Haberler

Sınavsız İkinci Üniversite Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır? Tüm Detaylar

Sınavsız 2. üniversite nedir? Başvuru nasıl yapılır? Ücreti ne kadar? Tüm detaylar...

Sınavsız İkinci Üniversite Nedir?

Şu an önlisans/lisans bölümü okuyan veya herhangi bir bölümden mezun olan öğrencilerin sınavsız olarak üniversite okumalarına imkan tanıyan sistem “sınavsız 2. üniversite” olarak adlandırılmaktadır. Bu uygulamadan faydalanarak ikinci üniversite diploma sahibi olmakla birlikte mezun olduğunuz bölümün avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Sınavsız ikinci üniversite, açıköğretim fakültesi (AÖF) olarak bilinmektedir.

Sınavsız İkinci Üniversiteye Kimler Başvuru Yapabilir?

  • Önlisans bölümü okuyanlar,
  • Önlisans bölümü mezunları,
  • Lisans bölümü okuyanlar,
  • Lisans bölümü mezunları YKS’ye girmeden başvuru yapabilmektedir.

Sınavsız İkinci Üniversiteyi Nerelerde Okuyabilirim?

Sınavsız 2. üniversiteyi okuyabileceğiniz 4 üniversite bulunmaktadır.

  1. Anadolu Üniversitesi
  2. Ankara Üniversitesi
  3. Atatürk Üniversitesi
  4. İstanbul Üniversitesi

Sınavsız İkinci Üniversite Başvuruları Ne Zaman?

2023-2024 eğitim-öğretim yılında açıköğretim fakültesi başvuruları şu şekildedir;

  • Anadolu Üniversitesi (21 Ağustos – 16 Ekim arası)
  • Atatürk Üniversitesi (28 Ağustos – 1 Ekim arası)
  • Ankara Üniversitesi (7 Ağustos – 30 Eylül arası)
  • İstanbul Üniversitesi (7 Ağustos – 7 Ekim arası)

Sınavsız İkinci Üniversitesi Ücretleri Ne Kadar?

2023-2024 eğitim-öğretim yılında açıköğretim fakültesi harç ücretleri şu şekildedir;

  • Anadolu Üniversitesi: 1.180 – 2.080 TL arası değişmektedir.
  • Ankara Üniversitesi: 1.500 TL
  • Atatürk Üniversitesi: 1.450 – 2.350 TL arası değişmektedir.
  • İstanbul Üniversitesi: 1.400 – 1.600 TL arası değişmektedir.

Söz konusu ücretler dönemliktir. Öğrenciler güz ve bahar dönemi olmak üzere senede 2 defa ücret öderler. Örneğin 4 yıllık bir AÖF bölümü tercih ettiyseniz 4×2=8 kere ücret ödersiniz.

  • Ayrıca yaz okuluna katılırsanız yaz okulunda aldığınız derse göre de ek ücret ödemeniz gerekmektedir.

Sınavsız İkinci Üniversite Başvuruları Nereden Yapılıyor?

Başvurular dört üniversitenin web sitesi üzerinden online yapılmaktadır.

İkinci Üniversite Kapsamında Derslerimden Başarısız Olursam Bursum Kesilir mi?

Şu an örgün öğretim bir bölümde okuyorsunuz ve burs alıyorsanız eğer ikinci üniversite kapsamında okuyacağınız açıköğretim fakültesinde derslerinizden başarısız olsanız dahi bu durum KYK bursunuzu etkilemez. Aynı zamanda KYK yurdunda kalıyorsanız AÖF bölümü okumanız yurtla ilgili sizi herhangi bir sıkıntıya sokmaz.

İkinci Üniversite Sınavları Nasıl Yapılıyor?

Olağanüstü bir durum olmadığı sürece Açıköğretim Fakültesi sınavları yüzyüze yapılmaktadır. Pandemi ve deprem süresinde sınavlar online yapılmıştı. Sınavların yapılışı hakkında biraz daha detaylı bilgi verelim.

  • Sınavlar 81 ilde yüz yüze okullarda yapılmaktadır.
  • Sınavlar test olmaktadır. Genellikle çan sistemi uygulanmaktadır.
  • Vize sınavının %30’u, final sınavının da %70’i alınarak ders notunuz belirlenir. Örneğin Anayasa Hukuku dersinin vizesinden 70, finalinden de 90 aldıysanız Anayasa Hukuku dersinizin notu 84 olur.
  • Sınavlar için ekstra ücret ödemenize gerek yoktur.
  • Fiziki kitap verilmiyor. Üniversitenizin ders materyalleri bölümünden sınavlara ilişkin kitapları PDF formatında ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz. Vize ve finallerde hangi konuya kadar sorumlu olduğunuz da belirtilmektedir.
  • Kayıt esnasında sınava gireceğiniz şehri seçiyorsunuz ve sınava seçtiğiniz ildeki okullarda giriyorsunuz. Vize/final öncesinde belirli tarihe kadar sınava gireceğiniz şehri değiştirebiliyorsunuz.

Sınavsız İkinci Üniversite Okumayı Tavsiye Ediyor musunuz?

İkinci üniversite, şu an birçok öğrenci tarafından alternatif olarak okunmaktadır. AÖF mezunu olduğunuzda KPSS’ye girerek mezun olduğunuz bölümle alakalı bir işe atamanız yapılabilir. Bunun yanında öğrencilerin geneli AÖF’ü DGS’ye girmek amacıyla okumaktadır. Dikey Geçiş Sınavı, önlisans bölümü mezunlarının girdiği bir sınavdır.

  • DGS’de 60 Türkçe, 60 matematik olmak üzere 120 soru çıkmaktadır.
  • Sorular ALES tarzıdır. Sayısal ve sözel mantığa yakın sorular geldiği için hız çok önemlidir.
  • Önlisans bölümü okuduktan sonra dikey geçiş yapabileceğiniz bölümlerin listesine yazının devamındaki bölümden öğrenebilirsiniz.

Özet geçecek olursak ikinci üniversite okumanızı tavsiye ediyoruz. Yaşama dair alternatifler yaratmak her zaman önemlidir.

Önlisans Bölümünden DGS İle Hangi Lisans Bölümlerine Geçiş Yapabilirim?

Yazının en can alıcı bölümü burası arkadaşlar. İkinci üniversite kapsamında önlisans bölümü okuduktan sonra DGS ile hangi bölümlere geçiş yapabilirsiniz yazalım;

Önlisans bölümü
(2 yıllık)
DGS ile geçiş yapabileceğiniz
4 yıllık lisans bölümü
Adalet
(Açıköğretim Fakültelerinde bu bölüm kaldırıldı.)
Hukuk Fakültesine geçiş yapabilirsiniz.
Bankacılık ve Sigortacılık Aktüerya, Bankacılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Bankacılık ve Finans, İşletme, İktisat, Ekonomi, Ekonometri, Ekonomi ve Finans, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası Ticaret, Uluslararası İşletmecilik bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı 4 yıllık Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler, İşletme Bilgi Yönetimi, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Çağrı Merkezi Hizmetleri 4 yıllık, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Yeni Medya, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Çocuk Gelişimi 4 yıllık Çocuk Gelişimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz.
Dış Ticaret 4 yıllık Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Emlak Yönetimi 4 yıllık Gayrimenkul ve Varlık Değerleme, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Ev idaresi 4 yıllık Aile ve Tüketici Bilimleri bölümüne geçiş yapabilirsiniz.
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık 4 yıllık Basın ve Yayın, Film Tasarımı, Fotoğraf, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarımı, Grafik Sanatları, Grafik Tasarım, Grafik Tasarımı, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı, Yeni Medya bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım 4 yıllık Görsel İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
İlahiyat 4 yıllık İlahiyat, Arap Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği, Fars Dili ve Edebiyatı, İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
İnsan Kaynakları Yönetimi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
İşletme Yönetimi Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi ve Finans, Girişimcilik, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Denetim, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sermaye Piyasası, Sermaye Piyasası Denetim ve Derecelendirme, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Pazarlama, Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Kültürel Miras ve Turizm İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Lojistik Yönetimi, Otel Yöneticiliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otelcilik bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Laborant ve Veteriner Sağlık Biyoloji, Veteriner, Tarımsal Biyoteknoloji, Zootekni bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Lojistik Havacılık İşletmeciliği, Lojistik Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Uluslararası Lojistik Yönetimi, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Medya ve İletişim Basın ve Yayın, Film Tasarımı, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı, Yeni Medya bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Aktüerya, Aktüerya Bilimleri, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Sigortacılık, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Muhasebe, Muhasebe Bilgi Sistemleri, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Denetim, Sermaye Piyasası, Sermaye Piyasası Denetim ve Derecelendirme, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, İktisat, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Maliye, Muhasebe, Muhasebe Bilgi Sistemleri, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Denetim, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Özel Güvenlik ve Koruma Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmet bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İşletme, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Pazarlama, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Pazarlama bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Radyo ve TV Programcılığı Basın ve Yayın, Film Tasarımı, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı, Yeni Medya bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği İşletme, Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Sosyal Hizmetler Sosyal Hizmet ve Sosyoloji bölümüne geçiş yapabilirsiniz.
Spor Yönetimi İşletme, Spor Yöneticiliği, Spor Yönetimi gibi 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilirsiniz.
Tarım Teknolojisi Bahçe Bitkileri, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Biyosistem Mühendisliği, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Tarım Makineleri, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Tarım Ekonomisi, Zootekni, Su Ürünleri Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Turizm ve Otel İşletmeciliği  İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Otel Yöneticiliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otelcilik bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Yerel Yönetimler Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.

Sınavsız İkinci Üniversiteden Erken Mezun Olabilir miyim?

Açıköğretim Fakültesinde yaz okuluna katılarak veya üstten ders alarak erken mezun olabilirsiniz. Ancak bu durumun bazı şartları bulunmaktadır.

  • Anadolu Üniversitesinde ortalamaya bakılmadan üst sınıftan ders alabilirsiniz. Ayrıca yaz okulunda da üstten ders alabilirsiniz.
  • Ankara Üniversitesinde açıköğretim fakültesinde üstten ders alınamıyor.
  • Atatürk Üniversitesinde dönem içinde üst sınıftan ders alınamıyor. Ancak yaz okulu açılırsa üstten ders alabilirsiniz. (Her yıl yaz okulu açılmıyor.)
  • İstanbul Üniversitesinde üstten ders almak için ortalamanızın 2.50 olması gerek. Ayrıca FF dersinizin olmaması lazım. Yaz okulu yok.

Sınavsız İkinci Üniversitede Hangi Bölümler Var?

Yukarıda belirttiğimiz dört üniversitede farklı bölümler yer almaktadır. Bu yüzden üniversite bazlı sıralama yaptık.

Anadolu Üniversitesi Sınavsız İkinci Üniversitede Hangi Bölümler Var?

Bazı bölümlerde zorunlu staj bulunmaktadır. Bazı bölümlerde eğitim dili İngilizce veya Arapça’dır. Yabancı dilde eğitim veren bölümlerde kayıt ücreti daha yüksektir. Kayıt olurken lütfen bu bilgileri dikkate alın.

Atatürk Üniversitesi Sınavsız İkinci Üniversitede Hangi Bölümler Var?

Atatürk Üniversitesi AÖF Lisans bölümleri (4 yıllık)

  • Çocuk Gelişimi
  • Egzersiz ve Spor Bilimleri
  • Grafik Sanatlar
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • İşletme
  • Kamu Yönetimi
  • Reklamcılık
  • Rekreasyon
  • Sağlık Yönetimi
  • Sosyal Hizmet
  • Sosyoloji
  • Tarih
  • Tekstil ve Moda Tasarım

Atatürk Üniversitesi AÖF Önlisans bölümleri (2 yıllık)

  • Acil Durum ve Afet Yönetimi
  • Adalet
  • Bankacılık ve Sigortacılık
  • Bilgi Yönetimi
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
  • Çağrı Merkezi Hizmetleri
  • Çocuk Gelişimi
  • Dış Ticaret
  • Emlak Yönetimi
  • Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • İslami İlimler (İlahiyat)
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • İşletme Yönetimi
  • Laborant ve Veteriner Sağlık
  • Lojistik
  • Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
  • Özel Güvenlik ve Koruma
  • Radyo ve Televizyon Programcılığı
  • Reklamcılık
  • Sağlık Kurumları İşletmeciliği
  • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
  • Sosyal Hizmet
  • Spor Yönetimi
  • Tıbbı Dökümantasyon ve Sekreterlik
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği
  • Turizm ve Seyahat Hizmetleri
  • Yeni Medya ve Gazetecilik
  • Yerel Yönetimler
  • Web Tasarımı ve Kodlama

Ankara Üniversitesi Sınavsız İkinci Üniversitede Hangi Bölümler Var?

Ankara Üniversitesi AÖF Lisans bölümleri (4 yıllık)

  • Elektronik ve Ticaret Yönetimi
  • Yönetim Bilişim Sistemleri
  • Spor yönetimi

Ankara Üniversitesi AÖF Önlisans bölümleri (2 yıllık)

  • Laborant ve Veteriner Sağlık
  • Bilgi Yönetimi
  • Web Tasarım ve Kodlama

İstanbul Üniversitesi Sınavsız İkinci Üniversitede Hangi Bölümler Var?

İkinci üniversite kapsamında İstanbul Üniversitesinde okuyabileceğiniz 15 lisans ve 15 önlisans programı bulunmaktadır.

İstanbul Üniversitesi AÖF Lisans bölümleri (4 yıllık)

  • Coğrafya
  • Çocuk Gelişimi
  • Egzersiz ve Spor Bilimleri
  • Felsefe
  • İktisat
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • İşletme
  • Rekreasyon
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  • Sosyoloji
  • Tarih
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
  • Bilişim Sistemleri

İstanbul Üniversitesi AÖF Önlisans bölümleri (2 yıllık)

  • Bilgisayar Programcılığı
  • Çocuk Gelişimi
  • E-Ticaret ve Pazarlama
  • Grafik Tasarımı
  • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
  • İlahiyat
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Kültürel Miras ve Turizm
  • Laborant ve Veteriner Sağlık
  • Marka İletişimi
  • Sağlık Kurumları İşletmeciliği
  • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
  • Sosyal Hizmetler
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
  • Web Tasarımı ve Kodlama

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye