Haberler

MEB Bursu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

MEB tarafından başta Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarına ve öğretmenlik okumak isteyen öğrencilere yönelik geri ödemesiz burslardan MEB Bursu, birçok öğrencinin haberdar olmadığı bir burstur. Bu konumuzda özellikle öğretmenlik alanında tercih verecek öğrenciler için yararlı olabilecek ve ücretsiz ek gelir desteği sağlayabilecek bu burstan bahsedeceğiz ve aklınıza takılan birçok soruya yanıt vereceğiz.

MEB Bursu Nedir?

MEB bursu, belirli öğretmenlik bölümlerine teşvik amaçlı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere verilen ve öğretim süresince devam eden geri ödemesiz bir devlet bursudur.

MEB Bursundan Yararlanabilen Bölümler Hangisidir?                                            

MEB bursundan yararlanabilmek için 6 öğretmenlik bölümünden bir tanesini kazanmış ve gerekli şartları yerine getirmiş olmanız gerekmektedir. Bu burstan yararlanmak için yerleşmeniz gereken bölümler ise şunlardır;

  1. Özel Eğitim Öğretmenliği (Engelli öğrenciler için)
  2. PDR (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık)
  3. Türkçe Öğretmenliği
  4. İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  5. Fen ve Teknoloji Öğretmenliği
  6. İngilizce Öğretmenliği

MEB Bursu Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

MEB Bursuna başvuru bireysel olarak yapılmamakta ve bunlar için ekstra belgeler ulaştırılmamaktadır. Bu burs MEB tarafından karşılıksız olarak sağlanmakta ve MEB tarafından belirtilen şartlara uygun tercih yapıldığı takdirde kontenjanlar dahilinde öğrencilere burs bağlanmaktadır. Yani üniversite tercihinizi burs şartları dahilinde yapmanız, başvurunuzla eş değer olacaktır.

MEB Bursunun Başvuru Şartları Nelerdir?

  1. Bu burs için yukarıda bahsettiğimiz 6 öğretmenlik bölümünden bir tanesine yerleşilmesi gerekmektedir.
  2. Yerleşilen bölüm ve üniversite, tercih listesinde ilk 5 sırada olması gerekmektedir.
  3. Kazanılan üniversite ve bölüm için eğitim programı örgün olmalıdır. İkinci öğretim öğrenciler bu burstan yararlanamamaktadır.
  4. Özel üniversiteler veya açık öğretim üzerinden okunan bu bölümler için MEB bursu verilmemektedir.
  5. KYK bursu alan kişilere MEB bursu verilmemekte, olası bir durumda tercih yapılması gerekmektedir.
  6. MEB bursu için öğrencilerin en fazla 22 yaşında olması gerekmektedir. 22 Yaşının üstünde olan kişilere MEB bursu verilmemektedir.
  7. Öğrenciler için herhangi bir usulsüz sicil kaydının bulunmaması ve memuriyetine engel olacak sakıncalı davranışlara dair bir raporun olmaması gerekmektedir.
  8. Ek kontenjanla tercih yapıp kazanan kişiler MEB bursundan yararlanamayacaktır. MEB bursu için birincil yerleştirmede ilk 5 sırada yer alan, seçilmiş bölümlerden birine yerleşmek gerekmektedir.
  9. Kişinin kazandığı bölüme kesin kayıt yaptırmaması durumunda MEB bursuna başvurusu kabul edilmemektedir. Burstan yararlanılabilmesi için kişinin o fakültenin kesinleşmiş öğrencisi olması gerekmektedir.
  10. Anadolu öğretmen lisesi mezunları için ilk 5 sırada bu bölüme yerleşen öğrenciler kontenjan sayısına dahil edilmeden direk olarak bursu kazanacaktır. Diğer öğrenciler için belirlenen kontenjan işleme dahil edilecektir.

2018 MEB Bursu Kontenjanı Ne Kadardır?

2018 yılı için Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri hariç tutulmak üzere öğretmenlik bursu kontenjanı 1550 adetle sınırlı tutulmuştur. Bu kontenjan için herhangi bir bölüm için ayrı ayrı kontenjan sınırı koyulmamış ve şartlara uygun 1550 öğrenciye bursun verileceği açıklanmıştır.

2020-2021 MEB Bursu Miktarı Ne Kadardır?

2020-2021 Eğitim yılı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen burs miktarı, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen burs miktarıyla aynı olacaktır. KYK bursu 2020 yılı itibariyle 550 TL olarak verilmekteydi. Bu yüzden de MEB bursu da 550 TL’dir. Ocak ayları itibariyle bu bursların miktarları enflasyon değerlerine göre artış göstermektedir.

KYK Bursu Alan Kişiler MEB Bursu Alabilir Mi?

KYK bursu, MEB bursu ile paralele olarak işleyen ve devlet güvenceli olan burslardır. Bu nedenle KYK bursu alan kişiler MEB bursu verilmemektedir.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Kyk bursu alıyorum ama krediye dönüşecek ortalamam 2nin altında olduğu için. MEB bursu çıktı.
    MEB bursunu alabilmem için ne yapmam lazım
    Kredi mi iptal mi ettirmem gerekiyor?

  2. Daha önce kyk geri ödemeli kredi almam MEB bursu almama engel mi?

  3. kyk bursu alıyorum ama krediye dönecek başarısızlığımdan dolayı. Bu sene de öğretmenlik tercih edeceğim ilk 5 terciğime yerleşirsem meb bursundan faydalanabilir miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu