Haberler

Beyin Fırtınası Nedir?

 

Beyin fırtınası bir düşünme tekniğidir. Genellikle bir grubun belirli bir probleme çözüm bulmak için kullandığı bir tekniktir. Beyin fırtınası grup üyelerinin yeni fikirlerini, çözümlerini toplayıp kaydederek gerçekleştirilir. Beyin fırtınası oturumları genellikle birkaç üyeden oluşan çekirdek bir ekiple oluşur ve bir yönetici tarafından yönetilir.

Beyin fırtınası ilk kez, 1939’lu yıllarda Alex F. Osborne adlı bir reklam yöneticisi tarafından kullanılmıştır.

Sayısız fikir ortaya koymak amacıyla; ilk etapta mümkün olduğunca fazla sayıda fikir üretmek, fikrin kalitesinden daha önemlidir. Tüm fikirler toplandıktan sonra ekip her birini değerlendirir ve sorunu çözme olasılığı en yüksek olanlara odaklanır.

Beyin Fırtınasının 4 İlkesi

Beyin fırtınası elbette ki yıllar içinde gelişti ancak bu gelişmelere rağmen Osborne’un 4 temel ilkesi hala kılavuzluk eder.

Bu ilkeler şunlardır:

Sınırları Ortadan Kaldırın: Fikirlerin saçma olsalar bile söylenmesine, olabildiğince fazla fikir üretilebilmesine olanak sağlamanız gerekir.

Eleştiriyi Durdurun: Fikir havuzunu genişletmek amacıyla fikirlerin özgür şekilde söylenmesi gerekir. Kesinlikle bir fikir saçma olsa bile eleştirilmemesi gerekir.

Çılgın Fikirlere Kulak Verin: Beyin fırtınası sayesinde daha önce hiç düşünmediğiniz ya da size daha önce saçma gelen ama daha sonra harika gelecek fikirlerle tanışabilirsiniz. Bu fikirlere kulak verin.

Fikirleri Birleştirin ve İyileştirin: Toplanan sayılarca fikri teker teker rafine edip, birleştirip en güzel çözüme doğru yola çıkabilirsiniz.

Beyin Fırtınası Neden Önemlidir?

  • Daha önce beyin fırtınası tekniği kullanılan bir ortamda bulunduysanız muhtemelen yeni fikirler üretmek ve bir soruna çözüm bulmak için ne kadar etkili olduğunu biliyorsunuzdur.
  • Ekiplerin büyük ölçüde ortak hedefe doğru, iş birliği içinde çalışmasına yardımcı olur.
  • Beyin fırtınası sayesinde bireyler yargılanma korkusu olmadan daha özgür düşünür.
  • Beyin fırtınası sorunları çözmek ve yenilikçi fikirler üretmek için açık ve sürekli işbirliğini teşvik eder.
  • Ekipler, beyin fırtınası sayesinde hızlı bir şekilde ve çok fazla sayıda fikir üretir. Bu durum ideal çözümü bulmaya yarar.
  • Beyin fırtınası ekip üyelerinin önceden planlanmış bir konu dışında bile yaratıcı olduklarını ve birbirlerinden daha iyi fikirler sunduklarını hissetmelerine yardımcı olur.
  • Beyin fırtınası farklı bakış açıları sunar ve kullanıma hazır yeniliklere kapı açar.
  • Beyin fırtınası ekip üyelerinin fikirlerini global ölçekte genişletmelerine yardımcı olur. Bu sayede fikirler rafine edilebilir ve eyleme geçirilebilirler.
  • Ekip oluşturmak için beyin fırtınası biçilmez kaftandır. Kimse sonuç üzerinde hak iddia edemiz, mutlak bir ekip çalışması vardır.
  • Özetle, beyin fırtınasının temel avantajı diğer insanlar ile işbirliği yaparak yaratıcı düşünme kilidini açmaktır. Bir ekip olarak bir araya gelmek için kullanılacak mükemmel bir tekniktir ve işinizi yeni bir seviyeye taşıyabilecek heyecan verici yeni fikirler üretmeye yardımcı olabilir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu