Sınavlar

YGS Temel Matematiğinde 20 Neti Geçme Taktiği

YGS Temel Matematiğinde 20 Neti Geçme Taktiği

Matematik dersi günümüzde birçok öğrencinin sıkıntı çektiği ve sınavlarda da en yüksek puan kat sayısına sahip olan bir derstir. Günümüzde birçok öğrenci matematik dersinde 10 netin aşağısında kalmakta ve Türkiye genelinde de matematik netlerinin 10 netin altında olduğu görülmektedir. Bu sebeplede YGS’de Temel Matematik kısmında 20 neti geçmek size YGS sıralamasında diğer derslerdeki netlerine oranla daha iyi bir sıralama sağlayacaktır. Bu konumuzda sizlere YGS’de 20 nete nasıl ulaşabileceğinize, hangi konulara bakmanız gerektiğine ve nasıl soru seçeceğinize değineceğiz.

ÖSYM, YGS sınavında uzun zamandır Temel Matematik kısmında 32 Matematik, 8 Geometri sorusu şeklinde ayrım yapıyor. Bizim taktiğimiz ise 20 nete 18 Matematik, 2 Geometri şeklinde ulaştırmayı hedeflemektedir. Peki bu taktiğimizi nasıl uygulayacağız? Diye soracak olursanız;

Öncelikle ÖSYM’nin herkesin yapabilmesi için koyduğu ve genelde Türkiye’de net ortalamasının temelini oluşturan bazı konular vardır. Bizim taktiğimizde bu konular kesin yapılması gerekenler arasında yer alıyor. Bu konular; Temel Kavramlar, Rasyonel Sayılar, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Ondalık Sayılar, ve Çarpanlara Ayırma konularıdır.

Bu sıraladığımız konular temelinde dört işleme yatan konulardır ve sadece bu konulara hakim olmanız size 7 neti kafadan getirecektir. Bu konular üzerine çok çalışmanıza gerek yoktur. Sadece bu konular üzerine bol soru çözmeniz hem dört işlem kabiliyetinizi geliştirecektir hem de bu konulardan soru kaçırma riskinizi en aza indirecektir. Bu konular diğer konulara nazaran anlaşılması daha kolay konulardır.

Matematikteki hedefimizin %25’inden fazlasını hallettik. Peki geriye kalan kısmı halletmek için ne yapmalıyız? Öncelikle konu hacmimizi geliştirmemiz gerekiyor. İşlem kabiliyetimizi geliştirdiğimiz takdirde öğrenebileceğimiz yeni konular doğacaktır. Bunların başında ÖSYM’nin her sene mutlaka sorduğu Üslü Sayılar ve Köklü İfadeler konusu olacaktır. Bu konular yapısı itibariyle kolay olan ancak soru çeşitliliği çok fazla olan konular olduğu için bu iki konu üzerine bol bol soru çözmelisiniz. Bu şekilde en azından 3 net daha kazanabilirsiniz.

Denklem çözme sorularıda uzun zamandır ÖSYM’nin tercih ettiği sorular arasında yer alıyor. Aslında mantıken dört işleme yakın olan bu konuyu, ÖSYM birçok sorunun içerisinde dağıtırken, bu konuya hakim olan kişiler 2’den fazla soruyu doğru yapabiliyor. Bu yüzden de 2 net daha elde edebilmek için bu konununda üzerine gitmelisiniz.

Genellikle Temel Matematik kısmında öğrencilerin en çok sıkıntı çektiği konulardan bir taneside problemlerdir. Problemleri her öğrenci yapamaz. Çünkü problemler temelinde yorumlama ve pratiklik isteyen bir konudur. Bu yüzden de problemlerin tamamını çözmeyi hedefleyemeyiz. Ancak problemleri kendi içinde ayırdığımızda Yüzde Problemleri, Hız Problemleri ve Yaş Problemlerini hedeflerimiz arasına ekleyebiliriz. Çünkü bu tarzdaki problemlerin mantığı daha basit ve çalışıldığı takdirde çözülmesi daha kolaydır. Bu konularda uzun zamandır ÖSYM sınavlarında çıktığından size 3 net daha sağlayacaktır.

Geometri alanında öğrencilerin mutlaka yapması gereken 2 konu vardır. Bunlardan birincisi açı soruları, ikincisi ise basit vektör sorularıdır. Bu iki konu ÖSYM’de uzun zamandır sorulan sorular arasında yer almakta ve öğrencilerin büyük bir çoğunluğu bu konularda başarıyı sağlamaktadır.

Garanti net yapacağımız konuları yukarıda ayrıştırdıktan sonra artık denemede nasıl soru seçmeniz gerektiğine değineceğiz. Öncelikle Matematik kısmındaki soruları çözmeye başlamadan önce garanti dediğimiz kısımları avlayarak netlerinizi arttırın. Bu kısımları öncelikli olarak çözdüğünüz takdirde hem süre hem de moral kazanırsınız. Daha sonra ise basit görünen ve uzun olmayan sorulara göz gezdirin ve sorularla uğraşın. Önyargılı olmak yerine soruya giriş yapın ve altına mutlaka işlem yapın. Ancak sorularla uzun süre mücadele etmek gibi bir hataya kesinlikle düşmeyin. Hedefiniz olan nete ulaştıktan sonra diğer derslerinize ağırlık verebilir, yada hedefinizi aşmak için yapabileceğinizi düşündüğünüz sorulara yönelebilirsiniz.

Matematik dersinde netlerinizi arttırmanın en önemli yolu Matematiğe zaman ayırabilmek ve bol bol deneme çözerek Matematikte hedeflediğiniz kısımları yapıp, yapamadığınızı görebilmektedir. Ne kadar çok deneme çözerseniz ve denemelerde yapamadığınız soruların çözümlerini öğrenirseniz, netlerinizde o denli olarak hızlı bir şekilde yükselir.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. bir çok kullanıcı gibi ben de sitenizden oldukça faydalanıyorum, hatta gün aşırı ziyaret edip yeni neler var diye bakıyorum.
    oldum olası matematikten pek haz etmem, çoğu sınavda da 10 netten fazla yapamamışımdı, umarım bahsettiğiniz taktikle 20 net üzeri yapacağım.

  2. gercekten cok tesekkr ederim isime yarayacak bilgiler verdiniz . İnş bizde hedefimize ulaşırız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu