Bölüm Tanıtımları

Gerontoloji Bölümü Tanıtımı

Ülkemizde ilk defa 2006 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde Yüksek Lisans programına açılan Gerontoloji bölümü yaşlılık ve yaşlanmanın bilimi olarak ifade ediliyor. 1903 yılında İlja Metschnikow Rus Bilim adamı tarafından kullanıldıktan sonra Avrupa ve ABD’de okutulan bir bölümdür. 2013 yılından itibaren ülkemizde yaşlılık adına yaşanan problemleri çözüm olabilmek, yaşlıların yaşam düzeyini yükseltebilmek için Gerontologlar yetiştirilmektedir. Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde Gerontoloji bölümü açılmıştır. Huzurevleri, yaşlı bakım merkezleri ve hastanelerde Gerontologlara ihtiyaç arttığı için program daha fazla üniversitede açılmaya başlamıştır.

Gerontoloji Taban Puanları bağlantısına tıklayarak bölümün taban puan, tavan puan, başarı sıralaması ve kontenjan bilgilerine tablo halinde ulaşabilirsiniz.

1) Gerontoloji bölümü hangi puan türü ile alım  yapıyor?

Gerontoloji bölümünü tercih edebilmeniz için SAY puan türünde bölüm için istenen başarı puanına ulaşmanız gerekir.

2) Gerontoloji bölümü için istenen özellikler nelerdir?

  • Yaşlı bireyler ile etkili iletişim kurabilen bireylerin tercih etmesi önceliklidir.
  • Yaşlı kişiler ile vakit geçirmeyi seven, yaşlıların sık sık istekleri onları yıpratmamalıdır.
  • Yaşlı bireylerin yakınlarına gerekli ilgiyi gösterebilmek, problemlere uygun hızlı çözümler üretebilmelidir.
  • Sabırlı, sakin ve yaşlıların boş zamanlarında onlar için en uygun aktiviteleri seçebilen bireylerin tercih etmesi önemlidir.
  • Ekip çalışmasına uygun aynı zamanda liderlik vasıflarını taşıyan kişiler Gerontoloji bölümünde daha başarılı olacaktır.

3) Gerontoloji bölümü zor mu? Bölümün avantajları nelerdir?

Gerontoloji bölümünde tıbbı bilimler, hukuk, istatistik, psikoloji, sosyoloji, biyoloji, personel yönetimi ve bakım modelleri gibi farklı ders türleri görülür. Multidisipliner bir bilim olan Gerontoloji bölümünde başarılı olabilmeniz için yaşlıları sevmeli ve onlarla vakit geçirmekten keyif almalısınız. Gerontoloji bölümünü iş sahası yönünden tercih eden öğrenciler genellikle başarısız olduğu ispatlanmıştır.

Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinin sayısı arttığı için Gerontoloji programından mezun olan öğrencilere duyulan ihtiyaç arttı. Gerontoloji Lisans programı yeni ve geliştirilmeye açık bir bölüm olduğu için değerlendirilmelidir.

4) Bu program önümüzdeki yıllarda daha fazla tercih edilir mi?

Ülkemizde yaşlılara gereken ilgi ve alaka gösterilmediği için huzurevleri ve yaşlı bakım merkezleri sayısı artıyor. Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinde Gerontologlara ihtiyaç duyulacağı önümüzdeki yıllarda bu bölüm daha çok tercih edilecektir. Günümüzde birkaç üniversite dışında bu program açılmadığı için tercih döneminde çok fazla tercih edilmiyor.

5) Gerontoloji bölümünden mezun olduktan sonra devlet ve ya özel sektörde iş bulabilir miyim?

Gerontoloji bölümünden mezun olduktan sonra özel ve ya kamu sektöründe iş sahibi olabilirsiniz. Bölümden mezun olan öğrenciler;

  • Yaşlı bakım merkezleri,
  • Huzurevleri,
  • Hastanelerin geriatri merkezlerinde çalışmaya başlayabilir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. İstanbul Üniversitesi gerontoloji öğrencisiyim. Gerontoloji ile ilgili merak ettiklerinizi instagram hesabımdan sorabilirsiniz. İnstagram hesabım: @bayangerontolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu