Haberler

Üniversitede Araştırma Görevlisi Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Lisans eğitimini tamamlayan birçok öğrenci kimi zaman öğretim üyelerinden aldığı teklifle, kimi zamanda hedeflediği kariyer yolu nedeniyle üniversitelerde araştırma görevlisi pozisyonlarını hedefleyebilmektedir. Üniversitede bir eğitimci olabilmek yolunda ilk adım aşaması olarak da görülen araştırma görevlisi kadroları birçok üniversite için gerekli bir pozisyon olmuştur.

Özellikle yeni açılan bölümlerde araştırma görevlisi kadrolarına çok sık yer verilirken, günümüzde işsizlik ve yeni mezun sorunlarının oldukça fazla olduğu bu dönemde birçok kişi hem konforlu bir iş ortamı hem de iyi bir maaş seçeneği olduğu için araştırma görevlisi olmayı hedeflemektedir. Sizlere bu konumuzda nasıl araştırma görevlisi olabileceğinize dair ipuçları vereceğiz;

‘’ Yüksek lisans eğitimine başlamadan bu pozisyonlara başvuru yapamazsınız.‘’

Araştırma görevlisi olabilmek adına ilk gerçekleştirmeniz gereken koşul herhangi bir üniversitede yüksek lisans eğitimine başlamış veya bitirmiş olmanız gerekliliğidir. Bu kapsamda birçok üniversite kimi zaman sadece bölüm bazlı bir yüksek lisans şartı sunarken, kimileri daha da özelleşerek belirli bir ana bilim dalı veya belirli bir konu üzerine de alım isteği sunabilmektedir.

‘’ Koşulları sağlamak ve üniversite desteğini almak şart. ‘’

Günümüzde özellikle üniversite kadroları baz alındığında ekipçilik kavramı karşımıza sık sık çıkabilir. Birçok üniversite eğitim kadrolarına alım yaparken genellikle bu kadrolara alacakları kişileri de çok önceden seçmiş olabilir. Her ne kadar ALES, YDS ve genel not ortalaması ile bu kadrolara alım ilanı açılsa da son etken olan mülakat puanı ile istenilen kişi bu kadrolara yerleştirilebilmektedir. Bu yönüyle sizlere tavsiyemiz araştırma görevlisi pozisyonunda alım yapabilecek üniversitelerde yüksek lisans eğitimine başlamanız üzerine olacaktır. Çünkü her üniversitenin kendi öğrencisi için ekstra bir mülakat puanı ayrıcalığı tanıması mümkündür. Farkı bir üniversitede eğitim görürken başvuru yapmanız durumunda ilgili üniversiteye geçiş yapacağınızı söylemenizde size bir artı kazandırabilir.

‘’ İyi bir CV sizleri bir adım öne çıkartır. ‘’

Akademik alanda girdiğiniz projeler varsa yayın ve bildirilerinizin CV’nizde yer alması sizler için büyük bir avantaj sağlar. Birçok akademisyen araştırma görevlilerinden yeni yayınlar ve bildiriler hazırlarken isimlerini geçirebilmenin derdine düşer. Bu kapsamda daha lisans öğrencisi iken iyi işler başarmış kişiler hem kendi kariyerleri için hem de sizden sağlayacakları yarar için sizi bir adım öne çıkarabilir. Her ne kadar etik açısından bu durum olumsuz bir durum gibi gözükse de özellikle ülkemizde bu durum önemli bir opsiyon haline gelmiştir.

‘’ YDS ve ALES puanlarınızın önemi çok büyük. ‘’

Her ne kadar son mülakat aşaması belirleyici bir rol oynasa da iyi bir ALES puanı ve yüksek bir dil puanı bu pozisyona alım şansınızı büyük oranda etkilemektedir. Kimi zaman hocalar içini iyi bir dil veya ALES puanına sahip olmakta ilgi çekici bir unsur olmakta ve mülakat puanlarına bu durum yansıyabilmektedir. Başvuranlar arasında ilk sıralarda olmak hiç kuşkusuz şansınızı arttıracak bir unsurdur.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu