Haberler

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Son dönemde teknoloji hızının artmasıyla birlikte dünya çapında yapay zekaya verilen önemde artmıştır. Ülkemizde de özellikle son dönemde savunma sanayii ve AR-GE merkezlerinde artan proje bazlı çalışmalarda yapay zeka ve veri işleme yöntemleri büyük bir değer kazanmıştır. Günümüzde birçok mühendislik ekolünü içeren yapay zeka ve veri işleme sistemleri özelleştirilmek adına ayrı bir mühendislik alanına eğrilmiştir. Ülkemizde sadece İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde eğitim veren bu mühendislik dalı geleceğin en parlak bölümlerinden bir tanesi olarak görülmektedir.

Günümüzde yapay zeka sistemleri havacılık, bilgisayar, otonom sistemler, uzay, yer bilimleri, robotik sistemler, kontrol ve otomasyon gibi birçok farklı alanda kullanılan bir sistematik haline gelmiştir. Bu alanda çalışan yapay zeka ve veri mühendisleri veri madenciliği, dağıtılmış ve paralel bilgileri işleme, makine öğrenmesi, doğal afet olasılık hesaplamaları, otonom geliştirilebilir robotik sistemlerin geliştirilmesi, tarımsal faaliyet takibi yapan sistemler, yapay sinir ağı sistemleri gibi veri işlemeye dayalı yapay zeka projelerine yönelik faaliyetlerde görev almaktadır.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümünün Puan Türü ve Taban Puanları

Sayısal(SAY) puan türü ile alım yapan bu mühendislik bölümü, şu anda sadece İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde öğrenci kabul etmektedir. 2020 yılı itibariyle öğrenci almaya başlayan bölüm, ilk yerleştirmerlede minimum 4201 sıralamaya sahip öğrencisiyle başarı sıralamasını ortaya koydu. 2020 yılına göre bölüme yerleşen son öğrencinin taban puanı 524.80 olarak belirlendi.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümünün Ders İçeriği

Bu bölüm bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği, makine mühendisliği, matematik bilimi ve bu gibi birçok bölümü içeren özelleşmiş bir mühendislik dalıdır. Ders içeriğinde ise müfredatta özelleşmiş mühendislik dersleri yoğunluktadır. Bu dersler şu şekildedir;

  • Fizik, Matematik ve Teknik İngilizce dersleri (Temel Dersler)
  • Veri Bilimine Giriş
  • Ayrık Matematik
  • Nümerik Metot
  • Veri Programlama
  • Mühendislik Matematiği
  • Veri Optimizasyonu
  • Derin Öğrenme
  • Database Sistemleri
  • Veri Madenciliği
  • Algoritma Analizleri
  • Bütünsel Veriler İçin Mühendislik Tasarımı

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümünü Mezunlarının Çalışabileceği Şirketler

Bu alandan mezun olan kişilerin çalışma alanları oldukça geniş olup iş imkanları oldukça fazladır. Ülkemizde savunma sanayii şirketlerinden ASELSAN ve HAVELSAN başta olmak üzere yapay zeka, otonom sistemler, aviyonik sistemler ve yazılım geliştirme alanlarında bu mühendislik ekolüne sahip bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Buna ek olarak diğer savunma sanayii şirketlerinde(TAİ, TEİ, BAYKAR vb.) de bu mühendislik ekolüne sahip kişiler çalıştırılmaktadır. Genel olarak bu mühendislik mezunlarının çalışabileceği yerleri şu şekilde özetleyebiliriz;

  1. Savunma Sanayii Şirketleri
  2. Teknoloji Bankaları
  3. AR-GE merkezi olan özel kurumlar
  4. Veri işleme ve bilgi işlem merkezleri
  5. Freelance yazılım hizmetleri
  6. Yurtdışındaki teknoloji ve veri merkezleri

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümünün Mezunlarının Maaşları

Bu alanda çalışan bireylerin yaptıkları iş doğrultusunda zihinsel olarak oldukça yoğun bir çalışma sistematiği bulunduğu ve yapılan işin ciddi oranda kabiliyet gereksinimine ihtiyaç duyurduğu bilinmektedir. Bu kapsamda kendini geliştirmiş mezunlar için oldukça dolgun ücretlerde çalışma fırsatı bulmak mümkündür. Günümüzde ortalama bir yapay zeka ve veri mühendisi bireyin 8000 TL’den düşük bir ücrete çalışmadığı bilinmektedir. Bu maaş ücreti kişisel deneyim ve kabiliyetlere göre artmakta iken, yurt dışında dolar bazlı oldukça yüksek maaş fırsatları da göz doldurmaktadır.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Gelecek Vaat Ediyor Mu?

Endüstri 4.0 ile birlikte dünya çapında otonom ve kendi kendini geliştirebilen sistemler üzerine yoğun bir çalışma yapılmaktadır. Ülkemizde de bu durumun etkisi açıkça görülmekte ve özellikle son 5 senede savunma sanayii şirketleri çok yüksek bir hızla büyümektedir. Bu kapsamda ilgili alanda deneyimli ve kabiliyetli bireylere duyulan ihtiyaç günden güne artmaktadır. Bu kapsamda geleceği en parlak ve en kolay iş bulabilecek bölümlerin başında geldiği düşünülmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu