Haberler

Hibrid Taşıma Teknolojisi Bölüm Tanıtımı

Teknoloji hızının artmasıyla birlikte dünyanın birçok yerinde enerji kaynağı ihtiyacı ve yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlar artmaktadır. Günümüzde hala yaygınlığını sürdüren içten yanmalı ve yenilenemez enerji kaynakları ile enerji sağlayan motorların sebep olduğu doğa sorunları, maliyet ve zararlar hibrid teknolojisine geçmek yönünde yapılan çalışmaların artmasına olanak sağlıyor. Özellikle son dönemde bu çalışmalar doğrultusunda üretilen elektrikli arabalar, elektrikli motorlar ve elektrikle çalışabilen birçok taşıt bu teknolojiye olan geçiş sürecini hızlandırmak üzerine yatırımların artmasına olanak sağlıyor. Hibrid taşıma teknolojisi bölümü de bu doğrultuda ülkemizdeki çalışmalara yönelik nitelikli teknisyen ihtiyacı karşılamak amacıyla ilk olarak Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde ön lisans programı olarak kurulmuş, akabinde Ostim Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi ve Mehmet Akif Üniversitesi bünyesinde de öğrenci almaya başlamıştır. 2021 yılı itibariyle ilk mezunlarını vermiş olan bölüm, ülkemizde de gittikçe yaygınlaşmaktadır.

Hibrid Taşıma Teknolojisi Bölümünün Puan Türü ve Taban Puanları

TYT puan türü ile alım yapan Hibrid Taşıma Teknolojisi bölümü iki yıllık bir ön lisans programıdır. Şu anda 1 vakıf ve 5 devlet üniversitesi bünyesinde öğrenci almaktadır. Bu üniversitelerin başarı sıralamaları ise şu şekildedir;

Üniversite İsmi ŞEHİR Başarı Sıralaması
Uludağ Üniversitesi Bursa 428064
Ostim Teknik Üniversitesi (Burslu) Ankara 432403
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilecik 576756
İskenderun Teknik Üniversitesi Hatay 689073
İnönü Üniversitesi Malatya 738569
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Burdur 755610

 

Hibrid Taşıma Teknolojisi Bölümünün Ders İçeriği

Bu bölümde ön lisans programı kapsamında teknik ve alan içi derslerden oluşan 4 yarıyılı kapsayacak şekilde bir ders programı gözlenmektedir. Bu kapsamda görülecek ilgili derslerden bazıları şunlardır;

  • Temel Dersler (Matematik, Fizik, Türk Dili, İngilizce vb.)
  • Doğru Akım Devre Analizi
  • Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi
  • Bilgisayar Destekli Tasarım
  • Temel Elektronik
  • Batarya Teknolojileri
  • İçten Yanmalı Motorlar
  • Güç Aktarma Organları
  • Taşıtlarda Haberleşme Ağı
  • Elektrik Motor ve Sürücüleri
  • Algoritma ve Programlama
  • Sayısal Tasarım
  • Mikrodenetleyiciler

Hibrid Taşıma Teknolojisi Bölümünün Mezunlarının Çalışabileceği Şirketler

Bu bölümden mezun olan kişiler hibridli ürünler üreten birçok kurum ve sanayi kuruluşunda teknisyen olarak görev alabilmektedir. Buna ek olarak elektronik aksamlı birçok ders ile eğitilmiş bu bölüm mezunları herhangi bir firmada elektronik ve elektrik üzerine de teknisyenlik yapma şansı bulabilir. Bu kapsamda ülkemizde savunma sanayii, elektrik santraller, AR-GE bazlı üretim yapan bazı kurum ve kuruluşlarda teknik personel olarak görev alabilir.

Hibrid Taşıma Teknolojisi Bölümünün Mezunlarının Maaşları

Bu bölüm ilk mezunlarını 2021 yılı itibariyle verdiğinden dolayı bu bölüm ile ilgili mezun maaşları söylerken net bir yargıya varılamamaktadır. Ancak piyasadaki ön lisans teknisyen maaşları göz önüne alındığında ortalama 3500 TL’den başlayan ücretler ile iş bulabilmek mümkün diyebiliriz.

Hibrid Taşıma Teknolojisi Bölümü Gelecek Vaat Ediyor Mu?

Günümüz şartları baz alındığında ve elektrikli projelerin dünya çapında gösterdiği başarıyla birlikte hibrid sistemlere olan yatkınlık günden güne artacak gibi gözüküyor. Bu kapsamda bu alana yönelik eğitim almış kişilerin iş bulma noktasında mutlak bir avantaj elde edebileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu noktada sadece eğitim ve lisans diploması yeterli olmayacaktır. Kendinizi geliştirme noktasında ilerleyebilecek kişiler için gelecekte iyi iş fırsatları olabileceğini söyleyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu