Bölüm Tanıtımları

Tekstil Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Tekstil Mühendisliği 11’i devlet 1’i vakıf olmak üzere toplamda 12 üniversitede bulunan bir bölümdür. İTÜ ve Gaziantep Üniversitesinde bölüm dili İngilizce’dir. Bölümün eğitim süresi hazırlık sınıfı hariç 4 yıldır.

Tekstil ve mühendislik kavramının birleşimini de şu şekilde tanımlayabiliriz. Tekstile dair tüm ham maddelerin işlenme konusunun araştırılarak farklı teknikler geliştirilmesini ve dokuma ve hazır giyim fabrikalarının, fiziksel kontrol laboratuvarlarının, yapay lif üreten fabrikaların, boyar madde ve tekstil yardımcı ham maddeleri üreten fabrikaların geliştirilmesini sağlamak ve denetlemesini yapmak olduğunu söyleyebiliriz.

Tekstil Mühendisleri, tekstil firmalarının satış veya üretim kısmında çalışmaktadır. Eğer yabancı diliniz iyiyse ihracat yapan bir firmada tekstil satış temsilcisi olarak dolgun maaşla çalışabilirsiniz. Açıkçası alacağınız maaş kendinizi geliştirmekle alakalı. Yabancı dil, mezun olduğunuz üniversite, diploma notunuz, sosyal olmanız hem daha iyi bir şirkette çalışmanızı hem de daha iyi bir maaş almanızı sağlayacaktır.

Tekstil Mühendisliği Bulunan Üniversiteler

  • İstanbul Teknik Üniversitesi (İngilizce eğitim vermektedir.)
  • Marmara Üniversitesi
  • İstanbul Aydın Üniversitesi (vakıf)
  • Gaziantep Üniversitesi (İngilizce eğitim vermektedir.)
  • Namık Kemal Üniversitesi
  • Pamukkale Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Adıyaman Üniversitesi
  • Ege Üniversitesi
  • Uludağ Üniversitesi
  • Uşak Üniversitesi
  • Süleyman Demirel Üniversitesi

Tekstil Mühendisliği Bölümü (İngilizce’nin önemi)

Tekstil mühendisliği küresel bir meslektir. Dünyanın hiçbir yerinde tükenmesi mümkün olmayan bir meslektir. Tekstil mühendisliği bölümünü İngilizce okumak ise yüksek lisansınızı yurt dışında yapmak, yurt dışında iş kurmak/ iş bulmak ya da küresel bir şirkette çalışmak ve kendinizi geliştirmek adına dünya çapında yayınlanmış olan makalelere erişebilmek adına oldukça önemlidir. Akademik alanında kendinizi geliştirmek ve akademisyen olmak istiyorsanız Tekstil Mühendisliği bölümünü mutlaka İngilizce okunmalıdır.

Tekstil Mühendisliği Bölümü İngilizce Hazırlık

Üniversitelerin hazırlık bölümleri %70 İngilizce olan bölümlerde zorunlu hale getirilmiştir. Hazırlık bölümünde hazırlığa başlamadan önce hazırlık muafiyet sınavları yapılır ve bu sınavlarda başarılı olan öğrenciler direkt bölüme başlatılır. Muafiyet sınavında başarılı olamayan öğrenciler seviyelerine göre sınıflara ayrıldıktan sonra yarım dönem İngilizce hazırlık okur ve başarılı olan öğrenciler mümkünse 1. Sınıfın bahar yarıyılında derse başlar. Başarılı değilse yarım dönem daha İngilizce hazırlık okumak zorunda kalır ve bu sayede İngilizce olan bölüme hazırlanmış olur.

Tekstil mühendisliği taban puanları bağlantısını ziyaret ederek bölümün en güncel taban puanlarına ulaşabilirsiniz.

Tekstil Mühendisliği Bölümü Dersleri

Kimyasal lifler, organik kimya, sunum ve raporlama teknikleri, dokumacılık-örmecilik esasları, elektronik, genel işletmecilik, iplikçilik esasları, istatistik, tekstil kimyası, tekstil terbiyesi esasları, fiziksel tekstil muayenesi, işletme yönetimi, makromolekül kimyası, staj, bilgisayar destekli giysi tasarımı, giysi kalıpçılığı, konfeksiyonda iş etüdü, makine elemanları, üretim yönetimi, mekanizma tekniği, moda/koleksiyon tasarımı, mukavemet, dokusuz tekstil yüzeyleri, iş sağlığı ve güvenliği, teknik tekstiller, termodinamik ve ısı iletimi, iş hukuku, maliyet hesapları… gibi zorunlu derslerin yanında seçmeli dersler de görülmektedir.

Tekstil Mühendisliğinde Staj ve Bitirme Tezi

Hemen hemen her üniversitenin mühendislik fakültelerinde bulunan staj ve bitirme tezlerini tamamlamadan okuldan mezun olmak mümkün değildir. Staj ve bitirme tezi şartları üniversiteye göre değişiklik göstermektedir. Genellikle tercih edilen bölümün diline göre %70 ve %100 İngilizce olan Tekstil Mühendisliği bölümlerinde tez dili İngilizce olması istenirken, %30 İngilizce olan Tekstil Mühendisliği bölümlerinde tez dilinin İngilizce olması zorunlu tutulmuyor.

Bazı üniversitelerin Tekstil Mühendisliği bölümlerinde 2 dönem staj yapmak zorunlu tutulurken bazı üniversitelerde seçmeli ders olarak belirlenmiştir. Staj yapmak mezun olduktan sonra iş bulmak açısından çok önemlidir. Staj yerinizi seçerken ofis ortamı yerine üretim tesislerinin olduğu fabrikaları tercih etmek işin mutfağını öğrenebilmek adına faydalı olacaktır.

Tekstil Mühendislerinin Çalışma Alanları ve Maaşları

Önceki maddede belirttiğimiz gibi alacağınız maaş çalıştığınız şirket ve kendinizi geliştirmenize göre değişiklik gösterir. Belki asgari ücret belki de asgari ücretin 10 katı bir işte çalışabilirsiniz. Kamuda tekstil mühendisliği alımları ise neredeyse yok derecedir. Atanabilmek için KPSS’den 90’a yakın puan alıp kadronun açılmasını bekleyebilirsiniz.

Tekstil mühendisleri;

  • Tekstil şirketlerinin ihracat, ithalat kısmında satış temsilcisi olabilir, gerekli hallerde yurt dışına gidebilir.
  • Kimyasal lif üreten fabrikalarda kasar, boya, apre bölümlerinde,
  • Kimyasal tekstil kontrol laboratuvarlarında
  • Fiziksel kontrol laboratuvarlarında
  • İplik, dokuma ve hazır giyim üretim mağazalarında çalışabilirler.

Tekstil Mühendisliği Tanıtım Videosu

İTÜ Tekstil Mühendisliği öğrencisinin bölüm hakkında konuşmalar yaptığı videoyu izlemenizi tavsiye etmekteyiz.

YouTube video

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu