Farabi Sistemi Nedir
Farabi Programı Nedir?
Farabi programı 2009 yılından itibaren yürürlüğe giren ve birçok üniversitede uygulanmaya başlayan yurt içi değişim programıdır. Farabi programı ile öğrenciler ve öğretim üyeleri, Türkiye sınırları içerisindeki üniversite ile anlaşma yapmış üniversitelere gidebilme hakkı kazanmaktadır. Öğrenciler için bu süre 1 dönem veya 2 dönem kadar iken öğretim üyeleri için belirli bir süre bulunmamaktadır.
Farabi Programının Amacı Nedir?
Farabi programındaki amaç öğrencilerin yeni bir ortam ve yeni bir çevre ile tanışarak tecrübe edinmesi, iletişimini güçlendirmesi, yeni ve uzman akademisyenlerden aldığı eğitimle kendini geliştirmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra öğrencinin kariyer planlaması içinde uygun ortam ve referans sağlamaktadır.
Farabi Programından Kimle Yararlanabilir?
Farabi programından yararlanabilmek için öncelikle üniversitenizin Farabi programını uygulaması ve anlaştığı üniversitelerin bulunması gerekmektedir. Farabi programından ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilmekte olup hazırlık sınıfında okuyan veya birinci sınıfın en azından bir dönemini bitirmeyen kişiler programdan yararlanamamaktadır.
Farabi Programına Başvurmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Farabi programına başvurmak ve bu değişim programına girebilmek için bazı şartlar vardır. Bunlar;
1. Bu programdan yararlanmak isteyen öğrencilerin dönem sonu veya yıl sonu diploma puanının ön lisans ve lisans öğrenciler için 2, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ise 2.5 olması gerekmektedir.
2. Öğrencinin gitmek istediği üniversitenin şartlarını yerine getirmesi gerekir. Örneğin üniversite ulusal bır sınavdan puan sınırı koymuş ise öğrencinin bu sınava da girmesi gerekir.
3. Öğrencilerin başvuru yaparken doldurulmuş başvuru formu ve yıl sonu not çizelgesi ile öğrenci işlerine başvurması gerekir. Eğer ki gideceği bölümde İngilizce işlenen dersler var ise Yabancı Dil Muafiyet belgesini de çıkarması gerekir.
Farabi Programına Başvuru Nasıl Yapılır?
Kişi gerekli belgeler ile üniversitenin ilgili mercine giderek başvuru formunu ve diğer belgeleri iletir. Bu merciler tarafından anlaşmalı üniversite ile bağlantıya geçilir ve öğrencilerin bilgileri gönderilir. Üniversite ise öğrenciyi kabul edip etmediğini üniversiteye 2 – 3 aylık bir süreç sonunda iletir.