Haberler

Yatay geçiş nedir?

Üniversitelerin programlarında bulunan eş değer bölümler arasında değişim yapılmasına yatay geçiş denilmektedir. Geçiş işlemlerini aynı kurum içerisinde veya farklı kurumlar arasında yapmak mümkündür. Üniversitelerin ekstra şartlar getirme hakları bulunmakla birlikte, genel olarak benzer şartları barındırırlar. Bu yazımızda buna ilişkin bilgiler vererek, ayrıntılarına değineceğiz.

Yatay geçiş için gerekenler

Puan türü: Şayet geçiş yapma konusunda istekli olan öğrencinin, öğrenim gördüğü program ile geçiş yapmak istediği alanın puan türünde farklılık var ise, sınava girdiği seneye ilişkin olarak, geçiş yapma talebinde bulunulan bölümün puanının hesaplanması gerekmektedir.

Ortalama şartı: Yatay geçiş yapmanız için yüksek bir not ortalamasına sahip olmanız gerekmektedir. Bu ortalamanın rakamsal olarak kaç olması gerektiği, üniversitelerin şartnamelerinde yazılmakta ve ona göre öğrenci kabulü yapılmaktadır. Örneğin bazı üniversiteler talep durumuna göre 3.00 ararken, diğer bir üniversite yoğun talep nedeni ile 4.00 not ortalamasını arayabilmektedir.

YATAY GEÇİŞLE İLGİLİ VİDEOLARIMIZ

YouTube video

YouTube video


Zaman şartı: Geçiş yapılacak zamanın en erken birinci öğretim yılının tamamlanması ile mümkündür. Hazırlık sınıfı ise bu yıla dâhil edilmemektedir. 2 yıllık üniversite bölümünde okuyanlar için ilk yarıyıl ve son yarıyıl, 4 yıllık bölümler için ise ilk yıl ve son yıl başvuru imkânı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra başvurular genellikle yaz aylarında yapılmaktadır.

Başvuru sayısı: bir öğrenci en fazla 2 defa başvuruda bulunma hakkına sahiptir. Bu noktada ilk dönem reddedilen üniversitenin de onayı var ise 2. Dönem de başvurabilir. Son şart olarak da başvuru kontenjanlarıdır. Bir üniversitenin talep eden herkese yatay geçiş imkânı tanıması mümkün değildir. Bu nedenle üniversiteler mevcut öğrenci sayısı üzerinden belli oranda kontenjan ayırarak başvuruları kabul ederler. Bu sayı genellikle mevcut öğrenci sayısının yüzde 5’idir. Kaydınızı dondurmanız başvuru hakkınızı kaybetmenize neden olmaz ancak almış olduğunuz disiplin cezası yatay geçişinize engeldir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR

→ Merkezi Yerleştirme Puanıyla (MYP) Yatay Geçiş Detayları
→ Ortalama İle Yatay Geçiş Detayları

Değerli arkadaşlar yukarıdaki iki bağlantıda en fazla merak edilen iki konuda detaylı inceleme yazıları hazırladık. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.


Yatay geçiş türleri:

Kurum içi ve kurumlar arası olmak üzere 2 farklı yatay geçiş türü bulunmaktadır. Üniversitenizin bir bölümünden diğerine geçmek istiyor iseniz bu kurum içi yatay geçiş iken, başka bir üniversitenin aynı düzeydeki bölümüne geçmek kurumlar arası yatay geçiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu