Bölüm Tanıtımları

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Son dönemlerde savunma sanayisinin en çok rağbet gören meslek gruplarından havacılık ve uzay mühendisliği bölümü, Türkiye’nin gelişen sanayisi için en çok ihtiyaç duyulan ve bu ihtiyaç sebebiyle Türkiye’nin birçok üniversitesinde yeni yeni altyapı hazırlıklarının başladığı bir meslek grubu haline gelmiştir. Türkiye’nin ekol üniversitelerinden birisi olan ODTÜ’de yıllardır öğrenci yetiştiren bu bölüm, günümüzde İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesiyle birlikte yeni bir üniversitedeki ilk mezunlarını çıkarmıştır. Buna ek olarak son 2 yılda Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Tarsus Üniversitesi de öğrenci yetiştirmeye başlamış, henüz ilk mezunlarını vermemiştir. Bu meslek grubunun diğer bir adı da uçak ve uzay mühendisliği olarak da geçmektedir. Her ne kadar programlar farklı isimlerle var olsa ders içerikleri %90’lık bir oranda benzerlik gösterebilmektedir.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Puan Türü ve Taban Puanları Nelerdir?

Bu mühendislik dalı AYT Sayısal(SAY) puan türü ile alım yapan bir lisans programıdır. ODTÜ gibi kalitesini kanıtlamış, yıllardır verdiği mezunlar ve mezunlarının çalıştığı yerlerdeki profili göz önüne alındığında elde ettiği taban puanın çok yüksek olduğunu söylemek gerekebilir. Gittikçe yükselen bir grafiği olan bu bölümde ODTÜ için 6000 altında bir sıralama gerekirken, diğer üniversiteler henüz öğrenci kalitesi olarak bu okulla yarışabilecek duruma gelememiştir. İzmir ve Ankaradaki diğer üniversiteler 35 bin ila 45 bin sıralama ile alım yaparken, Anadolu’da henüz yeni eğitime başlayan Adana ve Mersin’deki üniversiteleri 150 bin sıralamasının üstünde alım yaptığı görülmektedir.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Bölümünün Ders İçeriği Nedir?

Birçok mühendislikte olduğu gibi ilk sene Fizik, Kimya, Matematik, Havacılık ve Uzay Mühendisliğine Giriş ve bu gibi ortak dersler bu bölümde de okutulmaktadır. Ortak derslere ek olarak ilk sene Autocad, Solidworks, CATIA, C++ veya bu gibi programlarda ilk sene öğrencilere öğretilmektedir. Kullanılan programlar genellikle üniversitelerin lisans anlaşmalarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

İkinci senesinde genellike Makine ve Elektrik Mühendisliği ile ortak temel dersler (Termodinamik, Statik, Mukavemet, Dinamik, Malzeme Bilimi, Elektrik Devresi, Matlab) gibi derslerin eğitimi alınırken, havacılık alanında Akışkanlar Mekaniği gibi temel derslerin eğitimini almaktadır. Bazı özel seçmeli derslerde bu dönemde seçilebilmektedir. Bunlara örnek ise Havacılık Ekonomisi, Gökbilim mekaniği, Astronomi ve benzeri derslerdir.

Üçüncü senesinde havacılık dalında özelleşen ve teknik derslerden oluşan bir program öğrencileri beklemektedir. İtki sistemleri, uçuş mekaniği, makine teorisi, aerodinamik, numerik metot sistemi gibi temel zorunlu dersleri almaktadır. Buna ek olarak seçmeli havacılık, uçak ve uzay üzerine farklı birçok seçmeli ders seçeneği öğrencilere sunulmaktadır.

Öğrenciye son senesinde Uçak Stabilite Sistemleri, Uçak Tasarımı, Mekanik Titreşim ve Akustik, Bitirme Tezi ve teknik seçmeli derslerin eğitimi verilmektedir.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Bölümü Mezunları Nerelerde Çalışırlar?

Bu mühendislik dalı için özellikle son dönemde çok fazla çalışma seçeneği sağlanmıştır. Savunma Sanayi’nin hızlı gelişimi, özellikle bu mühendislik dalı için birçok firmada iş imkanı oluşmasını sağlamış ve savunma sanayinin özellikle havacılık alanında tecrübeli kişiler arayışı bu mühendisliğin önünü açmıştır. İşte bu kapsamda bu mühendislik dalındaki kişilerin çalışabileceği yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. TAI, ASELSAN, TEI, HAVELSAN, TUBITAK, TUBITAK SAGE, TURKSAT, BAYKAR ve bu gibi onlarca savunma sanayi şirketinde bu mühendisliklere büyük bir rağbet vardır. Günümüzde TEKNOFEST, TUBITAK 2242 gibi birçok yarışma ve kariyer fuarları ile havacılığa bir ilgi oluşturmak isteyen savunma sanayi şirketleri özellikle bu bölüm mezunlarına ilgi göstermektedir. Kendini geliştiren bireyler için buralarda iş bulabilmek çok zor olmayacaktır.
  2. Turkish Technic, Onur Air, Pegasus ve daha birçok havayolu şirketinde
  3. OTOKAR, HEXAGON STUDIO, BMC, Doğuş ve daha birçok otomotiv endüstrisinde yer alan birçok firmada havacılık ve uzay mühendisleri çalıştırılabilmektedir. Bunun temelinde ise uçak mühendislerinin iyi birer tasarımcı ve analizci olmaları bulunmaktadır. Bu yönüyle makine mühendisi çalıştıran birçok firma uçak mühendislerine de yer vermektedir.
  4. Savunma Sanayi’ye proje üreten alt firmalar. (Havacılık kümelenmeleri vb.) Bu firmalarda hava taşıtları konusunda bilgili personeller ihtiyaç duymakta ve daha nitelikli bir ekiple proje üretebilmek adına havacılık ve uzay mühendislerine ihtiyaç duymaktadır.
  5. Akademik kariyer için özel ve devlet üniversitelerinde. Bu bölüm yıllarca ODTÜ ve İTÜ’ye özel bir oldu. Ancak son dönemde Anadolu üniversitelerinin birçoğunda yetersiz bir akademik kadro ile açılmaya başlandı. Bu kapsamda deneyimli ve nitelikli bir akademik kadro ihtiyacı oldukça artan bu bölümde, birçok üniversite şartları sağlayabilmek adına eğitimci ihtiyacı duymaya başladı. Bu yönüyle akademik kariyer düşünenler içinde bu bölümden mezun olmak şans faktörünü arttıracaktır.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Bölümü Mezunlarının Çalışma Şartları Nelerdir?

Savunma sanayide çalışan kişiler için çalışma şartları oldukça iyidir. Mesailer dışında hafta sonu izinleri olan bu mühendislerin, 3 ayda bir çift maaş, 6 ayda bir de prim aldıkları bilinmektedir. Mesai ücretleri oldukça dolgundur. Çalışma saatleri 08:00-16:30 arasında değişiklik gösterebilmektedir. Turkish technic ve bu gibi havayolu şirketlerinde de aynı şartlar verilmektedir. Diğer firmalar içinse genellikle hafta içi çalışma ve hafta sonu tatil olurken, esneklik şartları genellikle şirket bünyesine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Bölümünün Mezunlarının Maaşları Nelerdir?

Savunma Sanayisinde görev alan bölüm mezunlarının başlangıç maaşları 6500 TL’dir. Turkish technic firmasında görev alan kişiler uzman olarak başlamakta ve başlangıç maaşları 8000 TL civarlarında değişmektedir. Proje firmalarında çalışan mühendislerin maaşların 3500 ila 4500 TL arasında başlarken, otomotiv endüstrisi için başlangıç maaşları 4500 TL’dir.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Bölümü Eğitimi Veren En İyi Üniversiteler Hangileridir?

ODTÜ bu konuda hiç kuşkusuz ekol olmuş bir üniversitedir. Eğitim konusunda akademik kadrosu oturmuş ve laboratuvarları etkin bir şekilde kullanılan bir eğitim kurumu olmuştur. Öğrenci kalitesi ve mezunlarının şu andaki konumları düşünüldüğünde hem iyi bir kariyer hem de avantajlı bir iş hayatı için hiç kuşkusuz bu bölümün en iyi üniversitesi ODTÜ’dür. Fakat unutulmamalıdır ki bu sektörde kendini geliştiren her birey için iş fırsatı bulunmaktadır. Fakat ODTÜ’nün hem staj hem de iş bulma kriterlerinde birçok firma için esnek bir kriteri vardır.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Bölümü Gelecek Vaat Ediyor Mu?

Türkiye’de havacılık sektörüne yapılan yatırımlar ve yapılan yeni projelerde havacılığın gelişmeye açık olduğu net bir şekilde anlaşılıyor. Son dönemde Baykar, TAİ ve bu gibi savunma sanayi şirketlerinin de yeni mezunlara ciddi imkanlar sağlaması da bu sektördeki ihtiyaçların arttığını gösteriyor. Havacılık sektörüne ek olarak ileri bir vakitte uzayda da aktif bir rol alınabileceği düşünülebiliyor. Bu yönüyle havacılık ve uzay mühendisliğinin geleceğinin çok parlak olduğunu söyleye

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu