Haberler

TYT’ye Nasıl Çalışılmalı?

Değişikliklere kolay adapte olamayan bir milletiz. Bu da köklü değişikliklere ön yargıyla bakmamıza neden oluyor. Paradan 6 sıfır atılmadan önce sakıza  1.000.000 verirken bir anda 1 TL verir olduk. Ancak söz konusu eğitim sistemi olunca tepkilerin ağırlığı da fazla oluyor. ÖSS, ÖYS, YGS, LYS ve son olarak TYT ve YKS. Üniversiteye girişte sınav sistemi sürekli değişse de süreçten kopmayan ve sisteme kolay adapte olan öğrenciler sınavda istedikleri puanı alabilmekte. Bu yazımızda TYT sınavına nasıl çalışılır? hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz.

1- Yeni sistemi iyi kavrayın!
TYT yalnızca Türkçe ve matematik testlerinden oluşmaktadır. Daha önce sosyal bilgiler ve fen bilgisi testleri de yer alırken yeni sistemin ilk basamağı daha sadeleşmiş görünüyor. Temel yeterlilik testinde  Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler ve geometri soruları yer almaktadır. Eski sistemde ilk basamak sınavı mart ayında yapılırken yeni sistemde TYT haziran ayında yapılacak. Bu yüzden hem TYT hem de YKS konularını aynı anda götürmeniz gerekmektedir.

2- TYT’de her soru altın değerinde!
Daha önce sınavda Türkçe, matematik, sosyal bilgiler ve fen bilgisi çıktığı için (160 soru) soruların değeri daha azdı. Hatta SAY öğrencileri için sosyal bilgiler; EA ve SÖZ öğrencileri için fen bilgisi testinin soru değeri çok azdı. Ancak yeni sistemde 40 Matematik, 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri sorusu olacak. Soru sayısı az ve 1 milyonun üzerinde aday sınava girecek. Bu yüzden 1 soruyu doğru yapmayı geçelim 1 yanlış yapmamak bile sıralamanızı binlerce oynatacaktır.

3-Zamanı yönetmeyi öğrenin
Türkçe’de paragraf soruları ile sözel mantık ve matematikte problem sorularıyla sayısal mantık soruları çok fazla vakit harcıyor. Eski sistemde fen veya sosyal bilgilerden kalan zamanı Türkçe ve matematiğe dağıtabiliyorken artık böyle bir şansınız yok. Çünkü fen ve sosyal bilimler testinde soru sayısı yarı yarıya azaldı. Bu yüzden sınava kadar zaman tutarak soru çözmelisiniz.

4- Eksiklerinizi tamamladıktan sonra bol soru çözün!
Türkçe’de yazım yanlışı, imla, noktalama, anlatım bozukluğu, ses bilgisi, sözcükte yapı gibi konuları tamamladıktan sonra bolca soru çözün. Ancak Türkçe netinizi belirleyecek konu paragraf! Bunun için de her gün en az 20 paragraf sorusu çözün. Bu sayede anlama yeteneğiniz artacak ve paragraf sorularını daha hızlı çözebileceksiniz. Matematik’te ise sayısal sorulardan ziyade problem sorularına yoğunlaşın. Günlük 20 problem sorusu çözerek TYT sınavında matematikte 30’un üzerinde net yapabilirsiniz. Üstelik hız kazandığınız takdirde boş sorulara dönecek vaktiniz de olacaktır. Sosyal bilimler testinde ekstra çalışmanız gereken iki ders bulunmakta: Din kültürü ve felsefe. Her iki dersten beşer soru çıkacak.

5- Sınava iki ay kala her gün deneme çözün!
Konuları bitirdikten sonra nisan ayından itibaren her gün deneme 1 deneme çözün. Denemelerde yapabileceğiniz maksimum neti öngörebilirken eksiklerinizi de görüp tamamlayabilirsiniz. Ayrıca hız kazanarak sınav anında zamanı kontrol edebilirsiniz. Denemelerin temel amacı yapamadığınız soruların üzerine yoğunlaşmaktır. Açıklamalı cevaplar üzerinden yapamadığınız soruları deneme sorusu üzerinden yeniden çözmelisiniz.

2018 TYT Puan Hesaplama

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. Merhaba ben sağlık meslek lisesinde okuyorum ve sayısal dersi göremeyeceğim buna rağmen sayısalı çok seviyorum fizikte zorlanıyor olsam bile..
    Ama dersleri görmeden nasıl ilerleyeceğimi bilemiyorum ne yapmalıyım şu anda 11.sınıfa başlayacam

  2. zeynep korkmay gerek yoktu niye diyiceksin calisamadin diye korkiyorsun çalisan insan korkmaz

  3. pakodemy diye bir uygulama var orası güzel. aylık 30 40 tl gibi bir ücreti var seviyte seviyer seni analiz ederek stest oluşturuyuorlar. denemenizi tavsiye ederim.

  4. ben mezunum ve daha baslayamadım ve bu gözümü cok korkutuyor

  5. Merhaba arkadaşlar öncelikle size tavsiyem kendinizi kasmayın rahat olun ve kendinize inanın ilk önce eksik konularınızı belirleyin sonra ona göre bir program oluştur ve birde çalışma saatinizi ayarlayın ve hazırladığınız plana mutlaka uyun ben öyle yaptım hepinize başarılar dilerim sakın ümitsizliğe kapılmayın ve herkese kulaklarınızı kapatın ve unutmayın ki sizi kendinizden başka kimse iyi tanıyamaz :)))

  6. Bende 10. Sinifim ve bende en az sizin kadar stresliyim ne yapacağımı bilmiyorum göz açıp kapayıncaya kadar zaman geçiyor

  7. Açö den bitirdim ve şuan nasıl çalışacağını bilmiyorum lütfen yardım edin

  8. Merhaba ben liseyi açıktan okudum 2022 yılındaki üni sınavına giricem nasıl çalışmalıyım

  9. Ders çalışma saatini artır,hem ileri hem geriyi toplayarak devam et

  10. Zeynep daha vakit var. Düzenli çalıştığınız sürece telaşlanmanıza gerek yok. Üniversite gelecek demek, uykundan, sosyal ortamından feragat ederek derslerine odaklanman gerek.

  11. Mrb bn dil öğrencisiyim ve bi çok sebebten bazı konu ve derslerden geride kaldım sizce bu konuları baştan mi çalışmalıyım yoksa okulda gidilen gibi devam mi etmeliyim.yani geride kaldigim konular için ne yapmalıyım?
    Msla geride kaldigin konulara çalışsam bu kez diğerlerinden geri kalacam ama inde gitsem başları bilmiyorum…litfen yardımcı olur musunuz?…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu