Bölüm Tanıtımları

Maliye Bölüm Tanıtımı

TM-1 puan türü ile alım yapan Maliye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin en önemli lisans programlarından biridir. Bölüm 4 yıllıktır ancak bazı üniversiteler zorunlu veya isteğe bağlı hazırlık bulunmaktadır. Maliye bölümünün amacı kamu ve özel sektörde mali ve idari açıdan donanımlı bireyler yetiştirmektir. Maliye genellikle üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) bölümü olarak eğitim vermektedir. Ancak bu bölüm İstanbul ve Ankara gibi bazı üniversitelerde Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinde bulunmaktadır. Maliye bölümünün Siyasal Bilgiler Fakültesi veya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde bulunmasının hiçbir farkı bulunmamaktadır. Hatta çok fazla ortak dersin bulunması, KPSS’de bölüm ayrımının bulunmaması gibi sebeplerden dolayı İİBF bölümleri arasında keskin ayrım yoktur. Yani maliye, kamu yönetimi, işletme, uluslararası ilişkiler, iktisat, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkiler bölümleri fakülte bünyesinde benzer eğitim vermektedir. Ders bazlı bazı ayrımlar bulunsa da genel anlamda İİBF bölümleri arasında çok fazla bir ayrım bulunmuyor.

Maliye Taban Puanları

Maliye Taban Puanları bağlantısına tıklayarak en güncel taban puanlara ulaşabilirsiniz.

Maliye bölümü okumalı mıyım?
Maliye eğlenceli derslerin bulunduğu bir bölümdür. Tabi bu düşünce de görecelidir. Maliye bölümü okumalı mıyım? sorusundan ziyade kendinize İİBF okumalı mıyım? veya İİBF’de hangi bölümü okumalıyım? sorusunu yöneltmelisiniz. Bu noktada İİBF veya SBF okumalı mıyım? başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Zorluk-kolaylık, sözel mantık-sayısal mantık gibi kriterlere göre yaptığımız değerlendirme bu noktada sizlere daha çok fayda sağlayacaktır.

Maliye bölümü zor mu?
Üniversite bazlı değerlendirme yapmamız daha doğru olsa da genel anlamda maliye kolay bir bölüm. Yıl içinde siyaset bilimi, iktisada giriş, mikro iktisat, makro iktisat, bütçe politikası, kamu maliyesi, Türkiye ekonomisi, Para-Banka-Kredi, Türk Vergi Sistemi, Vergi Hukuku, Maliye politikası gibi dersleri alacaksınız.

Maliye ve KPSS
Maliye mezunları hem KPSS A Grubu hem de B grubu sınavına girebilmektedir. B grubu diye bilinen sınav KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavıdır. Sınavda alan dersi olmadığı için bölümün bir artı veya eksisi yoktur. KPSS A Grubu sınavı ise İİBF mezunlarının gözde mesleklere giriş yapabileceği en önemli sınavdır. Hukuk, Maliye, Muhasebe, İktisat gibi temel ve zor derslerin bulunduğu A Grubu sınavı çok ciddi emek ve disiplin isteyen bir sınavdır. Her yıl 100 binin üzerinde aday bu sınava girmektedir. Müfettiş, denetmen ve uzmanlık gibi üst düzey kadrolara memur olmak isteyen adayları zorlu bir süreç bekliyor. KPSS’den yüksek puan almak sonrasında kurum sınavı, mülakat ve bu süre zarfında sabırla ders çalışmak gerekiyor. P3 puanıyla alım yapan kurumlar başlıklı yazıdan da B grubunda çalışabileceğiniz yerler hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Toparlamak gerekirse maliye bölümü mezunlarının KPSS A Grubu sınavında artısı bulunuyor. Zira temel ve dört önemli dersten biri olan maliye testindeki 40 sorudan iyi bir net çıkarabilirsiniz. Bunun yanında maliye ile ilişkili olan iktisat dersi konularını da daha kolay halledebilirsiniz.

Maliye bölümünün bulunduğu en iyi üniversiteler

  • Ankara Üniversitesi
  • Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  • Hacettepe Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  • Uludağ Üniversitesi

Maliye bölümü iş olanakları

  • Kaymakam olabilirsiniz. Her yıl yaklaşık 100 kişilik kaymakam alımı yapılmakta. Sınavı 4 katı aday kazanmakta ve kazanan adaylar mülakata tabi tutulmaktadır. Kaymakamlık sınavı yalnızca Ankara’da yapılmakta ve sınav klasik. Sınava yaklaşık 20 bin aday katılıyor.
  • İdari hakim olabilirsiniz. Ancak ciddi emek isteyen bir meslek. Zira yıllık 200 kadar idari hakim alınıyor ve İİBF mezunlara sadece %20 kontenjan ayrılmış durumda.
  • KPSS A Grubuna girerek müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı, denetmen yardımcısı olabilirsiniz.
  • KPSS Lisans sınavına girerek çift senelerde B kadro memur olabilirsiniz.
  • Yüksek Lisans yaparak akademik kariyer hedefleyebilir ve akademisyen olabilirsiniz.
  • Özel sektörde yönetici pozisyonunda görev yapabilirsiniz.

DİĞER İİBF BÖLÜMLERİNİ İNCELEYİN

Kamu yönetimi bölümü tanıtımı
Uluslararası İlişkiler bölümü tanıtımı
Maliye bölümü tanıtımı
İktisat bölümü tanıtımı
İşletme bölümü tanıtımı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü tanıtımı
Ekonometri bölümü tanıtımı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu