Haberler

Üniversite mi Yoksa Bölüm mü Önemli?

Üniversite tercihi yapan birçok öğrenci, tercih yaparken üniversitenin ismi mi, yoksa seçeceğimiz bölüm mü önemli şeklinde ciddi bir çelişkiye düşebilmektedir. Bu soru için birçok farklı cevap verilebilse de aslında en net cevap her ikisinin de önemli olduğu ve elinizdeki koşulları bağdaştırarak doğru cevabı bulmaya çalışmak gerektiğidir. Bu konumuzda sizlere bunu açıklayacağız;

‘’Üniversite ismi öğrencileri bir yere kadar taşır’’

Üniversite isimleri öğrenciler için özellikle işe başlarken oldukça büyük bir avantaj sağlar. Ancak unutulmamalıdır ki üniversiteniz ne kadar iyi olursa olsun çalışma hayatına başladıktan sonra bakılacak yer üniversiteniz değil, siz olursunuz. Bu durumda kendini geliştiren herkes için üniversite faktörü çok büyük bir etken olmaktan çıkacaktır.

‘’Üniversite tek faktör değilse de büyük bir etkendir.’’

Düşünüldüğü takdirde üniversite ismi  popüler olan bir eğitim kurumu bu durumu eğitim kalitesine borçludur. Bu yüzden de bu üniversitelerde eğitim alan kişiler diğer üniversitelere oranla daha nitelikli öğrenciler mezun ederler. Bu yüzden de CV oluşturmada bu nitelik farkı iş verenlerin dikkatini çeker ve kişinin işe alınmasın etken olur.

‘’İyi bir üniversitede geleceği olmayan bir bölüm okunmamalıdır.’’

Günümüzde mezun sayısı tavan yapmış, ataması olmayan ve eleman ihtiyacı ciddi sayıda az olan bölümler bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak İktisat, Çevre Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği, İşletme ve bazı öğretmenlikler verilebilmektedir. Böyle bölümler iyi bir üniversitede okumak tabi ki iş bulmanızı diğer üniversitelere oranla arttıracaktır. Ancak bu bölümleri okusanız da devlet kurumlarında atanmanız oldukça güç olacaktır ve sadece özel sektörde çalışmak zorunda kalabileceksiniz. Bunun sonucunda ise özel sektörde size verilen maaşları sizin niteliğiniz değil, piyasanın durumu karar verecektir. Buda sizler için büyük bir hayal kırıklığı oluşturabilir.

‘’İyi bir üniversitede geleceği olmayan bir bölüm yerine, normal bir üniversitede geleceği parlak bir bölüme yönelin.’’

Günümüzde yeni yeni piyasaya çıkan, adı pek duyulmamış ancak geleceği oldukça parlak birçok bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler genellikle İTÜ, ODTÜ ve bu gibi üniversitelerde yüksek puanlarla kapatsa da diğer üniversitelerde yeni yeni hizmete girmekte ve beklenildiğinden daha düşük puanlarla kapatabilmektedir. Bu yüzden de mezunu az olan bölümlere yönelmek piyasadaki yetkinliğini ciddi oranda arttıracaktır. Bu durum için bir örnek vermek gerekirse;

Örneğin MF-4  üzerinde 60 binlik bir sıralamanız var ve iyi bir mühendislik okumak istiyorsunuz. Bunun için İTÜ’de tekstil mühendisliği yazmak yerine, Gaziantep Üniversitesinde Uçak Mühendisliği yazabilirsiniz. Peki neden İTÜ değil de Gaziantep Üniversitesi diye soracak olursanız;

  • Uçak mühendisliği şu anda sadece 6 üniversitede bulunmakta, 2013 yılından sonra popülerleşmiş ve mezun sayış da oldukça az olan bir bölümdür. Boşta kalan mezun sayısı bir elin parmaklar kadardır. Ancak Tekstil mühendisliği 20 yılı aşkın bir süredir ülkemizde bulunmakta ve 13 üniversitede yer almaktadır. Dışarıda kalan mezun sayısı oldukça fazladır.
  • Piyasada iş bulma ağı uçak mühendisliği için oldukça fazladır ancak Tekstil mühendisliği için bu konuda gelecek yoktur.

Yukarıda verdiğimiz örnek gibi iyi üniversitelerdeki geleceksiz bölümler ile yerleşebileceğiniz geleceği parlak bölümleri önünüze koyun ve sizler için avantajlarını hesaplayın. Bu şekilde en doğru kararı verebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu