Haberler

KYK Bursu Nedir? Nasıl Alınır?

KYK Bursu, devlet tarafından başarılı ve ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine verilen karşılıksız verilen paralardır. 2020 yılı itibariyle KYK burs ücreti önlisans ve lisans öğrencileri için 550 ₺, yüksek lisans öğrencileri için 1100 ₺ ve doktora öğrencileri için 1650 ₺’dir.

KYK burs ve öğrenim kredisi başvuruları her yıl ekim ayı içinde başlamaktadır. Başvuru sonuçları kasım ayı sonunda açıklanmakta ve öğrenciler çıkması halinde ocak ayından itibaren burs/kredi almaya başlamaktadır. Burs, karşılıksız olduğu için başvuru yapan herkese çıkmaz. Ailenizin maddi durumu gözetilerek yapılan inceleme sonucu devletin her yıl ayırdığı burs kontenjan sayısınca sıralama yapılarak burs çıkar.

Öğrenim kredisi ise devlet tarafından üniversite öğrencilerine verilen KARŞILIKLI paralardır. Öğrenim kredisi ücretleri önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs miktarları ile aynıdır. Üniversiteniz bittikten 2 yıl sonra aldığınız öğrenim kredilerini taksitler halinde geri ödemeye başlarsınız. Süresi içinde ödenmeyen kredileriniz için haciz işlemleri başlatılabilmektedir.

KYK Bursu Nasıl Alınır?

KYK bursu alabilmek için önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmanız gerekmektedir. KYK burs başvuruları her yıl ekim ayı içinde e-Devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır. Başvururken sizden kazandığınız bölüm, ailenizin birey sayısı, yardıma muhtaç kişinin olup olmadığı, ev-arsa-araba bilgileri, anne ve babanızın meslekleri, bordro bilgileri gibi bilgiler istenmektedir. Daha sonra şeffaf bir yönetim tarafından başvurular incelenerek ihtiyaç sahiplerine her ay ödeme yapılmaktadır.

Bu noktada bilmenizi istediğim bir durum var. Burs almaya başladıktan sonra derslerden başarısız olursanız (3 ve daha fazla dersten kalırsanız veya ortalamanız 1.80’in altına düşerse) bursunuz KYK tarafından kesilmektedir. Bu yüzden bursunuzun kesilmemesini istiyorsanız derslerinizde başarılı olmanız gerekmektedir.

Kimler KYK bursu alabilir?

  • Ön lisans öğrencileri,
  • Lisans öğrencileri,
  • İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.
  • Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
  • ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100’e giren öğrenciler,
  • Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler burstan yararlanabilmektedir.

Önemli: Bir öğrenci aynı anda hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu