Haberler

Merkezi Yatay Geçiş

Merkezi Yatay Geçiş Nedir?

Merkezi yatay geçiş sistemi, YÖK tarafından hazırlanan, kurumlar arası veya kurum içi geçişlerde genel ortalamadan bağımsız bir şekilde öğrencilerin üniversite veya bölüm değişikliği yapmasına olanak sağlayan, değerlendirmesinde sınava girdiği yıldaki puan değerlerinin dikkate alındığı bir yatay geçiş sistemidir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR

→ Merkezi Yerleştirme Puanıyla (MYP) Yatay Geçiş Detayları
→ Ortalama İle Yatay Geçiş Detayları

Değerli arkadaşlar yukarıdaki iki bağlantıda en fazla merak edilen iki konuda detaylı inceleme yazıları hazırladık. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.


YATAY GEÇİŞLE İLGİLİ VİDEOLARIMIZ

YouTube video

YouTube video


Merkezi Yatay Geçişte Sistem Nasıl İşler?

Merkezi yerleştirmede girdiği bölüm yada üniversiteden memnun olmayan kişiler, geçmek istediği bölüm ya da üniversite için yerleştirildiği dönem puanı yeterli ise merkezi yerleştirme başvurusu yapabilmektedir. Adımlar şu şekilde işlemektedir;

  1. Üniversiteler merkezi yatay geçiş kontenjanlarını açıklar.
  2. Öğrenci yerleştiği sınav dönemine ait sınav çıktısı, öğrenci belgesi ve üniversitenin istediği diğer belgeler ile başvuru tarihleri içerisinde başvurusunu iletir.
  3. Kontenjan sayısından fazla başvuru geldiği takdirde en yüksek puandan en alttaki puana göre yerleştirme gerçekleşir. Hiçbir şekilde başarı koşulu veya genel ortalama etkisi bu sistemde değerlendirmeye girmez.

Merkezi Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

  1. Geçmek istediğiniz bölümün, yerleştirildiğiniz dönem içerisindeki yerleştirme puanı sizinkine denk veya sizinkinden düşük olmak zorundadır.
  2. Özel yetenek sınavıyla alan bir bölüm ya da üniversite için merkezi yerleştirme puanıyla geçiş yapılamamaktadır. Ancak özel yetenek sınavıyla yerleştiğiniz bir bölümden özel yetenek istemeyen başka bir bölüm ya da üniversiteye geçiş yapabilirsiniz.
  3. MTOK programı üzerinden geçiş yapacak öğrenciler için yine o dönemin puanı üzerinden geçiş hakkı tanınmakta ve kişi sadece MTOK listesindeki bölümler arasında tercih yapabilmektedir.
  4. Geçilen bölümlerdeki dil zorunluluğu veya dil uyumsuzluğu olduğu takdirde kişi bu eksiklerini tamamlamakla yükümlüdür. Hazırlık eğitimi görmeyen ya da denkliği sayılmayan üniversiteler için hazırlık eğitimi alınması gerekebilmektedir. Bazı durumlarda öğrencilerin derslerini saydıramaması ve yeniden o dersleri vermek zorunda kalması olağandır.
  5. Kişinin yerleştirildiği dönemde taban puanı bulunmayan yada hizmete girmeyen bölümlere merkezi yatay geçiş yapılamamaktadır.

Merkezi Yatay Geçiş Başvuruları Ne Zaman Olur?

Merkezi yatay geçişler sadece okul öncesi dönemde yapılmakta ve ağustos ayından itibaren başlamaktadır. Her üniversite için bu süreç değişiklik göstermekte ve eylül ayından önce sonuçlar açılanarak öğrencilerin yerleştirmesi gerçekleştirilmektedir.

Merkezi Yatay Geçişi Kimler Yapabilir?

Merkezi yatay geçiş yapılabilmesi için herhangi bir sınıf ya da ortalama şartı yoktur. Daha önce merkezi yerleştirme yapmamış herkes, puanının yettiği bir üniversite için bu sistem aracılığıyla dönem başlamadan önce geçiş yapabilir.

Merkezi Yatay Geçiş Kontenjanları Nasıl Belirlenmektedir?

Merkezi yatay geçiş kontenjanları için genel kılavuzun %30’u alınmaktadır. Bu dağılım üniversitelere göre değişiklik göstermekte ve üniversiteler kontenjan sayısını genel yatay geçiş duyuruları ile öğrencilere duyurmaktadır.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Önceki sene başı ortlama ile geçiş yaptım, merkezi yatay geçiş yapmama engel olur mu ?

  2. serhat hocam cevabınızla ilgili kesin bilgiye nasıl ulaşırım

  3. Merhaba acaba ek yerleştirme puanı mi baz alabiliyor muyuz tercih yaparken . Yani şöyle diyelim istediğimiz bölümün ana yerleştirme puanı 310 ek yerleştirme ile son giren kişi puanı 307 bizim puanimiz da 309 ek yerleştirme yi baz alarak merkezi yatay geçiş yapma şansımız olur mu ? Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu