Haberler

2018 Üniversiteye Giriş Sınav Sistemi Değerlendirmesi

Yeni sistemle ilgili değerlendirme yapmadan önce bilmenizi istediğimiz bazı şeyler var. Öncelikle paniğe kapılmanıza gerek yok. Üniversiteye girişte SINAV olduğu sürece çalışıp emek veren arkadaşlar yine istedikleri bölüme yerleşecektir. Bu ÖSS varken de böyleydi YGS ve LYS varken de böyle. 7 maddede üniversiteye giriş sınavı değişikliklerini inceleyelim.

1- YGS-LYS ayrımı kalkacak
Üniversite sınavlarına hazırlanacak öğrenciler için son sınıf dersleri çok verimsiz geçiyor. Öğrenciler mart ayına kadar YGS sonrasında da LYS’ye çalışıyor. Bu arada sınava yönelik kurs veya özel ders alıyor. Lisedeki dersler sınava hazırlık sürecindeki programınızla uyuşmadığı için en önemli derste bile kafanızda farklı derslerden test çözme isteği oluşuyor. Yeni sistemde YGS-LYS ayrımı kalkacak ve henüz adı belli olmayan sınav muhtemelen haziran ayı ortasında yapılacak.

2-Sınav içeriği nasıl olacak?
Müfredat değişmeyecek yani daha önce YGS ve LYS’de çıkacak konularda bir değişiklik yok. Ancak soru sayısının değişecektir. Tek oturum halinde yine Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Matematik-2, Fizik, Kimya, Biyoloji, Edebiyat, Coğrafya, Tarih, Yabancı Dil gibi dersler olacak.

3- Puan türleri azalacak
Daha önce YGS’de 6; Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil bölümlerinde de 3 olmak üzere toplamda 18 puan türü bulunmaktaydı. Yeni sistemle birlikte yalnızca sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanı olmak üzere 4 puan türü olacak.

4- Yeni sistemde hangi derslerin önemi artacak?
Yeni sistemde puan türleri azaltılacağı için Türkçe ve Matematik testlerinin önemi artacak. Ancak puan türleri azalacağı için karışık bir durum söz konusu. Örneğin eşit ağırlık bölümünde matematik ve edebiyat testlerinin önemi büyük. Ancak TM’den alım yapan matematik ve edebiyat ağırlıklı farklı bölümler mevcut. Her iki bölüme girişte de aynı puan türünü kullanmak ne derece adil sizlere bırakıyorum.

5- Yeni sistemde sınav kaç sorudan oluşacak?
Daha önce adaylar YGS ile birlikte LYS’de en az 2 oturuma girmekteydi. 160 soruluk YGS ve 160 soruluk LYS’de toplam 320 soru bulunmaktaydı. Yeni sistemde kaç sorunun çıkacağı henüz belirsiz ancak açıklamalardan anlaşılacağı üzere eski sisteme göre daha az soru olacak.

6-Yeni sistemde sınav ücreti ne kadar olacak?
Eski sistemde YGS ücreti 60, LYS ücreti de oturum başı 40 TL’ydi. Yeni sistemde sınav ücretinin 100 TL’nin üzerinde olması bekleniyor.

Yeni sistemde baraj puan devam edecek. Belli bir puanı alamayan adaylar üniversite başvurusu yapamayacak.

Madde 7’ye DİKKAT!
Üniversiteye giriş sınavlarının değiştirileceği haberlerinden önce ALES, KPSS gibi bazı sınavların içerik ve sisteminde değişiklikler olmuştu. Sistem değişikliğinden ziyade sınav müfredatında bir değişiklik olmamasına karşın soru tarzlarında ciddi değişiklikler oldu. Bu yüzden 2018’de üniversite sınavlarına hazırlanacak adaylar bu süreçte çalışma stilini değiştirmelidir.

Yeni sistemde sınava nasıl çalışmalısınız?
1- Piyasada kabul gören test kitapları dışında farklı kaynaklardan da sorular çözüp çeşitli soru türlerine alışmalısınız.

2- Önceki yıllardaki çıkmış sorular sizi yanıltabilir. Sistem değişikliğinin ardından sınav komisyonunun da değiştiğini düşünmekteyiz. Bu yüzden çıkmış soruları baz alarak değerlendirme yapmayın. Bolca farklı kaynaklardan özgün soru çözün.

3- Sınav süresini kontrol etmek için ara vermeden YGS ve LYS konularından 150-200 arası soru çözün.

YouTube video

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. tarih sorusu çözmeden coğrafya sorusu çözerek Hukuk Fakültesi’ ni kazanmak kadar saçma bir sistem olamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu