Uncategorized

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün İş İmkanları

Bu bölüm ODTÜ’de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içerisindeyken Ankara Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndedir. Bu ayrımı yapmamdaki amaç KPSS düşünen arkadaşlar içindir. Şöyle ki herhangi bir kurumun uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı sınavına gireceğinizde bölüm çok fazla önemli değildir. İlan açılırken kurumlar şu şekilde verir: “Bu sınava başvurabilecek öğrencilerin mezun olduğu fakülteler: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi…” kurumlar bu tarz ilan açarlar.

Siyaset bilimi ve kamu yönetiminin iş imkanları çok geniş olmasına rağmen KPSS’den yüksek puan almak şarttır. Örneğin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nda uzman yardımcısı olarak işe başlamak istiyorsunuz. İlk önce KPSS’den 85 puan üstü almak zorundasınız. Ardından kurum eğer YDS puanı istiyorsa örneğin (50 veya 60, 70 gibi) bu puanı da almak zorundasınız. Ardından EPDK, kendi sınavını yaparak uzman yardımcılığı kadrosuna nitelikli eleman alımını gerçekleştirmektedir.

Siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü mezunları öğretim görevlisi de olabilirler. Bunun için 3 şart aranmaktadır;
1. Not ortalamanızın yüksek olması,
2. Yabancı Dil Sınavından iyi bir puan almak
3, ALES’den yüksek puan almak.

Bu 3 kriterden bir ortalama puanınız çıkar ve puanınıza göre üniversitelerde yüksek lisansa başlarsınız. Bir sonraki süreç doktoradır. Ardından akademisyen olabilirsiniz.

Özel sektörde ise yönetici pozisyonunda çalışabilirsiniz fakat kamu yönetimi öğrencileri için özel sektörde iş olanakları çok çok azdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu