Sınavlar

Sıfırdan LYS Sayısal Hazırlanma Taktiği

LYS sınavında en yoğun ders yüküne sahip olan ve yoğun bir çalışma temposuna girmesi gereken alan öğrencilerinin başında Sayısal öğrenciler gelir. Çünkü konu sayısı ve derslerin zorluğu ön plana çıkartıldığında Sayısal öğrencilerin LYS’de açık ara önde olduğu görülür. Bu konumuzda Sayısal öğrencilerimiz için sıfırdan LYS çalışma sürecini ve nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda tavsiyeler vereceğiz. Bu taktiğimiz ortalama olarak 100 günlük bir süreci kapsayacak şekilde hazırlanmıştır.

”Konu çalışması ile başlıyor, konuları birer birer avlıyoruz.”

LYS’de özellikle Fen kısmında Sayısal öğrencilerin başarı yüzdeleri çok düşük oluyor. Bunun temel sebebi ise konu bilgisinin ve temelinin olmasında kaynaklanıyor. Bu yüzden de taktiğimizin en başında bu temeli oluşturmak ve konu bilgisini sağlamak amacıyla haftalık konu programları hazırlamanız gerekiyor. Günde 2 Fen dersi konusu ve 1 Matematik konusu belirleyerek çalışmaya başlayabilirsiniz. Her gün konu çalışmasının yanına fen dersleri için minimum 100’er soru, matematik dersi için ise 150’şer soru koyun. Bu süreçte başlangıç için 350 soru oldukça ideal bir çalışma olacaktır. Geometri dersini de hafta içerisinde minimum 4 güne yayın ve koyduğunuz günler için en az 75 soru ile de destekleyin. Her hafta başında çalışmanız gereken konuları belirleyin ve bu sistemini yaklaşık 42 gün uygulayın. Bu şekilde LYS’nin büyük bir kısmını kapatmış ve büyük bir ilerleme kaydetmiş olursunuz.

”LYS denemeleri ile eksiklerinizi görün, verimli bir planlama yapın.”

İlk süreçte konu eksiğimizin çok olması ve konu çalışmalarına yeni başladığınız için haftada 1 deneme yapmanız yeterli olacaktır. İlk 42 günlük süreçte haftalık bir denemelerinizde yaptığınız sonuçların çok fazla bir önemi yok. Önemli olan hangi konularda eksiğiniz olduğunu görmek ve sınavda hangi konularla karşılaşacağınızı öngörebilmektir. Bu şekilde yaptığınız denemeler konu çalışırken hangi kısımlara daha fazla önem göstermeniz gerektiğini de gösterecektir. Denemelerdeki yanlışlarınıza göre, hangi konulara çalışmanız gerektiğinin tespitini de yapıp verimli bir planlama hazırladığınız takdirde, kısa sürede başarıya ulaşacaksınız.

”Sayısal konuları videolu konu anlatımları ile sözel konuları ise yazarak çalışın.”

Sınav sürecinde sayısal konuları konu anlatımı ile çalıştığınız takdirde sıkça anlayamadığınız kanısına varacaksınızdır. Bu yüzden de başlangıç için sayısal konuları öncelikle videolu konu anlatımları ile destekleyin, ardından konu anlatımları ile tekrar edin. Sözel konularda yani Biyoloji ve Kimyanın sözel konularını yazarak çalışmanız daha yararlı olacaktır.

”Orta süreçte bol deneme, bol soru çözümü şart.”

İlk süreç sonrasında ciddi manada bir bilgi birikiminiz olacaktır. Bu yüzden de artık soru sayısını arttırmalı ve eksik konularınızla birlikte eskiye dönük soru çözümlerine gitmelisiniz. Bu süreçte günlük çözdüğünüz soru sayısı 500’ün üstünde olmalıdır. Haftalık yaptığınız denemeleri ise bu süreçte hafta 3 güne çıkarmalı ve denemelerde yaptığınız hataların üzerine giderek, çözümlerini kendiniz bulabilmek için uğraşmalısınız. Uğraştığınız halde sonuç alamadığınız takdirde bir bilene sormalısınız. Bu belirttiğimiz süreç ise 30 günlük bir süreyi kapsamaktadır.

”Son süreçte netlerinizi zirveye çekmek için planlamalara başvurun.” 

Aradan geçen 72 günlük yoğun çalışma temposundan sonra artık son sürece girdiğinizi söyleyebiliriz. Bu süreçte konu eksiğinizin olmaması çok büyük önem taşınırken, günlük soru çözümlerinizin orta süreçteki gibi devam etmesi mümkündür. Ancak bu süreçte her gün bir deneme yapmanız sizi sınav sistemine daha çok adapte edecektir ve eksiklerinizi belirleyerek netlerinizi zirveye çekmek için size yol gösterecektir.

 

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu