Bölüm Tanıtımları

Uzay Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Ülkemizde sanayisi olmayan ancak dünya çapında oldukça fazla önem verilen uzay sanayisi, ülkelerin gelişmişliğinin birer göstergesi olarak görülmektedir. Ülkemizde henüz sanayisi oluşmasa da uzay mühendisliği bölümü bulunmakta ve bu bölümden mezun olan kişiler çeşitli firmalarda çalıştırılabilmektedir. Bu konumuzda sizleri uzay mühendisliği hakkında bilgilendireceğiz;

Uzay Mühendisliği Bölümünün Amacı Nedir?
Bu bölümün temel amacı uzay alanında gelişim sağlayabilmek adına, bizlere uzay hakkında bilgi sağlayabilecek hesaplamalar, teknolojik aletler ve sistemler geliştirebilecek, bunlara ek olarak hava taşıtları, AR-GE ve yazılım bilgisine sahip mühendisler yetiştirmektir.

Uzay Mühendisliği Bölümü Hangi Puan Türü İle Alım Yapar?
Uzay mühendisliği programında eğitim alabilmek için MF puanınızın hesaplanması gerekmektedir.

Uzay Mühendisliği Bölümünün Ders İçeriği Nedir?
Uzay mühendisliğinin ders içeriğinde temel makine mühendisliği derslerine ek olarak, uzay ana bilim dersleri verilmektedir. Bu derslere örnek olarak gök bilimi, astronomi, roket sistemleri, itki sistemleri ve bu gibi dersler örnek olarak verilebilir. Bunların yanı sıra Matlab, C++, Solidworks ve bu gibi programlarında dersleri öğrencilere seçmeli veya zorunlu olarak okutulabilmektedir.

Uzay Mühendisliği İçin En İyi Üniversite Hangisidir?
Uzay mühendisliği ülkemizde sadece 2 üniversitede yer almaktadır. Bunlardan bir tanesi yıllardır bu bölümün eğitiminin verildiği İstanbul Teknik Üniversitesi ve 2018 yılı itibariyle eğitime başlamış Türk Hava Kurumu üniversitedir. Her mühendislikte olduğu gibi İTÜ bu konuda köklü bir eğitime sahip olup piyasada mezunlarının büyük bir kısmı iş bulabilmiştir. İTÜ’de bu bölümün mezunları genellikle çift ana dal ile uçak mühendisliğini de bitirerek çifte diplomaya sahip olmayı hedeflemektedir. Bu yönüyle de İTÜ’nün bu alanda avantajlı olduğu söylenebilmektedir.

Uzay Mühendisliğinin Çift Ana Dal Şansı Var Mıdır?
Gerekli ortalama ve şartlar sağlandığı takdirde Uzay mühendisleri, uçak mühendisliği ve makine mühendisliği bölümleri ile çift ana dal yapabilmektedir. Çift ana dal sadece okuduğunuz üniversite içerisinde yapılabileceğinden dolayı, İTÜ veya THK öğrencisi olmanız ve okulunuzda ÇAP yapılabiliyor olması gerekmektedir.

Uzay Mühendisi Ne İş Yapar?
Uzay mühendisi uzaya gönderilecek yada uzaydan bilgi alabilecek herhangi bir teknoloji aletinin, çizimi, imalatı ve planlamasından sorumlu olan mühendistir. Bu aletlerin içerisinde uzay araçları, uydular, robotlar, yazılımlar ve daha birçok sistem dahil olmaktadır. Bunlara ek olarak uzay paradoksları, ışık yılı hesaplamaları, yıldız ve gezegen konumlanması, uzayda zaman ve yol ölçümü gibi birçok teknik konuda da uzay mühendisleri görev almaktadır.

Uzay Mühendisi Nerelerde Çalışabilir?
Dünya çapında düşünüldüğünde uzay mühendisleri uzay araştırma merkezlerinde, hava ve gök bilimlerinde, roket üretim merkezleri ve daha birçok sanayide çalışabilmektedir. Ancak ülkemizde bu sanayinin tam anlamıyla olmaması sebebiyle genellikle havacılık alanında, uçak mühendislerinin de üstlendiği görevlerde uzay mühendisleri tercih edilebilmektedir. Uzay mühendisleri uydu, uzay araştırmaları ve hava taşıtları konusunda ülkemizde görevler almaktadır. Uzay mühendislerinin çalışabildiği bazı firmalar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • TUBITAK-UZAY
  • TAI
  • ASELSAN
  • HAVELSAN
  • TEI
  • PEGASUS
  • ROKETSAN
  • Ve daha birçok havacılık firması..(Kale, Turbotek,UTC,THY…)

Uzay Mühendisinin Maaşı Ne Kadardır?
Havacılık firmalarında çalışan bir uzay mühendisi 4000 ila 6000 TL arasında bir ücret almaktadır. Bulunduğu pozisyon ve çalışma saatine göre bu miktar artış göstermektedir. Milli savunma sanayisinde görev alan mühendislerde projelendirme göre çeşitli ikramiyeler ile dolgun bir maaş sistemine sahip olunabilmektedir.

Uzay Mühendisliğinin Geleceği Parlak Mıdır?
Uzay mühendisleri kendini geliştirebildiği takdirde yurt dışında çok yüksek meblağlarda çalışabilmektedir. Ülkemizde henüz uzay sanayisine geçebilmek adına yeterli bir altyapı bulunmamaktadır. Ancak havacılık sektöründeki gözle görülür değişimin, uzay sanayisinde de ilerleyen dönemlerde bir atılım olacağının habercisi olabilir. Fakat ülkemizde bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için ilk süreçte çift ana dal yapma ve havacılık sanayisinde daha rahat iş bulabilme açısında kritik bir noktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu