Bölüm Tanıtımları

Ekonometri Bölümü Tanıtımı

Ekonometri lisans programında okumayı düşünen öğrencilerin bölümle ilgili merak ettikleri, bölüm mezunlarının iş olanakları, bölümün zorluğu, alanındaki en iyi üniversiteleri hakkında bilinmesi gereken önemli bilgileri bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Ekonometri bölümünün esas amacı matematik, istatistik ve iktisat biliminden yararlanarak ekonomik problemleri analiz etmek ve problemlere en uygun kararların alınmasını sağlamaktır. Bu amaçla gerek özel gerekse kamu sektöründe ekonomik araştırmalara uygun bireylerin yetişmesini sağlamak amacıyla üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Siyasal Bilgiler Fakültesi altında eğitim verilmektedir.

Ekonometri okumayı düşünen değerli arkadaşlar! Ekonometri bölümü sayısal ağırlıklı, istatistiksel verilerin yoğun olduğu bir zor bir bölümdür. Bu sebeple matematik, iktisat ve istatistiksel verilerle uğraşmayı sevmeyen öğrenciler bu bölüm yerine farklı bir İİBF bölümü tercih edebilir. Tercih döneminde hangi bölümü yazacağınız büyük önem taşımakta. Bu yüzden tercih yaparken bölümün zorluğu, iş olanakları vb. konularda iyi araştırma yapmanız gerekiyor.

Bir İİBF mezunu olarak kaleme aldığım bu yazıda ekonometri bölümü hakkında sizlere detaylı bilgiler vermeye çalışmaktayım. Bu noktada öncelikle İİBF bölümlerinden hangisini okumam benim için daha faydalı olur? sorusuna cevap arıyorsanız İİBF veya SBF okumalı mıyım? başlıklı yazımızı okumalısınız. Zorluk kolaylık, sözel-sayısal mantık gibi kriterlerden hangisi size uygun öncelikle bunun mukayesesini yapmalısınız. Çünkü İİBF mezunları hem kamu hem de özel sektörde bölüm farkına bakılmaksınızın genellikle aynı işleri yapmaktadır.

Ekonometri okuyan adaylarda bulunması gereken özellikler
Öncelikle matematiği sevmeniz gerekmektedir. Sayısal düşünme yeteneğiniz, iktisadi tabloları analiz yetinizin iyi olması gerekmektedir.

Ekonometri bölümü zor mu?
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin en zor dersinin Ekonometri olduğunu düşünüyorum. Bölüme başlayan öğrenciler ilerleyen süreçte ya başka bölüme geçiş yapıyor ya da okulunu uzatıyor. Bunun sebebi de araştırma yapılmadan bu bölümün seçilmiş olmasıdır. Araştırma yaptıktan sonra sayısal mantığı seven, ekonomik verilerle uğraşmaktan keyif alan öğrenciler için zor bölüm değildir.

Ekonometri bölümü hangi puan türü ile alım yapmaktadır?
Ekonometri bölümü TM puan türüyle alım yapan 4 yıllık lisans programıdır.

Ekonometri bölümü taban puanları
Ekonometri bağlantısına tıklayarak bir önceki yılın taban puanlarını tablo şeklinde görüntüleyebilirsiniz.

Ekonometri bölümü iş imkanları
Mezuniyet sonrası bu bölüm mezunları “Matematiksel iktisatçı” olarak finans sektöründe ve kamu kurumlarında görev yapabilmektedir. Tabi “ekmek aslanın artık midesinde.” Bu yüzden üniversite 1.sınıftan itibaren geleceğinizi düşünerek plan yapmalısınız. Özel sektörü düşünen ekonometri bölümü öğrencileri kesinlikle yabancı dilini ilerleterek YDS, TOEFL ve eşdeğer sınavlardan iyi bir puan almalı. Ayrıca not ortalamalarını da 3.00’ın üzerinde tutmalıdır. Kamu sektörü düşünen adaylar da KPSS B Grubundan düz memur olabilir veya maliye, muhasebe, iktisat, hukuk gibi alan derslerine çalıştıktan sonra KPSS A Grubu sınavı, kurum sınavı ve mülakat aşamalarını geçtikten sonra bakanlık ve kurumlarda müfettiş, uzman veya denetçi olabilir.

Ekonometri alanında en iyi üniversiteler
1- İstanbul Üniversitesi
2- Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
3- Marmara Üniversitesi
4- Dokuz Eylül Üniversitesi
5- Uludağ Üniversitesi
6- Akdeniz Üniversitesi
7- Sakarya Üniversitesi
8- Çukurova Üniversitesi
9- Celal Bayar Üniversitesi
10- Adnan Menderes Üniversitesi

DİĞER İİBF BÖLÜMLERİNİ İNCELEYİN

Kamu yönetimi bölümü tanıtımı
Uluslararası İlişkiler bölümü tanıtımı
Maliye bölümü tanıtımı
İktisat bölümü tanıtımı
İşletme bölümü tanıtımı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü tanıtımı
Ekonometri bölümü tanıtımı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu