Haberler

Okutman Nedir? Nasıl Okutman Olunur?

Okutman Nedir?

Üniversite öğrencilerinin ortak zorunlu derslerini uzaktan eğitim olarak veya sınıf içerisinde veren, üniversitenin akademisyen kadrosundan farklı olarak işlev gören kişilere okutman denir.

Okutmanlık Yapılabilecek Branşlar Nelerdir?

Okutmanlık sadece ortak zorunlu derslerde uygulanan ve senelik öğrenci değişimine açık derslerdir. Bu yüzden de az sayıda branşta bulunmaktadır. Genellikle uzaktan eğitim ve hazırlık sınıfları için bu alanda ihtiyaç bulunmaktadır. Okutmanlık yapılabilecek branşlar ise şunlardır;

  • Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Yabancı Dil ve Hazırlık
  • Temel Bilgisayar Teknolojileri
  • Beden Eğitimi ve Spor Uygulamaları

Okutmanlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Okutmanlık başvurusu gerekli şartları tamamladıktan sonra, üniversitenin internet sitesi üzerinden açıkladığı başvuru tarihleri içerisinde, gerekli belgelerle birlikte üniversite müdürlüğüne yapılır.

Okutmanlık Başvuru Şartları Nelerdir?

Okutmanlık için başvuru şartları branşlara göre 2 ye ayrılmaktadır. Yabancı dil branşı için şartlar farklı, diğer branşlar için ise genellikle aynıdır.

Yabancı Dil Okutmanlık Şartları;

  1. Yabancı dil alanında Türkiye’de denkliği bulunan bir üniversitenin edebiyat veya eğitim fakültesi alanlarından birinde başarıyla mezun olmak.
  2. ALES sınavından 70 puanın üstünde bir derece elde etmek.
  3. YDS sınavından 80 puanın üstünde bir puan almak.

Diğer Branşlar İçin Okutmanlık Şartları;

  1. Aranılan branşa dair gerekli bölüm veya fakülteden mezun olmak.
  2. ALES sınavından en az 70 almak.
  3. YDS sınavından 50 puanlık bir derece elde etmek. (Meslek yüksek okullarında okutman olmak isteyen kişiler için bu şart zorunlu değildir.)
  4. Kendi branşında, denkliği kabul edilen bir üniversitede tezli yüksek lisans yapmak.

Okutmanlık Başvuru ve Sonuçlanma Süreci Nasıl İşlemektedir?

  1. Başvurusunu yapan bir kişi, üniversitenin mülakat duyurusu için beklemelidir.
  2. Üniversite tarafından alınacak kadro sayısının 10 katı kadar kişi internet sitesi üzerinden açıklanan liste ile mülakata çağırılır. Bu çağrı özel olarak yapılmaz. Bu yüzden de internet sitesi sürekli takip edilmelidir.
  3. Bu mülakat yabancı dil alanında olanlar için sözlü, diğer alanlarda okutmanlık yapmak isteyenler için yazılı olacaktır.
  4. Mülakat sonucunda kişiler belirli puanlar verilecek ve tüm sınav değerleri belirli oranlarda hesaplanarak kişinin okutmanlık sıralaması belirlenecektir.
  5. Okutmanlık sıralamasında verilen kontenjan sıralaması içerisinde olanlarla okutman olarak göreve başlayacaktır. Olası durumlara karşı yedek okutmanlarda bulundurulmaktadır.

Okutmanlık Sıralaması Neye Göre Oluşturulur?

Mülakata çağırılmadan önce değerlendirme kriteri yabancı dil adayları için %60 YDS, %40 ALES puanı ile yapılmakta ve bu süreçte kontenjan sayısının 10 katına kadar oluşturulacak sıralamaya girmek gerekmektedir. Diğer branşlar için ise %40 YDS, %60 ALES puanı dikkate alınmaktadır. Mülakat sınavları yapıldıktan sonra ise sıralama puanı şu şekilde hesaplanır;

Yabancı Dil Grupları İçin;

%30 ALES Sınav Puanı + %30 Sözlü Mülakat Sınav Puanı + %30 YDS Sınav Puanı + %10 Üniversite Diploma Puanı

Diğer Gruplar İçin;

%30 Ales Sınav Puanı + %30 Yazılı Mülakat Sınavı Puanı + %10 YDS Sınav Puanı + %30 Üniversite Diploma Puanı

Okutmanlık Maaşları Ne Kadardır?

Okutmanlık maaşları her okutman için 4000 TL ila 5000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu ücretlendirme sistemi 12 saatlik zorunlu ders sistemine dair olarak şekillenmektedir. Okutmanlar ek derslere girdiği takdirde maaşları saatlik ücret bazında değişiklik gösterebilmekte ve katlanamabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu