Haberler

Uzlaştırmacı Nedir? Nasıl Olunur? Detaylar!

Uzlaştırmacı Nedir?

“6763 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yapılan değişiklik sonrasında her Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde uzlaştırma bürosu kurulması zorunlu hale getirilmiştir. Bu noktada uzlaştırmacı, Cumhuriyet savcısının onayıyla görev yapan şüpheli/sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören bireyler arasındaki uzlaştırma müzakerelerini yöneten kişidir.

Uzlaştırmanın doğrudan mağdur veya şüpheli/sanığa, dolaylı yoldan ise adalet sistemine hizmet eden bir amacı bulunmaktadır. Uzlaştırmacılık bir anlamda hakimlerin iş yoğunluğunu azaltmaktadır. “Onarıcı adalet” anlayışını yansıtan uzlaştırmada nihai amaç mağdurun zararının telafi edilmesidir.

Kimler Uzlaştırmacı Olabilir?

  • Hukuk Fakültesi mezunları ile
  • En az 4 yıllık İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi programlarından mezun olan adaylar uzlaştırmacı olabilir. Ancak üniversitelerin yukarıda sayılan bölümlerinden mezun olan adaylar aşağıda belirtilen hukuk derslerinden en az ikisini görmüş olmaları gerekmektedir.
  • En az 2 tane almanız gereken dersler şu şekilde sayılmıştır: Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Muhakemesi Hukuku (CMK), Hukukun Temel Kavramları/Hukuk Başlangıcı/Hukuka Giriş, Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İş Hukuku

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Mezunları Uzlaştırmacı Olabilir mi?

En çok merak edilen konuların başında AÖF mezunlarının uzlaştırmacı olabilmesi geliyor. “Uzlaştırmacı olabilecek kişiler” başlığında Açıköğretim Fakültesi için ayrıca başlık açılmadı. Yani Açıköğretim Fakültesindeki kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, işletme, iktisat, maliye, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkiler bölümlerinden mezun olup da yukarıda sayılan hukuk derslerinden en az 2 tanesini başarıyla geçmeniz durumunda uzlaştırmacı olabilirsiniz.

11 Mart 2018 tarihinde yapılan ilk uzlaştırmacılık sınavına Açıköğretim Fakültesi mezunları da katılmış; sınavı geçen adaylar uzlaştırmacı olarak göreve başlamıştır.

Ancak, Açıköğretim Fakültesi Adalet bölümünden mezun olan adaylar uzlaştırmacı olamaz. Çünkü bu bölüm önlisans programıdır ve 2 yıllıktır. Uzlaştırmacı olabilmeniz için en az 4 yıllık bölümden mezun olma şartı bulunmakta.

Devlet memuru uzlaştırmacı olabilir mi?

Şu an uzlaştırmacı olarak görev yapan çalışanların büyük çoğunluğu Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan devlet memurlarından oluşmaktadır. Bunun yanında diğer bakanlık ve kamu kurumlarında görev yapan memurlar da uzlaştırmacı olarak görev yapabilir. Hatta polis de şartları taşıması halinde uzlaştırmacı olabilir.

Uzlaştırmacılık Kurs Ücretleri

Bir önceki yıl kurs ücretleri 750-1500 TL arasında değişiklik gösteriyordu. Bireysel olarak başvuru yaparsanız ücret artarken toplu başvurularda kurs ücretinde indirim yapılmakta. Ayrıca ön kayıt sürecinde de kurs ücretleri normal döneme oranla daha uygun oluyor.

Uzlaştırmacılık Eğitimi Nereden-Nasıl Alınır?

Uzlaştırmacılık eğitimini üniversitelerin ilgili birimlerinin yanında bazı kurumlar da vermektedir. Uzlaştırmacılık eğitimi üniversitelerin bulunduğu ilde olması gerekmiyor. Örneğin İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi uzlaştırmacılık eğitimi İzmir’de de yapılmıştı. Yine Selçuk Üniversitesi uzlaştırmacılık eğitimi Manisa ilinde de verilmişti.

Uzlaştırmacılık eğitiminde en az 36 saat teorik ve 12 saat uygulamalı eğitimi verilmektedir. Derslere katılım zorunludur, derslerin 1/12’sine gelmeyenlerin eğitim ile ilişkileri kesilmektedir.

Uzlaştırmacılık eğitimini tamamladıktan sonra eğitimi aldığınız kurum size alttaki örnekteki gibi bir sertifika vermektedir. Uzlaştırmacılık sınavına başvuru esnasında bu sertifikayı taratıp başvuru ekranındaki dosya yükleme bölümüne eklemeniz gerekecektir. Bu yüzden sertifikayı aldıktan sonra kaybolma ihtimalini göz önünde bulundurarak taratıp internet ortamında saklayabilirsiniz.

Uzlaştırmacılık eğitimi veren üniversiteler bağlantısına tıklayarak Adalet Bakanlığı tarafından uzlaştırmacılık eğitimi izni verilen üniversiteleri görebilirsiniz.

Uzlaştırmacılık Sınavı Tarihi

Uzlaştırmacılık sınavı ilk kez 11 Mart 2018 tarihinde yapıldı. İkinci uzlaştırmacılık sınavı tarihinin mart 2019’da yapılması tahmin ediliyor. Kasım 2018’den itibaren uzlaştırmacılık kurslarında bir kıpırdanma var. Bu da yakın zamanda eğitimlerin başlayacağı anlamına geliyor.

Uzlaştırmacılık Sınavı Kaç Soru

Uzlaştırmacılık sınavı 100 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi ise 150 dakika.

Uzlaştırmacılık Sınav Ücreti 2019

İlk yapılan sınavda ücret 135 TL idi. 2019 uzlaştırmacılık sınav ücretinin de en fazla 150 TL olmasını bekliyoruz.

Uzlaştırmacılık Sınavı Her İlde Yapılıyor mu?

Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan uzlaştırmacılık sınavı Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, İstanbul (Anadolu – Avrupa), İzmir, Kayseri, Samsun ve Van illerinde yapılmıştı. 2019 yılında yapılacak olan sınavda şehirlerin artması bekleniyor.

Uzlaştırmacılık Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Uzlaştırmacılık sınav başvurusu https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/ adresi üzerinden yapılmaktadır. Sisteme kayıt olduktan sonra sınav başvurusu yapabilmek için sınav ücretini ödeyin ve ardından üniversite transkript, uzlaştırmacılık sertifikası belgelerini yükleyin. Son olarak sınava gireceğiniz ili seçerek sınav başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Uzlaştırmacılık Sınavı Zor mu?

İlk yapılan sınavda sınava katılan adayların tamamına yakınının 70 barajını aştığı söylenmişti. Yani sınav kolay. Uzlaştırmacılık sınavı kitap önerisi; 100 soruda uzlaştırmacılık. Bu kitabı iki kez okuyarak sınavı rahatlıkla geçebilirsiniz.

Uzlaştırmacılık Sınavını Geçtikten Sonraki Süreç

Uzlaştırmacılık sınavını geçtikten sonra bulunduğunuz ilin Cumhuriyet Savcılığı tarafından size uzlaştırmacılık kartı verilmektedir. Kartı aldıktan sonra belli aralıklarla merkez veya ilçe adliyelerden size uzlaştırma dosyası verilmektedir. Dosyayı inceledikten sonra tarafları arayarak/buluşarak onları ikna etmelisiniz.

Uzlaştırmacılık Maaşı Ne Kadar?

Uzlaştırmacıların aylık maaşları yoktur. Uzlaştırma dosyası sonrası uzlaştırmanın neticesi ve tarafların çokluğuna göre Adalet Bakanlığınca banka hesabınıza ödeme yapılmaktadır.

  • 2-3 kişinin uzlaştırılması durumunda 300 – 400 ₺
  • 4-6 kişinin uzlaştırılması durumunda 400 – 500 ₺
  • 6-10 kişinin uzlaştırılması durumunda 500 – 600 ₺
  • 10 ve daha fazla kişinin uzlaştırılması durumunda 600 – 700 ₺
  • Uzlaştırma süreci teklif aşamasında olumsuz sonuçlanırsa 100-150 ₺
  • UZLAŞTIRMA SÜRECİ OLUMSUZ SONUÇLANIRSA;
  • 2-3 kişinin taraf olması durumunda 150-200 ₺
  • 4-6 kişinin taraf olması durumunda 200-250 ₺
  • 6-10 kişinin taraf olması durumunda 250-300 ₺
  • 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 300-350 ₺ arasında ücret ödenir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

23 Yorum

  1. Açıköğretim adalet okuyupta Dgs’den kamu yönetimi işletme iktisat yahut uluslararası ilişkiler gibi bölümleri tercih etsek uzlaşmacı olabiliyormuyuz

  2. 2 yıllık adelet mezunuyum aynı zamanda 4 yıllık lisans mezunuyum uzlaştırmacı olabilirmiyim

  3. 2 yıllık elektrik teknolojisi mezunuyum. 2 yıl da aöf adalet bitirdim. Uzlaştırmacı olabilir miyim?

  4. İyi günler dilerim Kolay gelsin İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi arşivcilik bölümü mezunuyum 2 yıllık Adalet Meslek Yüksek Okulunu bitirdim uzlaşmacı olabilir miyim

  5. Sosyal hizmetler önlisans mezunuyum sertifika alıp uzlaştırmacı olabilirmiyim

  6. Merhaba,
    Ön lisans turizm ve otel işletmeciliği bitirdim, akabinde açıköğretimden konaklama işletmeciliği bölümüne tamamlayarak lisans mezunu oldum. Ön lisans adalet bölümü bitirsem uzlaştırmacı olmak için şartlarım oluşuyor mu ?

  7. Mimarlık fakültesi mezunuyum. Aynı zamanda adalet önlisans. Belirtilen derslerin bir çoğunu aldım. Bu programa başvuru yapabilirmiyim.

  8. Merhabalar.. Açıköğretim 4 yıllık sosyoloji bölümü mezunuyum..sertifika alıp uzlaştırmacı olabilir miyim?

  9. İyi günler 2 yıl adalet bitirdim 4 yıllık konaklama işletmeciliği bölümüne tamamladım konaklama işletmeciliği bölümü mezunu oldum ben de uzlaştırmacı sınavına girebilir miyim

  10. Hayır sınava girmek için mutlaka sertifikanız olmalı.

  11. AÖF işletme mezunuyum ancak dikey geçişle 3. Sınıf ta iş ve sosyal güvenlik hukuku dersi gördüm. Hazırlık sınıfında hukuka giriş dersi vardı.Uzlaştirma sınavına katılabilir miyim.

  12. İş hukuku ve medeni hukuk dersleri aldım. uzlaştırmacı olabilir miyim?

  13. ben iibf fakültesi işletme mezunuyum, bu uzlaştırmacılık gerçekten güzel bir şeye benziyor, aylık güzel para kazananlar var, bu işi ek gelir olarak görüp farklı işlerde yapılabilir, ama ülkede milyonlarca iibf ve aöf mezunu varken bir kaç seneye kadar bununda boku çıkacaktır elimizi çabuk tutmakta fayda var

  14. önlisans büro yönetimi mezunuyum dikey geçişle işletme bitirdim.traskript te sadece iş ve sosyal güvenlik hukuku gözüküyor ama büro yönetimi okurken hukuka giriş dersi aldım uzlaştırmacı olabilirmiyim.

  15. Esma hanım sınav tarihi henüz açıklanmadı. Ben de sınavı bekliyorum. Geçen yıl kursa gidip setifika almıştım ancak sınavlarım çakışınca uzlaştırmacılık sınavına giremedim. Mayıs ayında kurs açılmasıyla ilgili duyumlar almıştım. Yakın zamanda sınav ilanı da gelecektir.

  16. Merhaba sınav tarihi nezmn hiçbiyerde gelecek sınavı göremedim yardımcı olurmuusnzj

  17. Önlisansata Emlak Yönetimi okuyup temel hukuk ile medeni hukuk dersleri aldım dikey geçişle aöften işletme bitirip iş ve sosyal güvenlik hukuku dersleri aldım bu şartlarda uzlaştırmacı olabilir miyim?

  18. Aü AöF sosyal bilimler mezunuyum
    1. Ve 2 sınıfta Hukuk dersleri okudum
    Halen bir devlet üniversitesinde idari yönetici yani falülte sekreteri olarak görev yapıyorum uzlaştımacı olarak çalışmak istiyorum .cevabınızı bekliyorum

  19. Maalesef İletişim Fakültesi mezunları uzlaştırmacı olamıyor.

  20. Iletişim fakültesi mezunuyum. Anayasa hukuku ile hukukun temel kavramlarını derslerini gördüm. Uzlaştırma sınavına katılabilir miyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu