Bölüm Tanıtımları

İşletme Bölüm Tanıtımı

İşletme bölümü, İİBF, SBF ve İşletme Fakültesi bünyesinde bulunan pazarlama, insan kaynakları, finans alanlarında uzmanlaşmış problem çözme yetisine sahip ve yerinde kararlar verip bu kararları doğru uygulayan yöneticiler yetiştirme amacı taşıyan bir programdır. Özellikle özel sektöre yönelik iş sahasının geniş olduğu bu programı İİBF mezunu olarak en ince detayına kadar anlatmaya çalışacağım.

İşletme bölüm tanıtımı yapmadan önce bilmenizi istediğim bir konu bulunmakta. Türkiye’deki üniversitelerin tamamına yakınında bu program bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, Ankara, İstanbul, Hacı Bayram Veli, Dokuz Eylül, Ege, Marmara gibi köklü üniversitelerin yanında 220 puanla bile girebileceğiniz üniversiteler bulunmakta. İşletme bölümünden senede 10 binin üzerinde mezun bulunmakta. Bunu fakülte bazında değerlendirirsek de her yıl İİBF-SBF-İşletme Fakültesi bazında 50 binin üzerinde mezun vermekte. Üniversitede kendinizi geliştirmezseniz ve de iyi bir eğitim veren üniversiteden mezun olmazsanız işsizler ordusunun yeni bir neferi olabilirsiniz. Çünkü hali hazırda atama bekleyen yüz binlerce İİBF mezunu bulunuyor.

Kısaca toparlamak gerekirse kaliteli bir üniversiteden mezun değilseniz ve bölümle ilgili idealleriniz yoksa işletme bölümünden mezun olduktan sonra büyük hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Tek kazancınızın diploma olmasını istemiyorsanız bölümün gerektirdiği şekilde çalışma yapmalısınız. İyi bir iş sahibi olabilmek için işletme bölümü okumak isteyenlerin yapması gerekenler;

    • Kesinlikle iyi bir yabancı diliniz olmalı. Bunun için üniversitede 2.sınıftan itibaren YDS ve YÖK-DİL’e yönelik çalışma yapmalısınız.
    • Not ortalamanızı yüksek tutarak iş başvurusu esnasında diğer mezunlardan bir adım önde olabilirsiniz.
    • İşletmeye dair üniversite topluluklarında aktif görev alarak çevrenizi geliştirebilirsiniz.
    • KPSS’ye yönelik çalışma yapmak istiyorsanız da 3.sınıftan itibaren alan derslerine çalışmaya başlamalısınız. (Maliye, muhasebe, iktisat, hukuk)

Değerli arkadaşlar işletme bölümünü tanıtırken realist olmaya çalıştım. Bu yüzden yazımdan işletme bölümü okumayın anlamı çıkarmayın lütfen. Bölümden mezun olup CEO, müfettiş, banka uzmanı, bakanlıklarda uzman yardımcısı, denetmen gibi harika mesleklere sahip olabilirsiniz. Bunun için üniversitenin ilk yılından itibaren bir hayaliniz olsun ve ona ulaşmak için emek sarf edin. 

İşletme bölümü hangi puan türünden alım yapıyor?
İşletme bölümü TM puan türünden alım yapmaktadır.

İşletme bölümü taban puanları
İşletme taban puanları bağlantısına tıklayarak bir önceki yılın taban puanlarını tablo şeklinde görüntüleyebilirsiniz.

İşletme bölümü zor mu?
İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi veya İşletme Fakültesi bünyesinde bulunan bir lisans programıdır. Öncelikle bu fakülteler arasında bölüm bazında bir ayrım olmadığını bilmenizi istiyorum. Yani İİBF İşletmeden mezun olan bir aday ile SBF İşletmeden mezun olan bir aday arasında hiçbir fark yok. İşletme bölümü muhasebe ağırlıklı, sayısal derslerin yoğun olduğu bir derstir. Sayısal dersleri sevenlerin zorlanmayacağı bir bölüm.

İşletme bölümünde hangi dersler göreceğiz?
İşletme bölümünde matematik, istatistik, işletme yönetimi, anayasa hukuku, temel hukuk bilgisi, mikro-makro iktisat, genel muhasebe, şirketler muhasebesi, pazarlama ilkeleri, tüketici davranışları, üretim yönetimi, finansal yönetim, maliyet muhasebesi, insan kaynakları yönetimi, yöneylem araştırması, yönetim ve organizasyon, ticaret hukuku, vergi hukuku gibi dersler görülmektedir.

İşletme bölümünün bulunduğu en iyi üniversiteler

      • Boğaziçi Üniversitesi
      • Bilkent Üniversitesi
      • ODTÜ
      • Galatasaray Üniversitesi
      • Yeditepe Üniversitesi
      • Koç Üniversitesi
      • Hacettepe Üniversitesi
      • Ankara Üniversitesi

İşletme bölümü iş olanakları

      • Kaymakam olabilirsiniz. Her yıl yaklaşık 100 kişilik kaymakam alımı yapılmakta. Sınavı 4 katı aday kazanmakta ve kazanan adaylar mülakata tabi tutulmaktadır. Kaymakamlık sınavı yalnızca Ankara’da yapılmakta ve sınav klasik. Sınava yaklaşık 20 bin aday katılıyor.
      • İdari hakim olabilirsiniz. Ancak ciddi emek isteyen bir meslek. Zira yıllık 200 kadar idari hakim alınıyor ve İİBF mezunlara sadece %20 kontenjan ayrılmış durumda.
      • KPSS A Grubuna girerek müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı, denetmen yardımcısı olabilirsiniz.
      • KPSS Lisans sınavına girerek çift senelerde B kadro memur olabilirsiniz.
      • Yüksek Lisans yaparak akademik kariyer hedefleyebilir ve akademisyen olabilirsiniz.
      • Özel sektörde yönetici pozisyonunda görev yapabilirsiniz.

İİBF bölümlerinin hangisi bana göre? sorusuna yanıt arıyorsanız lütfen İİBF veya SBF okumalı mıyım? başlıklı yazımızı okuyunuz. Zorluk kolaylık, sözel-sayısal mantık gibi kriterlerden hangisi size uygun öncelikle bunun mukayesesini yapmalısınız.

Kafanıza takılan soruları yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz. Başarılar.

DİĞER İİBF BÖLÜMLERİNİ İNCELEYİN

Kamu yönetimi bölümü tanıtımı
Uluslararası İlişkiler bölümü tanıtımı
Maliye bölümü tanıtımı
İktisat bölümü tanıtımı
İşletme bölümü tanıtımı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü tanıtımı
Ekonometri bölümü tanıtımı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu