Sınavlar

Yurtdışında yüksek lisans nasıl yapılır?

Yurtdışında yüksek lisans yapmak için özel eğitim kurumları ile iletişime geçerek sizlere referans olmasını ve sizlere üniversiteye yerleştirmesini sağlayabilirsiniz. Ücretli bir hizmet olan bu sistemde eğitim danışmanlık işletmeleri sizler için dilediğiniz ülkeden bazı üniversitelere başvuralar yapmakta ve başvurunun kabul olması için referanslar ve gerekli evrak işlemlerini yapaktadır. Yurtdışında üniversiteler ücretli olup part time işlerle hayatınızı sürdürmeniz içinde i bulma olanakları sağlanmaktadır.

Yurt dışında yüksek lisans süreleri genellikle 1,5 – 2 yıl arasında olmaktadır. Yurtdışında yüksek lisans yapmak için mutlaka IELTS İngilizce ve yabancı dil sınavından 4,5 ve üzeri alınması şarttır. İngiltere’deki bazı yabancı üniversiteler IELTS sınavı için 6,5 puan isteye bilmektedirler. Lisans mezuniyet notunun asgari 2,5 olmasının yanında ekonomi ve işlete ile alakalı bölümler seçtiğinizde en az 2 yıllık iş deneyimi istemektedirler.

Not ortalamasını 3.00 altında istemeyen ve bu konuda titiz davranan Almanya’ daki üniversiteleri de ayrıca belirtmemiz gerekecektir. IELTS 6,5 veya TOEFL sınavından en az 79 seviyesinde İngilizce puanı istenmektedir.

Yabancı ülkelerdeki üniversiteler başvuru yapıp yurtdışı yüksek lisans yapma döneminde genellikle mart ve nisan aylarında başvurular alınmakta ve haziran gibi sonuçlanarak hak kazanan öğrencinin vize ve pasaport işlemlerinin yapılması sağlanmaktadır. Yurt dışında yükse lisans öncesi dil seviyenizi ilerletmek adına çoğu üniversiteler veya eğitim kurumları 1 yıllık dil eğitimi öğrencilerine ücret karşılığında vermektedir.

Yurtdışı yüksek lisans eğitiminde öncelikle dil hazırlık eğitimi yıllık 12.000 EURO’ ya kadar değişmektedir. Yüksek lisans eğitimi ise toplamda 18.000 EURO okul masrafı olarak karşımıza çıkacaktır. Bu masrafa yerleşme, yeme, içme ve diğer masraflar dâhil değildir.

Yurt dışında yüksek lisans yapmanın diğer bir yolu da MEB aracılığı ile gitmektir. MEB tarafından yapılan uygulamada 70 İngilizce, 27 yaş altı ve 2,70 diploma ortalamasına sahi kişiler iki farklı şart ile lisans öğrenicilerine yüksek lisans yaptırma ve masrafları üstlenme imkânı sunmuştur. Birincisi yüksek lisans sonrası TPAO veya BOTAS’ ta 4 yıl çalışma zorunluluğudur. Bu maaşlı bir kamu hizmetidir. İkincisi ise doğudaki üniversitelerde 4 yıl boyunca akademisyen olarak çalışma zorunluluğudur.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Genel veya yıllık ortalamaya değil dönem ortalamanıza bakılıyor. Dönem ortalamanız başarısız olacak derecede kötüyse bursunuz krediye dönüşür.

  2. Merhaba hocam benim 1.donem ortlmma66 2.donem ise42 ben hesapldim ortlma54 oluyo ama sistemde 51yaiyo ve bursum krediye dönüştü aceba hata mi yapmislar yoksa ben mi yanlis hesapliyrm?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu