Haberler

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır? Rehber ve Tavsiyeler

Puanıma göre şimdi tercih yapmalı mıyım, bir sene daha mı hazırlanmalıyım? Hayalimdeki üniversiteye puanım yetiyor mu yoksa diğer seçenekleri gözden geçirmeli miyim? Bundan sonraki hayatınızın rotasını belirleyecek o seçimi yapmanın zamanı geldi. Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencilerin bir sonraki gündemini belirleyen tercih dönemi, hangi üniversite veya bölümü seçeceklerine karar veremeyenler için beklenenden daha zorlu bir süreç haline gelebilir. Süreci kolaylaştırmak isteyenler için üniversite tercih rehberi niteliğindeki bu yazımız yardımcı olacaktır.

Gerçekten doğru üniversiteyi seçerken tek bir etken bulunmaz. Kimileri üniversitelerin akademik başarısına ve sıralamasına önem verirken, diğerleri öğrencilerin kampüs yaşamına ve sosyal etkinliklere olan ilgisine odaklanır. Ancak henüz başlangıç aşamasındaysanız, bu ve diğer tüm kriterleri, üniversite tercih rehberinde ayrıntılarıyla inceleyebilirsiniz.

Üniversite Tercihi Yaparken Kriterler

Seçeceğin bölüm

Çocukluğunuzdan beri aklınızdaki meslek hiç değişmemiş olabilir, ancak bu hayali günümüz koşullarına göre tekrar gözden geçirmekte yarar var. Üniversitede neyi okumak istediğinizi belirlemek bir süreç gerektirir ve her üniversitenin öne çıktığı farklı bölümleri bulunmaktadır. Özellikle her gün artan üniversite sayısı içerisinden, puanınıza ve sıralamanıza en uygun bölümü hangi üniversitede bulabileceğinizi görerek, bu sayede önceden birkaç üniversiteyi elemiş olabilirsiniz.

Üniversitenin konumu

Seçenekleri daraltmanızın başka bir yolu da, hangi şehir okuyacağınıza karar vermenizdir. Kariyer koşulları göz önünde bulundurulduğunda sadece öğrenim gördüğünüz şehri sevip sevmediğiniz değil, bu şehrin meslek hayatınıza neler katabileceği ve sosyal ilişkilerinizi genişletme fırsatı sunması da oldukça önemlidir. Eğer mezuniyet sonrasında üniversite yaşamınızı geçirdiğiniz şehirde yaşayıp çalışmaya başlamak önceliğinizse, tercihinizi büyük şehirlerden yana kullanmanızda fayda vardır.

Prestij

Aileniz, öğretmenleriz veya yakın çevreniz, hangi üniversitelerin daha prestijli olduğu ve hangilerinin parlak bir gelecek vadettiği hakkında önerilerde bulunabilirler; ancak bu süreçte ‘iyi’ bir üniversitenin tanımının öncelikle sizin akademik ilgi alanlarınıza göre şekillendiğini unutmamak önemlidir. Alan seçiminden sonra mezunların istihdam oranlarını kontrol etmek faydalı olacaktır. Bunun için kariyer.net’in üniversite tercih rehberindeki işveren ilgi endeksini inceleyebilirsiniz. Günün sonunda en iyi üniversite, hedefiniz olan alanda ilerleyebileceğiniz, kendinizi ait hissettiğiniz, sevdiğiniz hocalar ve arkadaşlarınızla öğrenim görmekten keyif alacağınızı düşündüğünüz üniversitedir.

 

Nasıl Bir Üniversiteye Gitmeliyim?

Elbette söz konusu bölüme duyduğunuz akademik ilgi en önemli tercih nedeninizi oluşturur fakat mezun olduktan sonrasını da düşünerek geleceğe yatırım yapmayı unutmamalısınız.

Yukarıdaki işveren ilgi endeksini kullanarak hangi üniversitelerinin hangi bölümlerinin iş hayatınca revaçta olduğunu görebilirsin. Hayalindeki bölümün sağlayacağı staj seçenekleri, sektördeki yeri ve CV’nde nasıl görüneceğini de şimdiden araştırabilirsin.

Eğer hedefindeki bölüme göre üniversite tercihi yapma sırası geldiyse kılavuza göz atabilirsin: Üniversite Tercih Kılavuzu

Bu kılavuz sayesinde üniversitelerin sağladığı tüm imkanları görebilir, akademik kadrosunu öğrenebilir ve kampüs hayatı hakkında bilgi edinebilirsin.

Üniversite hayatı sadece sınavlar, iş başvuruları ve derslerden ibaret değil, aynı zamanda kendini keşfettiğin bir süreç. Oldukça farklılık gösteren üniversite ortamlarında kampüs hayatını, öğrenci toplulukları ve düzenledikleri müfredat dışı etkinlikleri de göz önünde bulundurarak tercihini yapman gerektiğini unutma.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu