Haberler

Geoteknik Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Geoteknik bölümü çeşitli yapıların analiz edilmesi, planlanması ve yönetilmesi noktasında yetkin teknik elemanlar yetiştirmeyi amaçlayan, birçok kişi tarafından bilinmemesine rağmen büyük öneme sahip olan ön lisans bölümlerinden biridir. Üniversite tercihlerinin de yaklaşması ile birlikte birçok üniversite adayı bu bölümün kazandırdıklarını ve mezunlarının ne gibi alanlarda iş yaptıklarını araştırmaya başlamıştır. Bizler de bu içeriğimizde tüm detaylarıyla Geoteknik bölümü nedir ve mezunları ne iş yapar gibi soruları yanıtlandıracağız.

Geoteknik Bölümü Nedir?

Geoteknik, doğa kanunlarının ve jeolojik yapının farkında olarak yapı inşası konusunda gerekli analizler ile raporlamaların yapıldığı oldukça önemli bir bilim dalıdır. Geoteknik bölümünde eğitim almış bireyler ise bir yapının inşaatından önce ilgili bölgenin gerekli analizlerini yaparak yapının bölgeye uyumlu olup olmadığını analiz etmektedirler. Geoteknik mühendisliği ile neredeyse aynı eğitime sahip olan bu bölümde, coğrafi yapı ve inşaat teknikleri konusunda uzman kişiler yetiştirilmektedir.

Geoteknik bölümü nedir sorusunun basit bir cevabı verilecek olursa, Jeoloji mühendisliği ile inşaat mühendisliğinin bir araya getirilmiş hali gibi bir açıklama yapılabilir. Çünkü Geoteknik alanında uzmanlaşan kişiler hem mühendislik teknolojilerini öğrenirler hem de jeolojik yapı ile inşaat bilgisine sahip olurlar. Bu durum sektördeki Geoteknik teknisyenlerine olan ihtiyacı da her geçen gün arttırmakta ve günümüz teknolojilerinde firmaların bir adım öteye ilerlemelerini sağlamaktadır.

Geoteknik Bölümü Ders Programı

Geoteknik bölümünün kazandırdıklarını daha iyi anlayabilmek ve yorumlayabilmek adına bu üniversite programında hangi derslerin gösterildiğini ve öğrencilerin hangi alanlarda uzmanlaştırıldığını öğrenmek gerekiyor. Geoteknik mühendisleri ile neredeyse aynı eğitimi alan bu bölümün öğrencilerinin Dokuz Eylül Üniversitesindeki ders programı şöyle listelenebilir:

  • Teknik Resim
  • Topografik ve Jeolojik Harita Bilgisi
  • Zemin Mekaniği I-II
  • Jeoloji ve Kayaç Bilgisi
  • Yapı Mekaniği I-II
  • Kaya Mekaniği
  • İletişim Teknikleri
  • Hidrojeoloji
  • Sondaj Tekniği
  • Malzeme Mekaniği I-II
  • Arazi Deneyleri
  • İnşaat Temel Yapıları
  • İş Hukuku ve İş Güvenliği
  • Mühendislik Jeolojisi

Bu derslerin yanında her üniversite öğrencisinin alması gereken dersler ve uzmanlaşmak istenilen alana göre çeşitli seçmeli dersler bulunuyor. Tüm bu dersler incelendiğinde ise Geoteknik bölümünün mühendislik bilgisini aşıladığını ve bu alanda bilgisi bulunan bireyler yetiştirdiğini anlayabilmek bir kez daha mümkün oluyor. Bu noktada ön lisans bölümü olduğu için önyargı oluşsa da mühendisler ile aynı bilgi birikime sahip bölümlerden olduğu yadsınamaz bir gerçek haline geliyor.

Geoteknik Bölümü Taban Puanları

İçeriğimizin başında da belirttiğimiz gibi 2 yıllık bir ön lisans bölümü olan Geoteknik bölümü, günümüzde yalnızca üç devlet üniversitesinde bulunmaktadır. Kontenjanları da oldukça düşük olmasına rağmen ismi fazla bilinmediği için nispeten kolay bir şekilde bölüme giriş yapabilirsiniz. 2022 yılı tercih yapacak adaylar için ise paylaşılan taban puanları şöyledir:

  • Dokuz Eylül Üniversitesi – 220,30 TYT Puanı / 1298500 Sıralama
  • Manisa Celal Bayar Üniversitesi – 195,20 TYT Puanı / 1625000 Sıralama
  • Fırat Üniversitesi – 187,00 TYT Puanı / 1700000 Sıralama

Oldukça düşük TYT puanı ile bölümümüze giriş yapabilme imkânınız olmasına rağmen kontenjan yalnızca 100 ile sınırlı olduğu için rakiplerinize göre daha iyi bir sıralama yapmanız gerekebilir. Bunun yanında bölüm içerisindeki derslerden de anlayabileceğiniz üzere oldukça kaliteli bir bölüm olmasının yanında ismi çok fazla duyulmadığı için puanlar diğer bölümlere göre düşük kalmıştır.

Geoteknik Mezunları Ne İş Yapar?

Geoteknik alanında uzmanlaşmış olan kişiler hem devlet bünyesinde hem de özel sektörde birçok dalda iş bulabilmektedirler. Bu yüzden Geoteknik mezunlarının bilgilerini pazarlayamayacağı çok fazla ortam bulunmamaktadır. Bugün Geoteknik bölümünden mezun olan kişilerin ise çalıştıkları alanlar şöyle listelenebilir:

  • Karayolları genel müdürlüğü, TCDD ve benzeri devlet kurumlarında teknisyen olarak
  • Özel inşaat şirketleri, sondaj firmaları ve enerji firmalarında Geoteknik uzmanı olarak
  • Devlet Su İşleri, bakanlıklar ve benzeri kurumlarda analiz uzmanı olarak
  • Maden ve baraj alanıyla alakalı sektörlerde teknisyen ve uzman olarak

Geoteknik bölümünden mezun olan kişiler dikey geçiş sınavı (DGS) ile birlikte 4 yıllık mühendislik bölümüne geçiş yapabilmektedirler. Böylece mühendis sıfatını da alarak çok daha etkin ve yetkin çalışanlar haline gelebilirler. Bunun yanında Geoteknik bölümü mezunlarının maaşları çalıştıkları alana göre asgari ücret ile 20000TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Umarız bu içerik yardımıyla Geoteknik bölümü nedir, uzmanlık alanları neler olmaktadır ve mezunları ne iş yapmaktadır gibi sorularınıza yanıt bulabilmişsinizdir. Eğer ilginizi çeken bir bölüm olduysa bu alanda hizmet veren kişiler ile iletişime geçebilir ve daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Tercih döneminde listenize de bu bölümü eklemeyi unutmayın.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu