Haberler

Üniversiteler Arası Yatay Geçiş Nedir?

Üniversiteler Arası Yatay Geçiş Nedir? 

Üniversiteler arası yatay geçiş, öğrencilerin okuduğu bir bölüme başka bir üniversitede devam etmesini veya bölümüne eş değer bir bölüme geçiş yaparak bu bölüme başka üniversitede devam etmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Günümüzde oldukça popüler olan ve genellikle üniversiteye yeni yerleşen öğrencilerin en fazla dikkat çektiği bu program, LYS puanı veya YGS puanının önemsiz olduğu, not ortalamasının yüksekliğine bağlı olarak belirlendiği için büyük bir ilgi görmektedir.

Üniversiteler Arası Yatay Geçişlerin Şartları Nelerdir?

  • Üniversiteler arası yatay geçişte temel şart en az bir yarıyıllık eğitim görülmesi ve kişinin belirli bir not ortalaması olmasıdır.
  • Kişinin yüksek bir not ortalaması ve alttan alınan bir dersi olmamalıdır.
  • Kişinin gitmek istediği üniversite ile bölümünün derslerinin en az %70 oranında benzer olması gerekir.
  • Üniversiteler arasında yatay geçişler için kendi arasında minimum not ortalamaları vardır. Bu not ortalamasını sağlayan kişiler yatay geçişe başvurabilmektedir. Bu not ortamalası genellikle 100’lük sistemde 60, 4’lük sistemde 2.5’tur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR

→ Merkezi Yerleştirme Puanıyla (MYP) Yatay Geçiş Detayları
→ Ortalama İle Yatay Geçiş Detayları

Değerli arkadaşlar yukarıdaki iki bağlantıda en fazla merak edilen iki konuda detaylı inceleme yazıları hazırladık. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.


YATAY GEÇİŞLE İLGİLİ VİDEOLARIMIZ

YouTube video

YouTube video


Yatay Geçişi Etkileyen Önemli Faktörler ve Yapmanız Gerekenler

  • Kişinin not ortalaması ne kadar yüksek olursa diğer üniversiteye kabul edilme şansında o denli yüksek olur.
  • Gitmek istediğiniz üniversitenin kontenjan sayısı büyük önem taşımaktadır. Kontenjan sayı genellikle tek hanelerde olduğu için şansınızı arttırabilmek için yüksek kontenjanlı yerleri tercih etmelisiniz.
  • Yatay geçişte tek bir üniversite seçme zorunluluğunuz yoktur. Bu yüzden de tercih yaparken birden fazla üniversiteyi yazmaktan çekinmeyin.
  • Öğrenci seçimi sadece not ortalamasına ve ders benzerliklerine göre yapılmamaktadır. Karşı üniversite kurulu not ortalaması sizden düşük birisini de seçme hakkına sahiptir. Bu yüzden de sınav başarınızı da bazen kriterlere alabilmekte ve çeşitli alanlardaki başarılarınız da seçilmenizde etkili olabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu