Haberler

Yatay Geçiş Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş, üniversite sınav sonuçlarına göre bir kuruma yerleştirildikten belli bir süre sonra, aynı ya da farklı bir bölüme ya da başka bir üniversitedeki bir bölüme geçmek isteyen öğrencilere belirli kurallar çerçevesinde geçiş hakkı tanınan bir uygulamadır. Yatay geçiş; kurum içi veya kurum dışı olmak üzere iki türlüdür. Yatay geçiş için öğrencinin bazı koşulları yerine getirmesi gerekir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR

→ Merkezi Yerleştirme Puanıyla (MYP) Yatay Geçiş Detayları
→ Ortalama İle Yatay Geçiş Detayları

Değerli arkadaşlar yukarıdaki iki bağlantıda en fazla merak edilen iki konuda detaylı inceleme yazıları hazırladık. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.


YATAY GEÇİŞLE İLGİLİ VİDEOLARIMIZ

YouTube video

YouTube video


Yatay Geçiş Hangi Tarihlerde Yapılabilir?

ÖSYM tarafından belirlenen kriterlere göre önlisans diploma programlarının başlangıç yarıyılı veya son yarı yılında, lisans diploma programlarının ise son iki yarıyılı haricindeki yarıyıllarda yatay geçiş yapılabilir. Hazırlık sınıflarında herhangi bir yatay geçiş işlemi yapılamamaktadır.

Üniversitelerin resmi web sitelerinde önlisans için Ocak ayında, Lisans için Temmuz ayında duyuru yayınlanır.

Senato ve yetki verdiği kurullar tarafından ek kontenjanlar da belirlenebilir. Lisans programlarında bu kontenjanlar için Yükseköğretim kuruluna bilgi verilebilecek son tarih Haziran ayının 30’udur. Önlisans programlarında ise Aralık ayının 31’idir.

Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

  • Bir üniversite bünyesinde bulunan bölümlerin yine aynı üniversite içinde bulunan diğer bölümlerle eşdeğer seviyede olmak şartı ile önceden belirlenmiş kontenjanlar ve kurallar içinde yatay geçiş işlemi yapılabilir. Bu geçiş işlemleri üniversitelerin yönetim kurulları tarafından belirlenen kurallar içinde yapılır ve geçiş sayısı geçiş yapılacak olan bölümün öğrenci kapasitesinin yüzde 15’ini geçemez.
  • Üniversite içindeki yatay geçiş kontenjanları bahsi geçen lisans programının en son 4 yıla ilişkin taban puanları ve üniversite senatosu tarafından belirlenmiş diğer koşullarla birlikte son başvuru tarihinden 15 gün öncesine kadar üniversitenin resmi web sitesinde duyurulur.
  • Kurum içi kontenjanlar her bölüm ve fakülte için ayrı ayrı belirlenebilir.
  • Üniversite senatosunun önceden karara bağladığı kurallara bağlı olarak yönetim kurulları komisyonlar atayarak yatay geçiş değerlendirmelerini yaparlar. Yatay geçiş için başvuran öğrencilerin not ortalama durumları, merkezi yerleştirme puanları, geçiş yapmak istediği bölümdeki ortak dersleri ile ilgili başarı durumu senato ve kurullar tarafından belirlenen diğer kriterlerle birlikte değerlendirilerek karara bağlanır.
  • Herhangi bir sebeple kayıt donduranlar yatay geçiş haklarının tamamından faydalanabilir.
  • Üniversite içinde ancak farklı sınav puanları ile öğrenci yerleştirmesi yapılan lisans veya önlisans programları arasında da yatay geçiş işlemleri yapılabilir. Burada aranan şart öğrencinin sınava girdiği tarih itibariyle aldığı taban puanın, yine aynı sınav tarihinde belirlenmiş olan, yatay geçiş yapmak istediği bölümün en düşük taban puanı ile birbirini tutmasıdır.
  • Üniversite içinde yetenek sınavı ile öğrenci kabul etmiş olan bir bölümden yine yetenek ile öğrenci kabul eden bir başka bölüme geçiş için geçiş yapılacak olan bölümün yapacağı yetenek sınavında başarılı olunması gerekliliği vardır.
  • Farklı üniversiteler arasında yatay geçiş işlemleri için not ortalamasının 100’lü puan sistemine göre en az 60 olması zorunluluğu bulunur.
  • Yabancı dille öğretim yapılan lisans veya önlisans diploma programlarına yapılacak olan başvurularda yükseköğretim kurumu eliyle yapılan yabancı dil sınavından yeterli notun alınması veya uluslararası geçerliliğe sahip bir kurumun yabancı dil sınavından yükseköğretim kurumunun belirlediği alt sınırdaki başarı düzeyine sahip bir puanın alınması zorunluluğu bulunur.
  • Yurtdışından yurtiçine yapılacak olan yatay geçiş başvurularında ise yurt dışındaki üniversitenin denkliğinin yükseköğretim kurumu tarafından kabul edilmiş olması gerekir.

Yatay Geçiş Kontenjanları

Yükseköğretim kurumlarında bulunan tüm diploma programlarının hazırlık sınıfları da dahil olmak üzere her sınıfı için ayrı ayrı olacak şekilde ÖSYM tarafından belirlenmiş bölüm öğrenci kontenjanının yüzde 15’ini geçmeyecek şekilde kontenjan belirlemesi yapılır.

Yine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan ve kontenjan sınırı olmayan diploma programlarındaki yatay geçiş işlemlerinde kontenjan sınırı uygulaması yoktur.

Yatay geçişe başvuran kişilerin sayısı kontenjandan fazla olursa başvuru yapan kişiler arasından sınava girdiğinde aldığı puan en yüksek olan kişiden başlayarak kontenjan dolana kadar yerleştirme yapılır.

Yatay Geçiş Yaparsam Bursum kesilir mi?

Devlet üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilerin yatay geçiş durumlarında burslarında kesinti olmaz. Ancak vakıf üniversitelerini burslu olarak okuyan öğrencilerin başvurularında başvurunun kabul edilmesi durumunda öğrenciler burslardan vazgeçmiş sayılırlar.

İçindekiler

İlgili Makaleler

25 Yorum

  1. Arkadaşlar ben yatay geciş yaparken yine aynı bölüme gıdıcem yıne puan farkı göz önunde bulundurulur mu

  2. Merhabalar benim universite sıralamam pek iyi değil üsküdar üniversitesinde yüzde 75 burslu kazandım yari yılda yatay geçiş yapmak istiyorum bunun icin notumu 100 üzerinden 60 olmaso yeterli mi yoksa unide ki derslerin hicbir onemi yok mu gecis yapmak için

  3. yatay geçiş tarihleri bittikten sonra ek bir kontenjan açılıyor mu diye merak ediyorum .

  4. Ben bu sene 5 üniversiteye başvuru yaptım 2 sinde 2. Asil 1 tanesinde 1. Yedek oldum diğerinde kontenjana giremedim 1. Yedek olduğum üniversitenin gelme ihtimali çok mu düşük 3 asil aldılar yedek olarak giren çok insan oluyor mu ve Bi tane üniversite benden daha önce yatay geçiş yapmadığıma dair belge istedi birden fazla yapılabiliyorsa neden istedi acaba

  5. Acaba 2 yıllık bilgisayar mühendisliğinden ilk dönem 4 yıllık yazılım mühendisliğine yatay geçiş yapabilirmiyim

  6. Benim merak ettiğim şey şu mesela Fırat Üniversitesi yazılım mühendisliğinden Adana Alparslan Türkeş üniversitesi bilgisayar mühendisliğine geçiş yapabiliyor muyum? Yani iki farklı üniversite iki farklı bölüm oluyor mu?

  7. a üniversitesinden b üniversitesine, b den de c üniversitesine yatay geçiş yapabilir miyim?

  8. Meraklı merhaba,

    Bu konuda çok fazla araştırma yaptım ancak net bilgi bulamadım.

  9. Merhabalar bir sorum olacaktı yatay geçiş hakkı yeni açılan üniversiteleri kapsamıyor mu mesela 2019 girişliyim hazırlıktan 2 yıl kaldım bölümün 2021 de açılan üniversitesilerine gidebiliyor muyum yoksa sadece 2019 mu

  10. Tam olarak anlamafığım bir şey var. Önlisans öğrencisiyim şimdi ben 1. Yarıyıl bittikten sonra 2. Yarıyıla geçmeden yatay geçiş yapabilir miyim? 1. Yarıyılı bitirdikten sonra yatay geçiş yapma imkanının olduğunu bildiğim için soruyorum bu soruyu. Bu yazıyı okuyunca kafam karıştı.

  11. Ayşe Nur Hanım merhaba,

    Bu konu hakkında bir bilgim yok maalesef.

  12. Merhabalar yazınızda şimdi denk geldim. Ben Hacettepe eczacılık fakültesinde okuyorum ve diş hekimliğine geçiş yapmak istiyorum fakat o yıl girdiğim taban puanı diş hekimliği fakültelerini tutmuyor. Yeni açılan diş hekimliği fakültelerinin puanı daha düşük, eski puanımla yeni açılan üniversitelere geçiş yapabilir miyim yardımcı olursanız çok sevinirim.

  13. BEN İLAHİYAT BÖLÜMÜ KAZANDIM OKULA KAYIT YAPTIRDIM SINAVALARA GİRMEDİM MERKEZİ YERLEŞTİRMEYLE SOSYAL BİLGİLER ÖĞRTEMENLİĞNE GEÇİŞ İÇİN BAŞVURU YAPTIM DERSLERE GİRMEMEM BİR SORUN OLURMU HAZIRLIPI HİÇ OKUMADIM

  14. Hakan Bey merhaba,

    Bu konularda net bilgiye ulaşmak neredeyse imkansız. CBÜ’den kaydınızı silip Ege Üniversitesine gitmenizi tavsiye ediyorum. Ya da işlemleri yapmadan Ege’ye gidip net bilgi alın. Bu konuda size yardımcı olamayacağım. Bornova’da ikamet ediyorum. Ege Üniversitesi hem kampüs hem eğitim olarak ciddi anlamda iyi. Başarılar dilerim.

  15. Merhaba, Kızım medipol ebelikte okuyor. yatay geçiş başvurusu sonuçlandı Celal Bayar üniversitesinde 1.asil ve Ege üniversitesinde 2.yedek
    biz bugun Celal bayara kayıt yapmaya gittik oradaki memur buraya kayıt yaparsanız Ege de asiller kayıt yapmasa bile gidemezsiniz yasal değil diyor. Ege yi arıyoruz onlar ordakiler kaydı silip bize gelebilirsiniz diyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. bu konunun yasal mevzuatı nedir araştırdım bulamadım acil yardımcı olma şansınız olabilir mi. emeğiniz için teşekkürler selamlar…

  16. 1986 da Dokuz Eylűl Maden Mühendisliğni kazandım. O yılki MF ve F puanlarım Ankara’daki bazı üniversitelerin başka bölümlerine
    (örn.: Hacettepe ve Gazi Eczacılık) yetiyor. Bu şekilde 1986 yılı puanlarımla merkezi yatay geçiş ile başka üniversitelerin başka bölümlerine kayıt için başvurabilir mıyım? Olabiliyorsa nasıl yapabilirim?

  17. Ceylan Hanım merhaba,

    Her an müsait olamıyorum. Sitede onaylanmış 3.327 yorum var ve tamamına yakınına müsait olduğumda cevap veriyorum. Üslubunuz dolayısıyla size cevap vermeyeceğim. Başarılar.

  18. Ben bu sene hazırlık bitirdim. Okuduğum üniversitede başvurmak istediğim bölüm yeni açılacak. Geçiş yapılabiliyor mu?

  19. Ayla hanım merhaba,

    Sınava girdiğiniz yılın puanları önemlidir. Sonraki yıl puan veya sıralamalarının yükselmesini dikkate almayın.

  20. Yatay geçişi her okulun her bölümü açıyor mu cevap verirseniz çok sevinirim

  21. Merhabalar cevap verirseniz çok mutlu olurum ben şuan 2. Sınıf edb. Öğrencisiyim sıralamam 53 bindi girdiğim sene 56 binle kapatan sosyal bilgiler öğretmenliğine geçiş yapmak istiyorum. Bu sene geçmek istediğim okul 46 binle kapatmış bu brnim şansımı düşürür mü. Yüzde kaç geçiş hakkım kabul olur 110 binle kapatan Kırıkkaleyi de deniycem oda bu sene 83 bin olmuş.

  22. İyi günler ben yatay geçiş yapmak istiyorum gideceğim üniversitenin dersleriyle benim aldığım dersler le uyuşmazlık olduğu zaman vazgeçme gibi bir hakkım vrmi ?

  23. Ayşe merhaba.

    Geçiş için sadece üniversiteye giriş sınavına girdiğiniz yılın puanı yeterli. MYP ile yatay geçişin amacı da zaten bu. Üniversitedeki başarınızın hiçbir önemi yok.

  24. Amasya üniversitesi ilahiyat fakültesinde ikinci öğretim okuyorum. Artvin hopa ilahiyat birinci öğretime geçmek istiyorum.Sıralamam 120 bindi ancak hopa ilahiyat taban puanı oldukça düşük ayriyeten hazırlık okudum 1 yıl .geçiş yapabilmem için sınıfın ilk una girmem şart mı ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu