yazmışsınız kpss taban puan 92 bilginiz olsun en zor atanan bölümdür şuan diyetisyenlik!!!

  9. 87 puanım var fizyoterapistim +80le atanıyor demişsiniz ben niye atanamadım ? Gençlerin hayalleriyle oynuyorsunuz güncelleme yapın bu bilgiler çok eski yazıktır günahtır !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu