Haberler

Üniversite içerisinde bölümler arası yatay geçiş nasıl olur?

Yeni YÖK kararıyla eğitim sistemimize giren üniversiteler arası yatay geçiş sistemi birçok üniversite öğrencisinin dikkatini çekiyor. Bu sistemle artık kişi istediği bir bölüme şartları sağladığı takdirde transfer olarak eğitimini farklı bir dalda tamamlayabiliyor. Örneğin Gıda Mühendisliği okuyan bir kişi, okuduğu üniversitenin Makine Mühendisliği bölümüne kaydını aldırarak bölüm değişikliği yapabiliyor.

Bölümler Arası Yatay Geçiş Şartları

* Kişinin en azından 1 sene boyunca okuduğu bölümden ders görmüş olması ve alttan ders almaması gerekir.

* Üniversite not ortalamasının 2.00’dan yüksek olması gerekir.

* Gireceği bölümün aldığı puan türüne göre puanının – 15 yada +15 puan sınırı arasında olması gerekir. Puan sınırında kişinin yerleştirildiği süreç baz alınır.

* Yatay geçişe başvurular LYS’den 1 ay önce başlar. Eğitim sürecinde bölümler arası geçiş yapılmaz.

* Bazı üniversitelerde bölümler arası yatay geçiş için o dönem yapılacak LYS’ye girme şartı bulunabilir.

* Yatay geçiş yapılmak istenen bölüme talep %10’dan fazla olduğu takdirde en yüksek puanda başlanarak yerleştirme yapılır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR

→ Merkezi Yerleştirme Puanıyla (MYP) Yatay Geçiş Detayları
→ Ortalama İle Yatay Geçiş Detayları

Değerli arkadaşlar yukarıdaki iki bağlantıda en fazla merak edilen iki konuda detaylı inceleme yazıları hazırladık. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.


YATAY GEÇİŞLE İLGİLİ VİDEOLARIMIZ

YouTube video

YouTube video


Bölümler Arası Yatay Geçiş Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Üniversitenizin öğrenci işlerinin belirlediği tarihler arasında bölümler arası yatay geçiş işlemleri başlar. Bu işlemler sürecinde sizden yerleştirildiğiniz döneme ait sınav sonuç bilgisi, not ortalamanızı ve ders başarınızı gösteren belgeniz ve üniversite dekanlığına bölümler arası yatay geçiş yapma talebinizi içeren bir dilekçe hazırlamanız gerekir. Bu belgelerle üniversite dekanlığına başvurduğunuz takdirde talebiniz alınacaktır.

Bölüm Değişikliklerinde Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Bölümler arası yatay geçişlerde her ne kadar bölümler arası farklılıkların olmadığı ve her bölüme geçiş hakkınızın olabildiği belirtilse de, günümüz sisteminde eş değer bölümlere yatay geçişlere daha fazla izin veriliyor. Bu sebeple de bölümler arası yatay geçiş yapmak isteyen kişilerin kendi bölümlerine eş değer bir bölüm seçmesi, talebinin kabul edilmesini büyük oranda arttırıyor. Ancak sağlam bir ortalaması olan kişilerin alan dışı bir bölüme de atanabilmesi mümkün olabiliyor. Bölümler arası yatay geçişte sadece bir tercih vermek gibi bir kısıtlama bulunmuyor. Bu yüzden de birden fazla tercih ile yatay geçiş şansınızı arttırabiliyorsunuz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ben şuan siverek myo da gıda teknolojisi okuyrm ortalamam 3 ün üzeri olursa 1. Sınıfın sonunda yani bahar döneminde paramediğe geçiş yapabilirmiyim devlet üniversitelerine

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu