Bölüm Tanıtımları

Mekatronik Mühendisliği Nedir? İş Alanları ve Maaşları

Mekatroniğin açılımına bakacak olursak makine, elektronik ve yazılım konseptinin bir araya getirilerek uygulanabilir hale getirilmesidir. Yani mekatronik insansız çalışabilen otomatik ürünler tasarlamayı hedefler. Bu ürünlerin kalite ve performansını, hesaplamalarını kontrol parametrelerini denetler.

Mekatronik Mühendisliği Taban Puanları bağlantısına tıklayarak üniversitelerin taban puan, tavan puan, kontenjan ve başarı sıralaması bilgilerine tablo halinde erişebilirsiniz.

Mekatronik mühendisliği nedir ?

Mekatroniğin üstün özellikleri hız ve başarı yüzdesinin artmasıdır. Bunu açıklamak gerekirse bir işi insan belli bir hızda belli bir başarıyla yapıyorsa makineler daha kısa zamanda daha başarılı bir şekilde yapabilir. İşte bu noktada mekatronik mühendisliği işin içine giriyor makinenin tasarlanması ve programlanması bu meslek dalına aittir. Ayrıca makine ve elektronik bilgileriyle de diğer mühendislik dallarıyla ortak olarak çalışabilirler.

İş Alanları – İmkanları

Günümüzde mekanik sistemlerin getirdiği kolaylık nedeniyle iş imkanları geniştir. Tıp, savunma sanayi, otomobil sanayi, tarım makineleri gibi alanlarda iş imkanları mevcuttur. Ayrıca yazılım kısmıyla da bankacılık, algoritmik işlemlerde iş bulabilirler.

Özellikle son zamanlarda artan yapay zeka uygulamaları sonucu bu yazılımların robotlara entegrasyonu ve üretim bandı üzerinde kullanılabilir hale getirilmesinde büyük rol oynarlar.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Türkiye’de Hangi Üniversitelerde Bulunuyor

Şu anda mekatronik mühendisliği bölümü Kocaeli Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Erciyes ve Fırat üniversitelerinde okutulmaktadır. Bölüm hazırlık + 4 yıl şeklinde okutulmaktadır. Bazı üniversiteler hazırlık sınıfına sınavla geçiş imkanı verebiliyor. Özel üniversiteler ise hazırlık sınıfını mecburi tutabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Çok güzel bi bölüm herkese tavsiye ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu