Sınavlar

Açık Uçlu Kaymakamlık Sınavı Hakkında Bilgi

Bu yazımda sizlere kaymakamlık sınav konuları, soru dağılımı, örnek sorular, kimlerin girebileceği, sınav ücreti vb. hakkında detaylı bilgilendirme yapacağım. Öncelikle kaymakamlık sınavında 2015 yılında yapılan değişiklikle birlikte iki yeni özellik getirildi. Bunlardan ilki KPSS puan şartının kalkması oldu. Daha önce yapılan kaymakamlık sınavlarında KPSS P37 puan türünde 80 üzeri puan yapmak gerekirken değişiklikle birlikte KPSS puan şartı kalktı. Yani hukuk, İİBF, işletme fakültesi, SBF, iktisat fakültesi vb. fakültelerden mezun olan adaylar sınava başvuru yapabilecek.

İkinci değişiklikse daha önce test yapılan sınav bundan böyle açık uçlu yani klasik, boşluk doldurma tarzı olacak. Açık uçlu yapılan ilk sınavda soruların çok zor olmadığını gördük. Test sınavda çok uç yerlerden soru gelirken açık uçlu sınavda daha çok bilinmesi gereken esaslı noktalar üzerinde durulmuş.

Kimler Kaymakamlık sınavına girebilir?
Hukuk Fakültesi, İİBF, SBF, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi ve 4 yıllık eşdeğer fakültelerden mezun olan adaylar başvurabiliyor. Sınava girebilmek için mezun olma şartının olduğunu unutmayın.

Kaymakamlık sınavı konu dağılımı
Genel kültür genel yetenek %40, alan bilgisi %60 şeklindedir.
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi (%5)
Türkiye’nin Sosyo-ekonomik Yapısı (%10)
Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (%10)
Anayasa Hukuku (%10)
İdare Hukuku (%20)
Türkiye’nin İdari Yapısı (%8)
Türkiye’de Mahalli İdareler (%7)
Ekonomi (%15)

Kaymakamlık sınav süresi ve soru sayısı
Açık uçlu sınava geçişle birlikte kaymakamlık sınavındaki soru sayısı en az 50 sorudur. Yani sınavda 50’den fazla soru da gelebilir. Sınav süresi en az 120 dakikadır.

Kaymakamlık sınav ücreti ne kadar?
2015 yılı kaymakamlık sınav ücreti 110 TL idi. Ancak ilerleyen senelerde sınava giriş ücreti belli oranda artabilir.

Ek bilgi: Kaymakamlık olabilmek için askerlik hizmetini yapmış olma şartı aranmamaktadır. Yalnızca askerliği tecil ettirmek yeterlidir. Bunun yanında 35 yaşın üzerinde bulunan adaylar sınava girememektedir.

Kaymakamlık sınavına nasıl çalışmalıyız?
Politicus Serisi Kitapları, Themis, Kaymakamlık Kampı, A Kadro gibi yayınlardan yararlanabilirsiniz. Açık uçlu sınava geçişten sonra piyasada sınavla ilgili kaynak bulmakta güçlük çekilmektedir. Bu sebeple sınavda çıkacak konular üzerinde bol bol tekrar yapılmalı ve daha önce kaymakamlık sınavında çıkan soru benzerlerini kendiniz oluşturarak deneme yapmalısınız. Bu sayede hem pratik kazanmış olur hem de sınav anında göreceğiniz farklı türden sorulara alışmış olursunuz.

İnstagram ve facebook soru çözme gruplarına dahil olabilirsiniz
https://www.instagram.com/kaymakamliksinavi/
https://www.facebook.com/groups/kaymakamadayligisinavi/

Kaymakamlık sınavını kazandıktan sonraki süreç
Sınavı kazanan arkadaşlar kurumun belirttiği tarihte mülakata girmektedir. Diksiyon, kılık-kıyafet, kendini ifade edebilme kabiliyeti, genel kültür ve alan bilgisi üzerinden yapılan mülakatı geçen adaylar kaymakam adayı olarak göreve başlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu