Bölüm Tanıtımları

Sosyal Hizmet Bölüm Tanıtımı

Eşit ağırlık programının en popüler mesleklerinden bir tanesi olan ve açıktan okunabilmesi ile birçok kişinin tercihi haline gelen Sosyal Hizmetler bölümü birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu konumuzda sizlere bu program hakkında detaylı bilgiler aktarırken, aklınızda takılı olan birçok soruya da cevap vereceğiz.

Sosyal Hizmet Taban Puanları bağlantısına tıklayarak bölümün taban puan, tavan puan, başarı sıralaması ve kontenjan bilgilerine tablo halinde ulaşabilirsiniz.

Sosyal Hizmet Bölümünün Amacı Nedir?

Sosyal hizmet bölümünde amaç toplumda oluşan sorunlar veya aksaklıklar üstüne planlamalar yapan ve yardıma muhtaç herhangi bir kişi için mesleki deneyimleri aracılığıyla yönlendirmeler yapacak bireyler yetiştirmektir.

Sosyal Hizmet Bölümünden Mezun Olan Kişilere Ne Denir?

Bu bölümden mezun olan kişilere Sosyal Çalışmacı unvanı verilirken, çalıştığı kurumlarda bir nevi aktif memurluk hizmeti görür.

Sosyal Hizmet Bölümünden Mezun Olan Kişiler Nerelerde Çalışır?

Bu bölümden mezun olanlar için en avantajlı kısım çok sayıda yerde çalışma imkanı olmasıdır. Genellikle devlet bünyesinde olan bu yerler için atamalar KPSS aracılığıyla yapılmakta, özelde de çalışma imkanı bulunmaktadır. Çalışılabilecek yerle birkaç örnek vermek gerekirse;

  • MEB Bakanlığı Kuruluşları
  • SGK ve SSK gibi devlet kurumları
  • Sağlık bakanlığına bağlı hizmet kuruluşları
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Memur)
  • Sosyal Hizmet Müdürlükler
  • Rehabilitasyon Merkezleri
  • Huzur evleri, Çoçuk Esirgeme Yurtları, Sosyal Hizmet Evleri

Sosyal Çalışmacılar Ne İş Yapar?

Sosyal hizmet mezunu olan sosyal çalışmacılar, çalıştıkları kurum veya kuruluş bünyesine göre farklı görevler alabilir. Genellikle yaptıkları işler ise iki kısımda incelenebilmektedir. Bunlar;

  1. Aktif Çalışan Sosyal Çalışmacılar: Bu kişiler genellikle yardıma muhtaç kişilere yardım götüren, çeşitli konferanslarda görev alan ve çevre araştırmaları yapan kişilerdir. Genellikle aktif bir iş halinde ve insanlarla sıkça iletişim içerisinde olurlar.
  2. Masa Başı Çalışan Sosyal Çalışmacılar: Bu kişiler ise daha çok devlet bünyesinde yapılan analiz ve araştırmalar sonucunda raporlama ve gerekli yerlere yardım ulaştırılması konusunda incelemeler yapan kişilerden oluşmaktadır. Genellikle masa başı rehberlik hizmeti ve dosyalama işleriyle uğraşırlar.

Sosyal Hizmet Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Bu bölümden mezun olan kişiler KPSS ile atandığı takdirde devlet bünyesinde ek mesai saatleri hariç 3000 TL civarı bir maaşla işe başlarlar. Bu maaşlar çalışılan kuruma göre 4000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Özel kurumlar için ise fiyatlar değişiklik gösterebilmektedir.

Sosyal Hizmet Bölümü İçin En İyi Üniversiteler Hangisidir?

Bölümün ilk temellerinin atıldığı, alanında en iyi hocaların bulunduğu Hacettepe Üniversitesi bu bölüm için en kaliteli eğitimin alınabileceği eğitim kurumlarından bir tanesidir.

Sosyal Hizmet Bölümünün Atama Sayısı ve Puanlarındaki Durum Nedir?

Bu bölüm için atama sayısı her sene için değişiklik gösterebilmekte ve genellikle 200’ün üzerinde bir alım sayısı çıkmaktadır. Puanlar ise son zamanlarda artan bir grafik göstermekte ve son alımlarda 78 civarı bir puanla kapattığı görülmektedir.

Sosyal Hizmet Bölümünün Geleceği Nasıl?

Bu bölümde bundan 4  yıl öncesine kadar az sayıda mezuna sahip olan ve ataması oldukça kolay bir bölümken, günümüz şartlarından onlarca üniversitede öğrenci alımı yapmaya başlamış ve yoğun bir mezun kitlesinin oluşmasına sebep olmuştur. Bu durumun ilerleyen süreçte bir mezun izdihamı oluşturması beklenirken, uzmanlar bu bölümünün önünün de kapanacağını düşünmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu