Haberler

İş Bulması En Kolay Ön Lisans Bölümleri

Günümüzde iş garantili bir meslekte çalışmak birçok öğrencinin hedeflediği temel unsurlar arasında yer alıyor. Özellikle son zamanlarda gittikçe artan mezun rekabetiyle birlikte birçok popüler bölümden mezun olan kişiler işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalırken, yeni mezunlarında iş bulması oldukça güç bir hale geliyor.

Lisans bölümlerinden mezun olanlarda dahi %8 oranında bir işsizlik söz konusu iken, ön lisans mezunlarında bu oranın çok daha fazla olduğu biliniyor. Bu işsizlik oranları baz alındığında birçok öğrenci ön lisans programlarına ön yargı ile bakabiliyor. Bu konumuzda sizlere ön lisans bölümleri arasında iş bulması en kolay ve maaş seçenekleri oldukça opsiyonlu olabilen bazı bölümlerden bahsedeceğiz;

1) Uçak Teknolojisi: Sektörde yeni yeni istihdam sağlayan, Gazi Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve devlet okullarına ek birçok farklı özel okulda açılan bu bölüm, Türkiye’nin son 5 yılda hızla büyüdüğü havacılık sektörü için nitelikli teknisyen açığını kapatmak üzere kurulmuştur. Günümüzde savunma sanayi şirketleri, bakım ve onarım şirketleri, savunma sanayiye yönelik üretim yapan alt işletmeler ve daha birçok alanda hizmet veren kurumlarında son süreçlerde ciddi bir teknisyen açığı oluşmuştur. Şu anda mezunlarının kolaylıkla iş bulabildiği bir bölün olan uçak teknolojisi bölümü, TYT puanı ile alım yapabilmektedir.

Bu bölümü tercih etmek isteyen arkadaşlarımızın öncelikle direk olarak bakım, onarım, tamirat ve üretimde yer alacağını, sıkıştırma, torna, ısıl işlemler ve bu gibi temel işlemlerde görevlendirileceğini bilmesi gerekmektedir. Savunma sanayide çalışan bir teknisyen için başlangıç maaşları ortalama 4000 TL kadardır. Teknisyenlikte de dil bilgisi ve tecrübeyle orantılı olarak maaşların arttığını bilinmektedir.

2) Aşçılık: Her ne kadar aşçılık bir el becerisi olarak görülse de aslında birçok teknik ve tarifin öğrenilmesiyle ortaya ürünler çıkartabilme sanatıdır. Günümüzde otelcilik ve turizm sektörünün yaygınlığı, kafe ve yemek restoranlarına ciddi yatırımlar yapılması bu bölüm mezunlarının kolaylıkla iş bulabilmesine olanak sağlayabilmektedir. Ancak bu bölüm için unutulmaması gereken en önemli unsur bireysel gelişimdir. Bireysel gelişimi oldukça fazla olan ve tecrübesini günden güne arttıran kişiler için bu meslek oldukça kazançlı bir hale gelebilir. Bu yüzden de başlangıçta 2500 – 3000 TL civarında bir iş teklifi alabilirken, ilerleyen süreçlerde çok daha fazlasını kazanabilmeniz mümkün olabilmektedir.

Aşçılık bölümünün diğer bir avantajı ise devlet kurumlarında da ataması olan bir bölüm olmasıdır. Üstelik ön lisans programları arasında aşçılık bölümü için atama puanları diğer programlara göre de oldukça düşüktür. Devlet memuru oldukları takdirde 4000 TL’nin üzerinde bir ücretle de çalışabilmektedirler.

3) Ağız ve Diş Sağlığı: Günümüzde ağız ve diş sağlığı merkezlerinde bir nevi hemşire görevi gören, ve diş hekimini desteklemek amacıyla her operatöre temin edilen bu bölüm mezunları, bunlara ek olarak protez diş yapımı, özel diş muayeneleri ve daha birçok farklı yerde çalışabilmektedir. KPSS aracılığıyla da atanabilen bu bölüm mezunlarına özellikle son zamanlarda devlet tarafından ciddi bir kadro sağlanmaktadır.

4) Tapu ve Kadastro: Tapu sicilleri hakkında çalışma yapan, arazi incelemeleri, ölçüm teknikleri ve harita desteği oluşturma konusunda uzmanlaşmış bireyler yetiştirmeyi planlayan bu bölüm, ön lisans bölümleri arasından en çok rağbet gören ve en geniş iş imkanlarına sahip bir bölüm konumunda yer almaktadır. Ön lisans atamalarından en yüksek alım gücüne sahip olan bu bölüm ciddi sayıda da mezun vermektedir. Bu kapsamıyla aslında KPSS puanıyla devlete atama puanları çok düşük olmasa da atama sayılarının fazla oluşu diğer bölümlere oranla daha düşük puanlarla atanabilme imkanı sağlamaktadır.

Bu bölüm mezunları belediyede, tapu ve kadastro müdürlüklerinde, demir yollarında, bankarlarda, harita oluşturma, parsel ölçümü yapma, imar planlaması çıkarma ve daha bu gibi birçok işlemin yapıldığı özel yada devlet kurumlarında çalışabilmektedir. Devlet memuru statüsünde olan bölüm mezunları için 4000-4500 TL civarında bir başlangıç maaşı bulunurken, özel sektörde 3000 TL’den başlayan maaşlarla iş bulunabilmektedir.

5) Raylı Sistemler Teknolojisi: Raylı sistemler bölümü kendi içinde farklı dallara ayrılabilmektedir. Bu dallar makinistlik, raylı sistemler teknolojisi ve raylı sistemler elektroniği olarak bilinmektedir. 3 alanda da ciddi bir istihdam imkanı bulunmaktadır. Demiryollarında çok sayıda teknisyen açığı bulunmakta ve genellikle bu açıklar makine ve bu gibi temel ön lisans programlarıyla doldurulmaya çalışılmaktadır. Ancak alanında yetişmiş öğrenciler için demiryolları istihdam yönünü bu bölüm mezunlarına çevirmektedir. Bu kapsamda hem devlet bünyesinde KPSS ile ciddi bir alım yapılmakta hem de demiryollarına çalışan özel işletmelerde de bu teknikerlere yer verilmektedir.

Bu bölüm mezunları tekniker ünvanıyla demir yolları tasarımı, imalatı ve tamiratı gibi birçok konuda görev alabilir. Makinist olan kişiler ise ilk süreçte yardımcı makinist olarak görev alarak tren, tramvay ve vb. raylı sistemlerinin sürücüsü olarak eğitilir. Akabinde birinci sürücü olarak görev alır. Makinistler için başlangıç maaşı 4750 TL ilen, teknikerler için başlangıç maaşlarının 3500 TL civarında olduğu bilinmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu