Haberler

Kamu Avukatlığı Nedir?

Kamu kurumlarına karşı açılan veya kamu kurumlarını ilgilendiren davalarda kurumu temsil etmekle görevli olan kamu avukatları KPSS p3 puan türü ile doğrudan atanabilir veya kurumlar isterse yazılı ve sözlü sınav aşamalarından geçirerek alım yapabilirler. Burada en önemli husus kamuda avukat olarak istihdam edilmek için çift yıllarda KPSS’ye girmiş ve P3 puan türünde iyi bir puan almış olmanız gerekmektedir.

Bahsi geçen meslek avukatlık olması sebebiyle bir yıl süren avukatlık stajının başarıyla tamamlanıp avukatlık ruhsatının alınması gerekmektedir. Avukatlık ruhsatı için 2.000 TL’nin üzerinde bir ücret ödenir. Nadiren de olsa bazı kamu kurumları avukat alımında birkaç yıl tecrübe şartı aramaktadır. En büyük alımı yapan Kamu Hastaneleri Birliği, İş-Kur, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi kurumlar tecrübe şartı aramamaktadır. Kamu avukatı olmak için YDS puan şartı da yoktur.

Kurum avukatlığı maaşları
2016 yılı itibariyle kamu avukatı 3.763 TL maaş almaktadır. Ayrıca tüm kamu avukatlığı kadrolarında yılda 13.739 TL’yi aşmayacak şekilde baktığı dosya sayısıyla orantılı olarak vekalet ücreti mevcuttur. Vekalet ücreti kurumunuzdaki dosya sayısına göre ciddi farklılıklar göstermektedir. Bu yüzden tam vekalet alabilmek için atandığınız kurumun dosya yoğunluğu hususunu mutlaka araştırın.

Kamu avukatlığı genel itibariyle stresten uzak ve mesai saatleri sıkı olmayan bir meslektir. Çalıştığınız amirle ast-üst ilişkisi olmaması da rahatlık açısından bir diğer avantajdır. Ancak sürekli belli alanlara çalışmak zorunda olduğunuz ve aynı tip dosyalar gördüğünüz için bir müddet sonra mesleki bilgileriniz körelmeye başlayabilir.

Merkezi atamalarla kurum avukatı alımı yapan kurumlar
* Kamu Hastaneleri Birliği,
* DSİ, ASPB, İş-Kurt, TMO,
* Üniversiteler,
* Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
* SGK
* KPSS P3 puanı ile birlikte kendi sınavını yapan kurumlar: Maliye Bakanlığı, EPDK, BTK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu