Bölüm Tanıtımları

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Puan Türü: TM-2
Kontenjan: 108
Başarı Sırası: 14.500
En Küçük Puan: 434,000
Bu bilgiler 2013 ÖSYM verilerinden alınmıştır.

Ankara bir memur şehridir. Devlet kurum binaları şehrin genel rengini gri olarak görmenize neden olur. Hayat standartları ortalamadır. Yerleşim birimleri çalısan ve öğrenci kesimin dağılımına göre ayrılır. Anıtkabir ve birkaç doğal güzellik dışında turistik gezilecek bir yer bulunmamaktadır. Bu yüzden alışveriş merkezlerine kent içinde sıkça karşılaşabilirsiniz. Başkent olmasından dolayı gelişimine çok özen gösteriliyor.

ODTÜ’nün kampus içi yurdunda kalıyorum. Benim kaldığım bölüm Kız Konuk Evi 4 kişilik odalar olarak adlandırılmaktadır. Aylık 270 TL kirası vardır. Bunun içinde ortak mutfak, ortak tuvalet ve banyolar bulunmakta, ısınma, temizlik dahildir. Okul içinde numaralı yurtlar olarak adlandırılan yine 4 kişilik fakat daha ufak odalı yurtlar bulunmaktadır. Onların fiyatları da 150-200 TL arasında değişmektedir. 2 kişilik ya da tek kişilik odalı özel yurtlar da mevcuttur ve onların fiyatları da 500-1000TL arası değişmektedir. Kampüse en yakin semt olan 100.Yıl mahallesinde 3+1 öğrenci evleri vardır, fiyatları 600-1000 TL arası değişmektedir.

Fakültem kampüsün içinde bulunuyor, kampüs de Çankaya semtinde bulunmaktadır. Yurt içinde kaldığım için kampüs içi ringleri ücretsiz olarak kullanıyorum. Kampüs dışına Kızılay, Ulus ve Ayrancı dolmuşları ve otobüsleri ile ulasim sağlanıyor. Bunun dışında 8.00’de geliş ve 17.45’de dönüş olmak üzere okul kampüsünden Ankara’nın çeşitli yerlerine semt servisleri bulunmaktadır. 2013 yılı itibariyle dolmuş ücreti 2 TL, otobüs ücreti ise öğrenci 1,30 TL’dir.

Okulumuzda yemek ücreti 2.65 TL’dir. Fakat yemekler öğrenciler tarafından pek sevilmez. Okul yemekhanesi yerine kampus alanında ve yurtlar bölgesinde bulunan açık büfe yemekhaneler tercih edilir. Tabi oralarda fiyatlar biraz daha pahalıdır. Çarşı bölgesinde bir çok banka, alışveriş merkezi, kafe, tenis sahaları, oyun salonu, açık-kapalı havuz bulunmaktadır. Ayrıca öğrenci topluluklarının düzenlediği film festivalleri, konserler, söyleşiler, tiyatrolar fakülte alanında yapılmaktadır.

Okulumuzda bütün bölümlerde bütün dersler İngilizce okutulduğu için hazırlık bölümü mevcut ve çok önemlidir. Sene sonunda proficiency sınavından geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Sene başındaki seviye tespit sınavına göre kurunuz belirlenir ve dönem içi sınavlardan yeterli puanı toplarsanız ikinci dönem bir üst kura geçersiniz. Hazırlık senesi bölüm derslerine göre daha kolay olsa da devam zorunluluğu, çeşitli pop quizler ve midtermler yüzünden yoğun geçer. Mühendisliklerde o kadar şart olmasa da bizim bölümümüz gibi sosyal bölümler için hazırlık iyi değerlendirilmelidir. Çünkü bölüme gelindiğinde hocalarımız İngilizce hakkında her şeyin bilindiğini kabul eder ve derslerin tamamı İngilizce geçer.

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü 1.sınıfta gördüğümüz dersler aşağıdaki gibidir;
ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES 1 ve 2; Hazırlık devam niteliğinde olan bu derslerde kompozisyon yazımı ve konuşmaya yönelik çalışır. Hazırlıkta görülen onca İngilizceden sonra çoğu kişi tarafından sevilmez fakat devam zorunluluğu ve quizler devam eder. Öğrenilenin pekiştirilmesi için önemli bir derstir.

TURKCE 1 VE 2; Oldukça basit bir derstir. Genel anlamda sunum yapmaya, seçilen bir kitabın ya da konunun anlatımına dayanır. Yine devam zorunluluğu olması öğrenciler arasından problem yaratır.

CALCULUS WITH ANALYTIC GEOMETRY; Bu matematik bizim için oldukça sorun yaşatır çünkü bütün 1.sınıflar beraber alır ve not sistemi çan eğrisine göre belirlenir. Bölümümüzün not ortalamasının mühendisliklere göre düşük olması çoğu kişinin bu dersi ikinciye almasına neden olur. Devam zorunluluğu yoktur fakat derse gitmeden geçilmesi çok zor bir derstir. 

INTRODUCTION TO POLITICS 1 ve 2; Politikaya giriş dersleri lk yılda sevilen derslerdendr çünkü hem bölümümüzün temel kavramlarını hem tarihini öğrenme şansı bulursunuz. Sınavları çok zor olmaz.

ADMINISTRATIVE ORGANIZATION IN PUBLIC CONTEXT; Bu derste bölüm adının Kamu Yönetimi kısmına bağlı olan giriş dersidir. Bürokrasi işleyişi ve devlet kurumlarının öğrenilmesi bölüm hakkında gerçekten öğrenmeye başladığınızı hissettirir. Dersin hocası Mustafa Bayirbağ, bilgi birikimi, düzün İngilizcesi ve dersi sevdirme yeteneğiyle sizi derse ve kendine hayran bırakır.

SOCIETY AND CULTURE; Klasik bir sosyoloji dersi olup politikaya giriş dersiyle es gittiği konular vardır. Yine temel terimleri öğrenmek için önemli bir ders olup; öğrenciye bolca ders içi tartışma ve İngilizce konuşma şansı verdiği için eğlenceli geçer.

INTRODUCTION TO INTERNATIONAL RELATIONS; Bu ders 1.sınıfın ikinci dönemindeki ilk seçmeli dersimdi. Bunun yanında psikoloji ya da medeniyet dersleri de alınabilir. Uluslararası İlişkilere giriş dersi olması son yüzyıldaki ülkeler arası ilişkileri görürken tarih bilginizi de yenilemenize yardımcı olduğu için çok eğlenceliydi. Bir çok ülke hakkında bilmediğiniz politik süreçleri öğrenmiş oluyorsunuz.

SOCIAL AND POLITICAL HISTORY;  Daha çok Amerika ve Avrupa tarihi öğrendiğimiz sosyal ve politik tarih dersimiz, lise de tarih bilgilerinin yanında bir çok detayı öğrenmemizi sağladı. Tarih öğrenirken neden ve nasılların sorulduğu bu ders 14. Yüzyıldan bu yana geliştirilen Avrupa medeniyetini öğretir.

TURKISH ADMINISTRATIVE SYSTEM; Kamu Yönetimi dersinin devamı olan Türk yönetim sistemi, ilk dönemdeki teorik bilgileri ülkemizde nasıl uyarlandığını görmemizi sağladı. En ufak ülke yönetim biriminden en merkezi olana kadar tek tek ne iş yaptıkları ve nasıl işlediklerini öğrendik. Sene içerisindeki en ezber ders diyebilirim.

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra ne olabilirim ?

Bölümümüz adı sebebiyle devlet dairelerinde çalışmakla yakından ilgilidir ki bu da KPSS’de iyi bir puan almanıza dayanır. Devletin İl Encümenliklerinden bakanlıklara kadar bütün birimlerinde göre alabiliriz. Diğer okullarda okuyan bölümdaşlarımıza nazaran avantajımız İngilizce eğitim görmemizdir. Bu da bize yabancı firmalarla çalışma olanağı sağlıyor. Bu genel anlamda bankaların yönetici pozisyonu oluyor. Benim gördüğüm çoğu arkadaşımızın isteği mezun olmanın ardından yurtdışında bir yüksek lisans yapabilmek. Eğer akademik çalışma arzusu yoksa ya da not ortalaması buna el vermiyorsa araştırma merkezlerinde çalışmak güzel bir tercih. İstatistik, Ekonomi, Araştırma ve Hukuk dersleri alınması sayesinde toplum araştırma merkezlerinde çok yararlı çalışılabilir.

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Facebook grubu http://www.facebook.com/groups/133817539020/ bu site 2009 kazananları için acilmiş bir gruptur, her sene o yıl kazananlar için grup açılır ve sınavlar, hocalar hakkında bilgi paylaşımı yapılır.

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi resmi sitesi http://www.padm.metu.edu.tr/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu