Haberler

İngilizce Hazırlıkta Başarıya Ulaşmanın 7 Sırrı

Günümüzde birçok meslek dalı için ön şart haline gelen, üniversitelerinde Avrupa birliğine uyum sürecinde oldukça fazla önem verdiği İngilizce, ülkemizde gittikçe yaygınlaşan üniversite hazırlık eğitimiyle sistemli hale getirilmiş, birçok kişinin minimum masrafla kaliteli bir dil eğitim kursu alması mümkün hale getirilmiştir. Türkiye’nin birçok üniversitesinde uygulanan hazırlık eğitimi sistemi genellikle başarısızlıkla sonuçlansa da bundaki temel sebebin eğitimdeki kaliteden değil, kişilerin doğru ve düzenli bir çalışma sistemini uygulamamasında kaynaklandığı belirtiliyor. Bu konumuzda sizlere hazırlık sınıfında İngilizceyi geliştirebilmeniz ve aldığınız eğitimi en doğru bir şekilde kavrayabilmeniz için neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

”Öncelik gramer değil, kelime öğrenmektir.”

Gramer eğitimi kişiye cümleyi dizme imkanı katar. Ancak bu kısım kelime bilgisi olmadan işe yaramayan bir kısımdır. Hazırlık öncesi kişinin kelime haznesini geliştirmesi gerekir. Bu şekilde anlatılanları ve konuşulanları yorumlayabilme şansı yakalanır ve gramer eğitimi alındıktan sonra kişi rahatlıkla cümle kurmaya başlayabilir. Bu yüzdende çalışma sisteminizi günlük minimum 25 kelime ile sınırlı tutup ezberlediğiniz kelimelerin aklınızda kalıcı olabilmesi için ekstra bir not defterine sözlük oluşturma ve zarfa kelime atma gibi uygulamalara başvurulabilir. Eski kelimeler sıkça tekrarlanarak unutulmamalı, her kelime bir çağrışım ve sembol ile kalıcı hale getirilmeye çalışmalıdır.

”Ders sırasında bilinmeyen kelimelerin analizi yapılmalı, ekstra notlar alınmalıdır.”

Ders sırasında herhangi bir video, reading parçası, listening veya speaking egzersizi içerisinde bilinmeyen herhangi bir kelime hemen not alınmalı, bu şekilde günlük olarak yeni kelimeler analiz edilerek sözlük defterine aktarılmalıdır.

”Ders sonrası mutlaka tekrar yapılmalı, örnekler yeniden çözülmelidir.”

Her hazırlık dersliğinin sonunda kişi rahat çalışabildiği bir ortamda günlük tekrar yapmalıdır. Günlük tekrar sırasında yazılanlar ve işlenenler tekrardan çözülmeli, o gün boyunca analiz edilmiş kelimelerin Türkçe anlamları, kullanıldığı örnek cümleler analiz edilmelidir. Varsa o dersin egzersiz kitaplarındaki sorular çözülmeli, hocaların örnekleri tekrarlanarak o konu kalıcılaştırılmalıdır.

”Hazırlık sınıfında başarının anahtarı hazır olmaktır.”

Hazırlık derslerinde günlük olarak nelerin işleneceği ders süreci başlamadan önce belirlenmektedir. Bu yüzden de sizin bu programı öğrenip bu programa göre önceden hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Hocanızın işleyeceği kısmı daha önceden kontrol etmeli, önden kelime analizi ve çeviri işlemleri yapmalı, varsa writing egzersizleri önceden bir iki deneme yaparak ertesi gün ki derse hazır olmalısınız. Bu şekilde hem dersten alacağınız verimi büyük oranda arttırabilir hem de İngilizce düzeyini kısa sürede arttırabilirsiniz.

”İngilizce sadece ezberleyerek ezberlenmez. Pratikleşmek şarttır.”

Eğer ki İngilizceyi sadece bir sınavdan geçmek için değil, her alanda kullanabilmek, konuşmak ve yazabilmek için öğrenmek istiyorsanız sadece ezber ve çalışma ile İngilizceyi öğrenmeniz mümkün değildir. Bu yüzden de okuduğunuz üniversitede yabancı uyruklu öğrenciler veya İngilizceyi iyi düzeyde bilen bireyler var ise bu kişilerle elinizden geldiğince konuşmaya gayret etmeli, anlamakta veya konuşmakta güçlük çekseniz dahi bunu başarmaya çalışmalısınız. Bu şekilde saatlerce çalışmanın size kazandıramayacağı deneyimi ve bilgiyi öğrenebilir, kendinizi zorlayarak hem kulak dolgunluğu hem de özgüven kazanabilirsiniz.

”Amaç hazırlığı geçmek değil, İngilizceyi öğrenmek bunu asla unutmayın.”

Her öğrencinin genellikle hazırlığa başlamaktaki temel amacı İngilizceyi öğrenmek ve bunu çok iyi bir şekilde kullanabilmeyi hedeflemektir. Ancak bunun üniversite ortamında derse dönüşmesi birçok kişide bir an önce dersleri verip sınavları geçme isteğine dönüşmesine ve birçok kişiyi sınavdan sınava çalışmaya mahkum olmasına yol açmaktadır. Bu durumda ise kişi İngilizce düzeyi olarak gelişim gösterememekte, sınavları geçse de İngilizceyi dış ortamda aktif olarak kullanamamaktadır. O yüzden de hazırlık sınıflarını geçmek zorunda olduğunuz bir bölüm yada ders olarak görmek yerine, İngilizceyi öğrenebileceğiniz bir imkan olarak görmeye gayret etmeli, sınıfı geçmek için değil, İngilizceyi öğrenmek için çaba sarf etmelisiniz.

”Bol bol kitap okumalı ve çeşitli aktiviteler ile öğrenimi desteklemelisiniz.”

İngilizceye adapte olmanızı sağlayacak çok sayıda aktivite vardır. Bu aktiviteleri uygulayarak hem gelişebilir hem de bu işte zevk alabilirsiniz. Bunların başında İngilizce hikaye kitapları okumak, yabancı film ve dizileri İngilizce altyazılı izlemek, bazı konuşma ve diyalogları dinlemek gelmekte, günümüzde birçok İngilizce öğretim görevlisi bu teknikleri öğrencilerine uygulatmaktadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. ben 9. sınıftayım gitmek istediğim okula gidemedim puanım yetmedi. ama 10. sınıfta yetiyor. ve okulun hazırlık sınıfı var. ama ben hazırlık okumadım hazırlık atlama sınavına girebilirmiyim.

  2. umarım olur,derslerim çok yoğun , nasıl yetişeceğimi bilmiyorum.hayırlısı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu