Haberler

KYK Borç Yapılandırması Başladı. KYK Borç Yapılandırması Nasıl Yapılır?

KYK öğrenim kredisi alan öğrencilerin borç tahsili öğrencilerin okudukları bölümün normal eğitim yılından 2 yıl sonra başlamaktadır. Örneğin bölümünüz 4 yıllıksa KYK öğrenim kredisini hangi sınıfta aldığınıza bakılmaksızın bölümünüzün 4 yıllık süresi sona erdikten 2 yıl sonra KYK kredi borcu ödemeleriniz başlamaktadır.

KYK öğrenim kredisi borcu, öğrencilere verilen kredi miktarlarına TÜİK’in üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışları uygulanarak hesaplanacak miktara ilave edilerek hesaplanmaktadır. Yani aldığınızdan daha fazla kredi ödemesi yapılmaktadır. Örneğin öğrenim hayatınız boyunca 22.000 TL öğrenim kredisi aldıysanız ÜFE artışları (toptan eşya fiyat endeksi) eklenerek ortalama 27.000-28.000 TL arası geri ödeme çıkmaktadır.

ÜFE ile faiz sıklıkla karıştırılmakta. KYK borcunuza faiz işlemesi mezun olduktan 2 yıl sonra krediyi ödememeniz halinde söz konusu olmaktadır.

KYK Kredi Yapılandırmasında Hangi Borçlar Silinecek?

KYK öğrenim kredisi yapılandırmasında ana para ile ÜFE artışları silinmemektedir. Yapılandırmalarda yalnızca faizler silinmektedir.

Bir örnekle açıklayalım;

Üniversitede toplamda 22.000 TL öğrenim kredisi aldığınızı varsayalım. ÜFE (toptan eşya fiyat endeksi) eklenmesiyle ödemeniz gereken toplam ücret 27.500 TL oldu. Mezun olduktan 2 yıl sonra borcunuzu ödemeye başlamadığınız için de aylık 1.40 gecikme faizi uygulandığı için toplam ödemeniz gereken miktar 32.500 TL olduysa yalnızca 32.500 – 27.500 = 5.000 TL’lik kısım yapılandırmaya söz konusu olacaktır. Bu borcunda tamamı değil bir kısmı silinecektir.

KYK Kredi Yapılandırmasında Borcun Ne Kadarı Silinecek?

KYK öğrenim kredisi borcunun yapılandırılmasında %0.35 olarak belirlenen Yİ-ÜFE esas alınacaktır. Gecikme faizi ya da zammı yerine Yİ-ÜFE katsayısı dikkate alınacaktır.

Borçluya 6-18 taksit aralığında seçenek sunulacaktır. İkişer ayda bir ödeme yapılabilecek. Peşin ödemeyi tercih eden borçlulara %90 oranında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarında indirim yapılacaktır.

Borçlarının ilk 2 taksit içinde tamamen ödeyen borçlulara Yİ-ÜFE’de %50 oranında indirim yapılacaktır.

KYK Yapılandırılmasında Taksit Ödemeleri Aksarsa Ne Olacak?

Yapılandırmadan yararlanmak için ilk 2 taksitin zamanında ödenmesi gerekmektedir. İlk 2 taksitten sonra ise bir takvim yılında, 2 taksit süresi içinde ödenmezse borçluya bir şans daha verilecek. Ödenmeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda faiziyle birlikte ödenirse yapılandırmadan yararlanmaya devam edilecektir.

Yapılandırma taksitlerinin bir kısmı ödenmezse ödenen tutar yapılandırma kapsamında kalacak; kalan borç ise mevzuata göre takip ve tahsil edilecektir.

KYK Borç Yapılandırması Nasıl ve Nereden Yapılır?

Yapılandırma başvurusu için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi bağlantısına giriş yapmalısınız. https://ivd.gib.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranda e-Devlet ile giriş seçeneği bulunmaktadır. Buraya tıklayın ve e-Devlet bilgileri ile giriş yapın. Ardından karşınıza çıkan ekranda yapılandırma işlemleri > 7256 sayılı yapılandırma kanunu kapsamında tecil işlemleri > 7256 başvuru formu yolunu izleyin ve başvuru yapın. Ardından başvurunuz değerlendirmeye alınacaktır. İlgililerin değerlendirmesi tamamlanana kadar “değerlendirilmekte” uyarısıyla karşılaşacaksınız. Başvurularım sekmesinden yapılandırma isteğinizin durumunu kontrol edebilirsiniz.

KYK Borç Yapılandırması Ne Zamana Kadar Yapılabilecek?

KYK öğrenim kredisi borç yapılandırması 2020 yılı sonuna kadar yapılabilecektir.

KYK Borç Yapılandırmasında İlk Ödeme Ne Zaman Yapılacak?

İlk taksit ödemesi 2021 yılı ocak ayından itibaren yapılacaktır. En fazla 18 taksitte yapılandırılan borcunuzu ödeyebilirsiniz. Taksitler 2 ayda bir ödeneceği için toplamda 36 ayda ödemeniz gerekmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yaptığınız başvurunun onaylanmasının ardından borcunuzun yapılandırma sonrası ne kadarının silineceğini görebilirsiniz.

Soran arkadaşlar olacaktır diye ekleme yapalım: Yapılandırma başvurusu yapıp borcunu ödememeye devam edeceklere yaptıkları bu işlem için ekstra bir yükümlülük doğmayacaktır. Yani yapılandırma yapıp borcunuzu ödemezseniz ek bir ücret ödemezsiniz.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu